IJzersterke Ethan Hayter troeft Dennis af in proloog Ronde van Romandië Wielrennen
Wielrennen

IJzersterke Ethan Hayter troeft Dennis af in proloog Ronde van Romandië

IJzersterke Ethan Hayter troeft Dennis af in proloog Ronde van Romandië

Ethan Hayter heeft de proloog in de Ronde van Romandië gewonnen. In een ultrakorte tijdrit van slechts vijf kilometer was de renner van INEOS-Grenadiers in de straten van Lausanne de snelste. Hij nam tevens de eerste leiderstrui van deze zesdaagse rittenkoers in ontvangst.

Iets na de klok van 15.00 uur vertrok de eerste renner van het startpodium en vanaf dat moment was het iedere minuut aftellen en vertrekken. In de eerste anderhalf uur kwamen er al wat interessante namen aan het vertrek. BORA-hansgrohe toonde spierballen, met Felix Großschartner in de snelste tijd (6.02 minuten) en ploegmaat Maximilian Schachmann op de voorlopige tweede plaats, 3,5 seconde langzamer. Matteo Sobrero van Team BikeExchange-Jayco reed dezelfde tijd als Schachmann.

Hayter zet knaltijd neer, Dennis komt tekort

Het duurde een tijdje voordat er nieuwe favorieten aan de start verschenen, maar toen dat het geval was, was het ook meteen raak. Ethan Hayter van INEOS Grenadiers knalde in zijn Britse kampioenstrui naar een tijd van 5.52 minuten. Daarmee was hij een kleine tien seconden sneller dan Großschartner en zelfs dertien tellen rapper dan Schachmann en Sobrero. Een enorme kloof, over slechts vijf kilometer.

Desondanks was de strijd om de overwinning nog niet gespeeld, met favorieten als Rémi Cavagna en Rohan Dennis die nog moesten starten. De Australiër van Jumbo-Visma was als eerste aan de beurt. Hij was alvast sterk onderweg, maar moest bij het eerste tussenpunt wel drie seconden toegeven op Hayter. In het nog korte resterende gedeelte kon Dennis die kloof niet meer overbruggen. Aan de finish was het verschil met nog een seconde toegenomen.

Cavagna stelt teleur, Thomas doet goede zaken

Het was dus wachten op Cavagna, en eventueel Geraint Thomas, om de tijd van Hayter te verbeteren. 5.52 minuten was de te kloppen tijd van de Brit. Van Aleksandr Vlasov - de topfavoriet voor het eindklassement - kwam het gevaar alvast niet. De Rus, die wat moeite kende met het bochtenrijke parcours, had bij eerste punt al dertien seconden achterstand. Ook Cavagna stelde teleur. Bij de eerste tijdsmeting was hij al twaalf (!) seconden verloren op Hayter. De Fransman van Quick Step-Alpha Vinyl eindigde teleurstellend buiten de top tien.

Als laatste startte Thomas, die vorig seizoen het eindklassement won. De renner van INEOS is een specialist in het tijdrijden en kon mogelijk nog een bedreiging vormen voor zijn ploeggenoot. Hoewel Thomas goed bezig was met een derde tussentijd, was hij daar al zeven seconden langzamer. Dat was onmogelijk om nog goed te maken. Hij eindigde als vierde en deed goede zaken ten opzichte van de andere favorieten voor het eindklassement, waar zijn ploegmaat Hayter won en als leider woensdag mag beginnen aan de eerste etappe.

Uitslag proloog Ronde van Romandië 2022

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws