IDL Retro | Patrik Sinkewitz, de zondaar die het wielrennen en de UCI 'één slechte grap' noemde Wielrennen
Wielrennen

IDL Retro | Patrik Sinkewitz, de zondaar die het wielrennen en de UCI 'één slechte grap' noemde

IDL Retro | Patrik Sinkewitz, de zondaar die het wielrennen en de UCI 'één slechte grap' noemde

Deze donderdag is hij 42 jaar geworden: Patrick Sinkewitz, die als 26-jarige wielrenner in 2007 mede het Duitse wielrennen de das omdeed. Hij gold jarenlang als één van de vaandeldragers van de wielersport van dat land, maar uiteindelijk was zijn positieve plas er voor de Duitse zenders één te veel. Een portret van Sinkewitz in de eerste IDL Retro van dit offseason.

Sinkewitz zag op 20 oktober 1980 het levenslicht in Fulda, gelegen in het midden van Duitsland. Na een goede jeugd kwam de Duitser in 2001 op twintigjarige leeftijd bij Mapei-Quick Step terecht, de ploeg van Patrick Lefevere. In die tijd was dat nog redelijk vroeg en was het ook een stuk ongewoner dat je dan meteen op het hoogste niveau meekon. Zo ook bij Sinkewitz, die in zijn derde jaar als prof écht doorbrak.

Niet met overwinningen, die boekte hij sowieso niet veel. Maar in 2003 reed hij als jongeling wel naar puike ereplaatsen in de Ronde van Beieren (tweede), Ronde van Duitsland (zevende), het Duits kampioenschap (tweede) en de Ronde van Lombardije (achtste). Het jaar nadien reed hij zich definitief in de kijker, met een zege in de Japan Cup en een rit rit- en eindzege in de Ronde van Duitsland.

Bij zijn laatste jaar voor Quick Step koos Sinkewitz zijn richting: de Ardennenklassiekers, dat moest het worden voor hem. Met een zesde plek in de Amstel Gold Race en een zevende in de Waalse Pijl liet hij alvast zien uit het goede hout gesneden te zijn, wat uiteraard interesse aanwakkerde bij T-Mobile, tot dan toe dé Duitse ploeg. Sinkewitz maakte de overstap en reed in 2006 direct zijn beste jaar, met top vijf-noteringen in alle drie de Waalse klassiekers. Tussen grootheden als Alejandro Valverde, Paolo Bettini, Michael Boogerd en Damiano Cunego; de mannen van die tijd.

Lees verder onder de foto.

IDL Retro | Patrik Sinkewitz, de zondaar die het wielrennen en de UCI 'één slechte grap' noemde

Sinkewitz zorgt er terwijl hij thuis zit voor dat hele Duitse media uit Tour vertrekt

2006 was echter ook het jaar dat het Duitse dopingballetje begon te rollen. Jan Ullrich werd net voor de start van de Tour deelname ontzegd, waarna de ploeg het met Andreas Klöden, Mattias Kessler en ook Sinkewitz nog wel naar behoren deed in de Franse ronde. Sinkewitz werd 22e en reed zelfs zijn beste tijdrit ooit, maar dat was gelijk zijn laatste positieve (nu ja, letterlijk niet) ervaring met de Tour.

Het jaar 2007 werd er namelijk één van doping in Duitsland. Soigneur Jeff D'hont bracht een explosief boek uit en dat leidde tot bekentenissen bij achtereenvolgens Bert Dietz, Christian Henn, Udo Bölts, Erik Zabel en Bjarne Riis. In Duitsland gingen er op dat moment al stemmen op om de Tour niet meer uit te zenden, maar uiteindelijk werd daar niet voor gekozen. Sinkewitz kende overigens een zeer ongelukkige Tour; hij botste na afloop van de achtste rit op een toeschouwer (die daarbij een schedeltrauma opliep, maar het wel overleefde) en brak daarbij zijn kaak en liep meerdere blessures op.

Lees verder onder de foto.

IDL Retro | Patrik Sinkewitz, de zondaar die het wielrennen en de UCI 'één slechte grap' noemde

Terwijl hij alweer thuis zat, kwam naar buiten dat hij in juni van dat jaar positief was getest op testosteron. Dit was de druppel voor de grote TV-zenders ZDF en ARD, die direct met hun hele ploeg uit de Tour vertrokken en de wedstrijd ook niet meer besloten uit te zenden. Sinkewitz bekende in eerste instantie, maar gaf uiteindelijk toch toe dat hij de fout was ingegaan en mee wilde werken aan een schone sport. Wel was hij er met zijn bekentenis verantwoordelijk voor dat zowel hoofdsponsor T-Mobile als co-sponsors Audi en Adidas de stekker uit de ploeg trokken.

Sinkewitz wilde bij UCI een boekje open doen over wielersport

Hij kreeg uiteindelijk een straf van één jaar en keerde in 2009 direct terug in de wielersport, weliswaar nooit meer op het hoogste niveau. Na een sterk 2010 begon hij ook in 2011 uitstekend aan het jaar, maar toen kreeg hij de volgende opdoffer: opnieuw een positieve test, ditmaal op een nieuw middel. Hier maakte Sinkewitz gebruik van door te stellen dat die test niet in orde was en zodoende mocht hij verder koersen, maar drie (!) jaar later velde het TAS uiteindelijk een oordeel: acht jaar schorsing en einde loopbaan.

Ditmaal leek Sinkewitz uit op wraak, daar hij zich bij de UCI meldde om een boekje open te doen over doping in de wielersport. Hij had naar eigen zeggen de 'beschikking over eer concrete feiten uit het verleden en heden', maar de UCI reageerde afwijzend. Daarover was de renner niet te spreken. 'Van de wereldwielerbond UCI tot de Tourorganisatie tot de teams - het hele wielrennen is niet echt merkbaar veranderd. Afgezien van de slogans over een nieuwe, schone generatie, maar die bestaan ​​nu al weet ik veel hoe veel jaar', klonk het chagrijnig.

'Ik wil niets meer met deze mensen te maken hebben. Waarom zou ik daar nog vertrouwelijke dingen dumpen? Nooit meer, want er zou toch niets gebeuren. Het was en is allemaal een slechte grap', waren de woorden uit de mond van Sinkewitz, die ook niet meer terug zou keren in de sport.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Wil jij wedden op het WK voetbal in Qatar? Bekijk hier onze voorbeschouwingen en wedtips.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws