IDL Retro | De 'koeienploeg' waar Niki Terpstra zijn intrede maakte in het WorldTour-peloton Wielrennen
Wielrennen

IDL Retro | De 'koeienploeg' waar Niki Terpstra zijn intrede maakte in het WorldTour-peloton

IDL Retro | De 'koeienploeg' waar Niki Terpstra zijn intrede maakte in het WorldTour-peloton

Het Duitse wielrennen in de afgelopen decennia: er zijn boeken over vol geschreven en het kenmerkt zich door een grillig karakter. We behandelden eerder al Gerald Ciolek en Linus Gerdemann in onze IDL Retro, en deze keer gaan we het over Team Milram hebben.

We tekenen 2006: ondanks de dopingschorsing van Jan Ullrich, vanwege zijn betrokkenheid bij Operación Puerto, is het Duitse wielrennen nog altijd hot: naast Gerolsteiner en T-Mobile heeft er zich een derde ProTour-ploeg bij het rijtje gevoegd: Team Milram. Milram is de teamnaam van de ploeg die gesponsord wordt door de zuivelfabrikant Nordmilch, welke zijn zetel heeft in het Noord-Duitse Bremen. Vandaar de koeienprint.

In het eerste jaar, 2006, koerst de ploeg nog op een Italiaanse licentie omdat het een doorstart betrof van de ter zielen gegane Italiaanse ploeg Domina Vacanze. Daar reden onder meer Sergiy Honchar, Wladimir Belli en Giovanni Visconti voor. Visconti mocht blijven voor het eerste jaar van de Milram-ploeg, die zich in het peloton kenmerkten door hun felblauwe opdruk van koeienvlekken. Het team werd gebouwd rond topsprinter Alessandro Petacchi, die met zijn trein van Alberto Ongarato, Marco Velo, Fabio Sacchi en Fabio Sabatini met name opviel in zijn eerste jaar door alle ritten in de Niedersachsen Rundfahrt te winnen en zijn knieschijf te breken in de Giro. Andere publiekstrekker was Erik Zabel, die op 35-jarige leeftijd de overstap maakte vanuit T-Mobile.

IDL Retro | De 'koeienploeg' waar Niki Terpstra zijn intrede maakte in het WorldTour-peloton
Erik Zabel sloot zijn loopbaan af bij Milram

Terpstra komt rangen versterken in verziekt 2007

In het eerste jaar was Maarten den Bakker de enige Nederlander in de selectie van Milram, maar zijn plaats werd voor jaar twee overgenomen door de toen 22-jarige Niki Terpstra. Het zou een tumultueus jaar worden voor de ploeg, daar blikvanger Petacchi na zijn vijf ritzeges in de Giro te veel salbutamol in zijn urine bleek te hebben. Hij werd uiteindelijk vrijgesproken, maar het kostte hem wel de Tour de France.

Daarnaast zat ook die andere pion van de ploeg, Erik Zabel, in het hoekje der verdommenis. De ervaren Duitser bekende op een persconferentie eind mei van 2007 dat hij éénmaal epo zou hebben genomen, één week voor de Tour van 1996. Het schokte de Duitse pers. Zabel reed uiteindelijk wel de Tour, die inmiddels niet meer in Duitsland werd uitgezonden na een zoveelste bekentenis van een wielrenner, ditmaal van Patrick Sinkewitz. T-Mobile stopte voornamelijk daardoor met sponsoren.

In 2008 ging de bezem volledig door de ploeg. De Nederlander Gerrie van Gerwen, zelf ex-wielrenner, werd ploegbaas en die stelde orde op zaken. De contracten met zowel Petacchi als ex-wereldkampioen Igor Astarloa werden in mei verbroken, terwijl Zabel aan het eind van dat jaar een punt achter zijn loopbaan zette. Een succesvol jaar was het niet, niet voor Milram en niet voor het Duitse wielrennen. Bij die overgebleven andere Duitse ploeg (Gerolsteiner) leverden de twee succesfactoren van de Tour de France - Stefan Schumacher en Bernard Kohl - namelijk een positieve plas af. De sponsor kapte er meteen mee.

IDL Retro | De 'koeienploeg' waar Niki Terpstra zijn intrede maakte in het WorldTour-peloton
Alessandro Petacchi: Zegekoning en probleemgeval van de ploeg

Milram kan Duitse wielrennen niet uit de slop trekken

In 2009 kon Van Gerwen met goede moed naar de toekomst kijken. Met het doping- en schandelenspook redelijk afgeschud en met een grotendeels talentvolle selectie kon er weer naar de toekomst gekeken worden. Terpstra was in zijn derde jaar inmiddels uitgegroeid tot sterkhouder, een rol die hij kracht bijzette met een knappe ritzege in de Dauphiné Libéré en Ster Elektrotoer.

Vanuit het ter zielen gegane T-Mobile hadden ook de gezichten van de nieuwe generatie, Linus Gerdemann en Gerald Ciolek, inmiddels bij Milram getekend. Dit gold ook voor de Slowaakse tweeling Velits en Duitse tweeling Fothen, evenals de spurter Robert Förster. Veel overwinningen werden er in het beoogde overgangsjaar niet behaald, slechts acht.

Voor 2010 kwamen onder meer ex-Parijs-Roubaix-winnaar Servais Knaven en de Belgen Roy Sentjens en Wim De Vocht de ploeg versterken, maar al gedurende het seizoen sijpelden de geruchten binnen dat Nordmilch en Milram, mede door een op handen zijnde fusie, het sponsorship niet zouden verlengen. Daar kon de eerste Nederlandse titel van Terpstra niks meer aan veranderen, en hij trok aan het einde van het seizoen naar Quick-Step. Voor Milram werd geen vervanger gevonden en zo stopte de derde Duitse WorldTour-ploeg er in vier jaar mee.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws