IJzersterke Laporte soleert naar bekroning van topseizoen in Binche-Chimay-Binche Wielrennen
Wielrennen

IJzersterke Laporte soleert naar bekroning van topseizoen in Binche-Chimay-Binche

IJzersterke Laporte soleert naar bekroning van topseizoen in Binche-Chimay-Binche

Christophe Laporte bekroonde zijn topseizoen met een overwinning in Binche-Chimay-Binche. De Fransman van Jumbo-Visma sprong in de finale weg van een selecte groep en troefde Rasmus Tiller (Uno-X Pro Cycling) af in de lastige laatste kilometer.

De koers was op papier niet heel lastig, maar het ging verraderlijk op en af in de eerste 120 kilometer. De laatste tachtig kilometer vonden plaats op een rondje in Binche. Ook hier was het parcours niet makkelijk, waar er bijna geen meter vlak was. In de laatste kilometer van het rondje lagen er kasseien in een oplopende strook, wat de finish een extra dimensie gaf. Het gesprek van de dag was natuurlijk Remco Evenepoel, die zijn eerste koers in de regenboogtrui reed. Daarbij moet ook gezegd worden dat wielericoon Philippe Gilbert bezig was met zijn laatste koers op Belgische grond.

Vroeg in de koers sprongen Luke Durbridge (Team BikeExchange-Jayco), Karl Patrick Lauk (Bingoal-Pauwels Sauces), Adam De Vos (Human Powered Health), Yentl Vandevelde (Minerva Cycling), Evaldas Siskevicius (Go Sport-Roubaix Lille Métropole) en Torsten Demeyere (Tarteletto-Isorex) weg. Veel ruimte kreeg dit zestal niet, want het peloton hield het tempo hoog. Met negentig kilometer te gaan was het verschil nog maar een minuut, wat het avontuur van de koplopers een gevecht tegen de bierkaai maakte.

Evenepoel vroeg in de aanval

Nog voordat de renners op het plaatselijk parcours in Binche waren was de nervositeit door het beeldscherm te voelen. Veel renners wilden al vroeg de koers hard maken. Daarvan was Evenepoel de voornaamste. De Belgische superster wilde zijn nieuwe kleuren maar al te graag van voren laten zien en schudde meermaals aan de boom. Nadeel van de mooie regenboogtrui is dat je nog meer in de gaten wordt gehouden dan voorheen, wat er voor zorgde dat de Belg niet weg kwam. Onder andere Laporte en Victor Campenaerts zaten snel op zijn wiel. Door de aanvalslust in het peloton hadden de vluchters geen schijn van kans en verdween de voorsprong als sneeuw voor de zon.

Op 74 kilometer van de meet zat het avontuur er alweer op voor de zes koplopers, die ingerekend werden door het peloton. Het bleef nerveus en meerdere renners waagden een poging weg te raken. Evenepoel reed als een bezetene en probeerde het misschien wel tien keer, maar iedere keer zaten zijn tegenstanders als bloedzuigers op zijn wiel. Het was op zo'n vijftig kilometer van de meet dat de eerste groep zich kon onderscheiden. Zo'n vijftien renners waaronder Teunissen, Tim Merlier, Bryan Coquard, Taco van der Hoorn, Arnaud De Lie en Rasmus Tiller kwamen los.

De nieuwe kopgroep werkte redelijk samen, mede doordat teams als Lotto Soudal en Israel-Premier Tech meerdere mannen vooraan hadden. Daardoor liep de voorsprong op naar zo'n dertig seconden. Een versnelling van De Lie brak de koers opnieuw open, maar die werd weer teruggepakt door zijn vluchtgenoten. Door deze vluchtpoging viel het voorin stil, wat betekende dat er een hergroepering was op dertig kilometer voor de meet. Ondertussen gaf Evenepoel zijn hoop op winst op en liet zich terugzakken. De rust keerde dan eindelijk terug in het peloton nadat Tony Gallopin in zijn eentje wegsprong. Van der Hoorn maakte tempo op kop van het pak.

Grote groep rijdt in laatste ronde weg, Laporte beresterk

De renner van Trek-Segafredo reed eenzaam de laatste ronde in. Daarachter was het Kevin Geniets die een sprong waagde, en zo een nieuwe schifting creëerde Onde andere Laporte, Gilbert, Florian Vermeersch, Tiller, Van Avermaet en Anthony Turgis sprongen mee. Arkea-Samisc had niemand mee en wilde dus de kopgroep inrekenen. Op elf kilometer van de streep trok Laporte de gaskraan open, en alleen Tiller volgde. Vermeersch reed op kop om Gilbert terug te brengen bij het tweetal, maar de beresterke Laporte deed al het kopwerk, terwijl Tiller in zijn wiel op de limiet zat. Het verschil met de achtervolgers liep op en en het peloton volgde met vijf kilometer te gaan op twintig seconden: alles was nog mogelijk.

In de laatste kilometer was het duidelijk dat de twee koplopers om de zege gingen strijden. Op de eerste steile stroken reed Laporte direct weg bij Tiller. Gilbert deed een uiterste poging om bij de leider te komen maar kwam duidelijk tekort, waardoor de Fransman solo over de streep kwam. Hij kon zijn tijd nemen om zijn prachtige zege te vieren, want Tiller hield de achtervolgers achter zich en werd tweede voor Hugo Page, die na een fotofinish de sprint om de derde plaats won.

Uitslag Binche-Chimay-Binche 2022

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws