Brand kruipt in underdogrol voor NK: 'Kon Vos hier in de Wereldbeker niet lossen' Veldrijden
Veldrijden

Brand kruipt in underdogrol voor NK: 'Kon Vos hier in de Wereldbeker niet lossen'

Brand kruipt in underdogrol voor NK: 'Kon Vos hier in de Wereldbeker niet lossen'

Lucinda Brand stapelt dit crossseizoen zege op zege maar ze schuift de favorietenrol voor het NK in Rucphen door naar Marianne Vos. ‘Ik heb tijdens de Wereldbeker hier geen kansen gezien om haar los te rijden’, vertelt Brand in gesprek met Wielerflits.

Het NK veldrijden zou dit jaar aanvankelijk worden verreden in Zaltbommel. De organisatie zag daar door de coronamaatregelen echter van af. Het Brabantse Rucphen wierp zich uiteindelijk op als vervanger. Eerder werd daar deze winter al een Wereldbeker georganiseerd. Daar bleek Vos de sterkste. Zij versloeg Brand toen in de sprint.

'Is een van de weinige veldritten waar het een voordeel is om niet op kop te rijden'

Brand over parcours NK

Het parcours van het NK is hetzelfde als in de Wereldbeker en dus ziet Brand haar concurrente Vos als grote favoriet. Vooral omdat haar landgenote een veel betere sprint heeft en haar eigen kwaliteiten minder goed tot hun recht komen op het parcours. ‘Het is typisch een wedstrijd waarin tactiek een grote rol speelt. Dit is een van de weinige veldritten waar het een voordeel is om niet op kop te rijden. Het is moeilijk om een plek aan te wijzen waar je duidelijk het verschil kan maken’, aldus Brand.

De recente weersomstandigheden kunnen Brand echter een handje helpen. ‘Het heeft de laatste week iets meer geregend, waardoor de ronde er misschien iets anders bij ligt dan drie weken geleden. Maar ik verwacht niet dat het een grote invloed op het wedstrijdverloop heeft.’

Brand verwacht veel van Pieterse

Naast Vos verwacht Brand ook veel van de beloften, die geen aparte wedstrijd rijden, waardoor ze zowel de titel bij de beloften als die van de elite zouden kunnen winnen. Brand ziet vooral Puck Pieterse als kanshebster. ‘Marianne en Puck zijn op deze ronde heel explosief’, legt de wereldkampioene uit. ‘Dat is een kwaliteit waarmee je op dit parcours energie kan sparen en waar je lekker handig, behendig door die kleine bochtjes kan sturen.’ Al met al vreest Brand Vos toch het meest. ‘Als je dan met Marianne naar de streep rijdt, is het heel lastig om haar erop te leggen. Die kans is ook nu aanwezig, want ik heb tijdens de Wereldbeker hier geen kansen gezien om haar los te rijden.’

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws