IDL Retro | Tien jaar terug, toen crossers nog podium in grote rondes reden Wielrennen
Wielrennen

IDL Retro | Tien jaar terug, toen crossers nog podium in grote rondes reden

IDL Retro | Tien jaar terug, toen crossers nog podium in grote rondes reden

Anno 2022 denken we bij het vergelijken van wegrenners die ook aan cyclocross doen vooral aan klassieke types als Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Tom Pidcock, maar tien jaar geleden ging dat er nog anders aan toe. Oké, je had Lars Boom, maar ook John Gadret. Aan die laatste wijten we onze IDL Retro deze week.

Als je Gadret zou moeten tekenen, dan zou je een soort Popeye tekenen. Klein mannetje, loeisterk kaal hoofd en tattoo's op de armen. Waar Popeye zijn kracht echter gebruikte om een blik spinazie zonder enige moeite open te krijgen, kwam de power van Gadret vooral tot uiting op de fiets.

De Fransman mag best als een laatbloeier gezien worden. Hij liet zichzelf pas op 24-jarige leeftijd voor het eerst echt zien, zowel in de cross als op de weg. In 2003 mocht hij als stagiair aan de slag bij Cofidis en reed hij ook voor het eerst top tien in Wereldbekercrossen, achter namen als Sven Nys en Richard Groenendaal.

Koppenbergcross als favoriet

Samen met Francis Mourey nam hij de Franse honneurs in de cross waar in de jaren die volgden, totdat AG2R hem in 2006 een fulltime contract aanbood voor de ProTour, de toenmalige WorldTour. Dit deed hij voornamelijk door indruk te maken in de cross. Het mag, gezien zijn latere kwaliteiten op de weg, geen verrassing heten dat de Koppenbergcross zijn favoriet was: hij eindigde er driemaal op het podium. In zijn eerste seizoen als prof mocht hij ook aantreden in de Giro. Na drie knappe top tien-plaatsen viel Gadret uit na een harde val.

IDL Retro | Tien jaar terug, toen crossers nog podium in grote rondes reden
Gadret in tranen na zijn opgave in de Giro van 2006

In 2007 maakte Gadret voor het eerst serieus indruk op de weg. De kleine klimmer werd achtste in de Waalse Pijl, veertiende in Luik-Bastenaken-Luik, elfde in de Ronde van Romandië en zevende in de Ronde van Catalonië en werd om die reden voor het eerst ingezet in de door Alberto Contador gewonnen Tour de France van dat jaar. Daarin werd hij anoniem 54e.

De jaren nadien maakte Gadret, net als bijvoorbeeld Lars Boom, meer en meer de stap naar de weg. Het veldrijden verdween nooit volledig, maar podiumplaatsen in Wereldbekercrossen zaten er voor hem jammer genoeg niet meer in. Maar wat hij daarvoor terugkreeg, was ook niet mis.

Gadret verrast vriend en vijand met Giro-prestaties

In 2010 had hij al veel laten zien van zijn klimmerskwaliteiten door dertiende te worden in de Giro en achttiende in de Tour, zijn echte vuurdoop kwam in 2011 op 32-jarige leeftijd. Dat jaar mocht hij als kopman van AG2R naar de Giro, waar hij na een slechte start vriend en vijand verraste door plots de elfde rit, één van de eerste bergachtige ritten te winnen.

IDL Retro | Tien jaar terug, toen crossers nog podium in grote rondes reden
Mooiste zege van zijn loopbaan: Giro-rit in 2011

Gadret bleef zich kranig weren en rukte meer en meer op in het klassement. Hij werd onder meer tweede op de Grossglockner en vijfde op de Monte Zoncolan, maar kon in de laatste bergrit naar Sestriere als vierde van het klassement de derde plek van Vincenzo Nibali niet meer bedreigen. Alberto Contador won die Giro, maar werd later geschrapt vanwege de clenbuterol-affaire. Zodoende kwam Gadret als nog op het podium van de 2011-editie van de Giro terecht.

Liefde voor de cross anno 2022 weer teruggevonden

Door zijn goede prestaties raakte Gadret verknocht aan de Giro, waarin hij het jaar nadien als elfde eindigde. Zijn klassering van 2011 evenaarde hij nooit meer, terwijl hij ook de cross - op wat nationale crossen - vaarwel had gezegd na 2012.

Na acht jaar AG2R durfde Movistar het voor 2014 nog wel aan met Gadret middels een tweejarig contract, maar het bleek geen match. Gadret hing na een opgave in de Tour du Poitou Charentes van 2015 zijn fiets aan de wilgen. Tegenwoordig heeft hij zijn liefde voor de cross weer teruggevonden: hij is parcoursbouwer, onder meer van het Franse kampioenschap van aankomende zondag.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

3 claps
1 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws