Wanneer maken Van der Poel, Van Aert en Pidcock hun (r)entree in de cross? Veldrijden
Veldrijden

Wanneer maken Van der Poel, Van Aert en Pidcock hun (r)entree in de cross?

Wanneer maken Van der Poel, Van Aert en Pidcock hun (r)entree in de cross?

Het crossseizoen is inmiddels al weer volop bezig en tot dusver is het Pauwels Sauzen-Bingoal dat de toon zet. Met Eli Iserbyt en Michael Vanthourenhout bij de mannen en Fem van Empel bij de vrouwen winnen ze cross na cross, wat ploegbaas Jurgen Mettepenningen ook al tevreden stelde richting de (r)entree van de grote drie bij de mannen. Maar wanneer mogen we Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Tom Pidcock precies terug in het veld verwachten?

'Elk jaar worden we door hen met onze neus op de feiten gedrukt. Zij zijn gewoon beter', waren de eerlijke uitspraken van Mettepenningen in Het Nieuwsblad eerder deze week. 'Wij moeten onze zeges pakken vóór Wout en Mathieu eraan komen, wij moeten de klassementen veiligstellen voor zij in het veld duiken. Kijk naar de eerste cross van Van Aert vorig jaar in Boom en je weet genoeg. De twee beste renners in het veld zijn ook bij de beste renners ter wereld op de weg. Dat is iets wat de cross nog nooit heeft meegemaakt en vermoedelijk nooit nog zal meemaken', stelde de manager van Pauwels Sauzen-Bingoal, die naar verwachting nog wel even de zeges kunnen pakken.

Programma veldrijden Wout van Aert: Meer crossen én het WK

Wout van Aert zette met het WK wielrennen in Wollongong eind september een punt achter zijn wegseizoen en genoot daarna met zijn gezin van een vakantie in Australië. Inmiddels is hij alweer bijna twee weken in België en zat hij ook al eens op de crossfiets, maar dat was niet direct een mentaal succes. 'De moraal wordt voorlopig nog op de proef gesteld', liet hij na een regenachtige rit op zijn veldritmateriaal op 20 oktober weten.

Lees verder onder de foto.

Wanneer maken Van der Poel, Van Aert en Pidcock hun (r)entree in de cross?

Afgelopen jaar begon Van Aert op 4 december met een klinkende zege in Boom en dat is ook één van de vermoedelijke startpunten van dit jaar. 'Wout zal normaal begin december het veld induiken', liet sportief directeur Merijn Zeeman weten aan HLN. 'Eind november kan ook, maar dat zal afhangen van hoe vlot zijn eerste trainingsweken verlopen. Als hij tegen dan al voldoende basis heeft, kan het ook eind november al zijn. Het WK veldrijden in Hoogerheide begin februari zal Wout zeker wel rijden', stelde hij.

Dat betekent een andere aanpak dan de winter 2021/2022, toen Van Aert het WK veldrijden in Fayeteville oversloeg met het oog op de voorjaarsklassiekers en zodoende al op 9 januari afsloot met een overwinning op het BK. Het WK veldrijden staat dit jaar op 5 februari op het programma, één maand later dan het eindpunt van de Belg van vorig jaar. Het lijkt dus ook de logica zelve dat we Van Aert vaker dan vorig jaar gaan zien, toen hij tien crossen afwerkte.

Programma veldrijden Mathieu van der Poel: WK in eigen streek als hoofddoel

Waar we Van Aert vorig jaar tien keer in actie zagen, was dit met Van der Poel nog minder het geval: de Nederlander werd nog tweede achter Van Aert op Tweede Kerstdag in Dendermonde, maar verdween daags nadien in Heusden-Zolder al uit de picture door rugproblemen. Het betekende meteen het einde van het crosseizoen voor Van der Poel, die uiteindelijk drie maanden later in Milaan-Sanremo verlost was van zijn rugklachten.

Het mag dus geen verrassing zijn dat we Van der Poel dit jaar meer in actie gaan zien. De kopman van Alpecin-Deceuninck wil naar eigen zeggen 'tien tot vijftien' veldritten afwerken en wordt eind november terug in de cross verwacht, al is dat nog geen zekerheid. Sinds enkele dagen bivakkeert de Nederlander met zijn ploegmaat Oscar Riesebeek in Spanje voor een stage, nadat hij zijn wegseizoen twee weken geleden afsloot met het WK gravel en Serenissima Gravel.

Lees verder onder de foto.

Wanneer maken Van der Poel, Van Aert en Pidcock hun (r)entree in de cross?

Van der Poel ziet het WK veldrijden in Hoogerheide begin februari als zijn hoofddoel en dat is absoluut geen verrassing. Die wedstrijd wordt namelijk verreden in de thuisregio van de Nederlander en gaat doorgaans door het leven als GP Adrie van der Poel. Op het wereldkampioenschap kan VDP revanche nemen voor 2014, toen concurrent Van Aert er bij de beloften met de regenboogtrui vandoor ging en Van der Poel zelf derde werd.

Programma veldrijden Tom Pidcock: Verdedigen WK-titel nog geen zekerheid

De man die op het WK veldrijden in Fayeteville profiteerde van de afwezigheid van Van der Poel en Van Aert was Tom Pidcock, al mogen we het absoluut niet betitelen als het stelen van de wereldtitel of dergelijke. Met die titel op zak wilde Pidcock graag een unieke prestatie voltooien door in hetzelfde jaar nog een gooi te doen naar de wereldtitel bij het mountainbiken en op de weg, maar in het Franse Les Gets strandde die ambitie na een pechrace bij het WK mountainbiken. De motivatie van de coureur van INEOS Grenadiers daalde en hij besloot dan ook niet af te reizen naar Wollongong voor het WK wegwielrennen.

Lees verder onder de foto.

Wanneer maken Van der Poel, Van Aert en Pidcock hun (r)entree in de cross?

Pidcock reed zodoende begin september zijn laatste wedstrijdkilometers in de Tour of Britain. Hij was present bij de presentatie van het parcours van de Tour de France van 2023, waar hem uiteraard gevraagd werd naar zijn plannen voor de komende veldritwinter. Hij gaf te kennen dat hij over drie á vier weken (eind november dus) weer in actie zal komen. Dat zal volgens Het Nieuwsblad nog net iets eerder zijn: Pidcock keert op 19 november terug in de cross, in Merksplas.

Het is nog geen zekerheid dat hij zijn wereldtitel zal verdedigen in het veld. Pidcock wil volgend jaar alles op de klassiekers zetten en weet nog niet of het WK veldrijden wel in die voorbereiding past, zo'n drie weken voor de Omloop Het Nieuwsblad. Daarnaast heeft hij nog altijd last van knieproblemen, waarvoor hij recent naar Los Angeles reisde. 'Ik heb daar met hulp van de ploeg en Red Bull een revalidatietraject afgewerkt, omdat ik nog steeds last van mijn knie heb als ik fiets. Vooral tijdens het sprinten is dat een probleem en ik wil er gewoon vanaf geraken', liet hij weten aan Cyclingnews.


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws