IJzersterke Wiebes wederom onverslaanbaar in Ronde van Drenthe, eerste WorldTour-podium voor Pieterse Wielrennen
Wielrennen

IJzersterke Wiebes wederom onverslaanbaar in Ronde van Drenthe, eerste WorldTour-podium voor Pieterse

IJzersterke Wiebes wederom onverslaanbaar in Ronde van Drenthe, eerste WorldTour-podium voor Pieterse

Lorena Wiebes heeft op overtuigende wijze de Ronde van Drenthe gewonnen. De finishlijn was getrokken op de VAM-berg en het was ook daar dat de winnende slag geslagen werd. Na een goede lead-out van Christine Majerus was de Nederlandse veruit de sterkste. Elisa Balsamo werd op ruime achterstand tweede, Puck Pietserse - die de wedstrijd kleur gaf - derde. Daarmee behaalde de Nederlandse van Fenix-Deceuninck haar eerste podium in een WorldTour-koers.

Door de gebrekkige politie-inzet in Noord-Nederland staan de koersen aldaar onder druk, maar met een noodverband kon de organisatie van de Ronde van Drenthe er alsnog voor zorgen dat er dit weekeinde gekoerst ging worden. En dat met een schoon deelnemersveld, daar onder anderen Puck Pieterse (Fenix-Deceuninck), Elisa Balsamo (Lidl-Trek), Wiebes en Europees kampioene Bredewold acte de présence gaven in Drenthe, waar er een parcours was uitgestippeld met meerdere bestijgingen (liefst zes keer) van de befaamde VAM-berg. En aan die vuilnisbelt had vooral Bredewold erg goed herinneringen, dus was het uitkijken naar wat er zich zondagmiddag ging voordoen.

Het duurde lang vooraleer we een échte kopgroep te zien kregen en wanneer die er eindelijk kwam, was het een eenkoppige tête de la course. Valerie Demey (VolkerWessels) begon aan een solo-onderneming en dus rees de vraag: hoe sterk is de eenzame fietser? Vrij sterk, zo bleek. Demey liet zien over goede benen te beschikken en reed zich zeker in de kijker. Tegen het aanstormende peloton - geleid door ploegen als SD Worx-Protime, Fenix-Deceuninck en dsm-firmenich PostNL - was echter simpelweg niets te beginnen. En dus was de Vlaamse op ongeveer veertig kilometer van de aankomst als een vogel voor de kat, waarna we niet veel later Zoe Bäckstedt zagen lossen uit het peloton. Daar was het spel dus zeker op de wagen.

Pieterse entertaint en probeert, maar het is Wiebes die weer wint in Drenthe

En óf het spel op de wagen was: op de voorlaatste bestijging van de VAM-berg werd het peloton stevig uiteengereten, vooral door Bredwewold. Veel rensters moesten passen, terwijl onder anderen Pieterse, Wiebes, Balsamo, Georgi Pfeiffer, Charlotte Kool en Christine Majerus mee waren in een elite-groepje. Pieterse vroeg de andere dames om samen te werken, maar kreeg vooral nul op het rekest (SD Worx-Protime wilde immers wachten op de net daarachter rijdende Femke Gerritse). Door de slechte samenwerking kwamen er ook verschillende andere vrouwen aansluiten, waardoor de kopgroep weer uit een renster of twintig bestond.

De kans werd steeds groter dat de beslissing zou vallen op de laatste keer VAM-berg, tevens de finishplaats. Pieterse probeerde het van tevoren meermaals, maar helaas tevergeefs. En dus was het inderdaad op de kunstmatige berg waar het spektakel losbarstte. Aan de voet van de col werd het tempo al stevig opgevoerd en het waren de SD Worx-dames Majerus en Wiebes die er als eerste aan begonnen. Na een fenomenale lead-out van de Luxemburgse stond er geen maat op Wiebes, die de Drentse koers voor de vierde opeenvolgende keer naar zich toetrok. Balsamo werd tweede, Pieterse werd derde en behaalde haar eerste WorldTour-podium.

Uitslag Ronde van Drenthe 2024

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws