IDL Kijktip | In voetsporen van Ricco stak een 54 kg wegende klimmer plots Contador de loef af Wielrennen
Wielrennen

IDL Kijktip | In voetsporen van Ricco stak een 54 kg wegende klimmer plots Contador de loef af

IDL Kijktip | In voetsporen van Ricco stak een 54 kg wegende klimmer plots Contador de loef af

Italianen en de Giro d'Italia: it's a never ending love story. Win je in Italië, dan ben je al een held. Maar win je op onnavolgbare wijze, dan kan je voor de rest van je leven op handen gedragen worden. Zo ook Emanuele Sella: zijn mooiste overwinning staat centraal in deze IDL Kijktip.

Sella is zo'n renner die in de zeroes leefde voor de Italiaanse koersen. Hij kwam nooit uit voor een ProTour-team, maar richtte zijn pijlen volledig op de Giro in mei. Bij zijn eerste deelname, in 2004 op 23-jarige leeftijd, betaalde zich dat meteen uit. Sella won een rit in Cesena, het jaar nadien werd hij tiende in het eindklassement.

In 2008 maakte Sella, 54 kilogram schoon aan de haak, plots een sprong voorwaarts. Hij toonde zich de beste klimmer van die door Alberto Contador gewonnen Giro d'Italia, met een ferm deelnemersveld. Heroïsch was zijn etappeoverwinning op de Passo Fedaia, een monster van een klim. Ook won hij op de Val di Fiemme en de voorlaatste rit in Tirano, wat hem de bergtrui en een vijfde plek in het eindklassement opleverde.

Later bleek echter dat Sella, net als concurrent en evenknie Riccardo Ricco, van de verkeerde snoeppot snoepte: CERA, de nieuwe Epo-variant van 2008, was de oorzaak van zijn stijgende vormcurve. Sella bekende, keerde nog vier keer terug in de Giro, maar presteerde nooit meer zo goed als in 2008. Gelukkig hebben we de beelden nog.

2 claps
2 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws