In 2 dagen kruis over Giro-luitenanten Van Aert en Kelderman: Uijtdebroeks hoopt op 'oplossingen' na crashes Wielrennen
Wielrennen

In 2 dagen kruis over Giro-luitenanten Van Aert en Kelderman: Uijtdebroeks hoopt op 'oplossingen' na crashes

In 2 dagen kruis over Giro-luitenanten Van Aert en Kelderman: Uijtdebroeks hoopt op 'oplossingen' na crashes

Visma | Lease a Bike zit momenteel in de hoek waar de klappen vallen, waardoor het na een door pech gemankeerde klassiekerperiode ook al stevig aan de selectie voor de Giro d'Italia heeft moeten schaven. Klassementskopman Cian Uijtdebroeks moet het in de Italiaanse ronde alvast gaan doen zonder zijn belangrijkste helpers Wilco Kelderman en Wout van Aert.

Kelderman en Van Aert, die logischerwijs zelf ook voor succes zouden gaan, krijgen uiteraard niet de minste vervangers in Koen Bouwman en Christophe Laporte. Die eerste verving zijn Nederlandse evenknie, die na een valpartij in de slotrit van Parijs-Nice niet op tijd fit geraakte voor de Giro. Van Aert moest donderdag de knoop doorhakken en zijn plek afstaan aan Laporte, die ook een belangrijke rol zal vertolken voor Olav Kooij.

Blijven over van de oorspronkelijke selectie: Edoardo Affini, Attila Valter, Robert Gesink, Kooij, (de recent met een knieblessure kampende) Jan Tratnik en dus Uijtdebroeks. De Belg deed bij RTBF zijn zegje over al het onheil van de laatste tijd, dat ook ploeggenoot Jonas Vingegaard - aan wiens zijde hij O Gran Camino en Tirreno-Adriatico reed - en land- en generatiegenoot Remco Evenepoel trof. 'Er zijn de laatste tijd veel valpartijen gebeurd, telkens met ernstige blessures. Het is jammer genoeg de realiteit van onze sport. Het is één van de mooiste sporten, maar ook één van de gevaarlijkste. Ik hoop dat we door deze situatie nu oplossingen kunnen vinden om het veiliger te maken.'

Uijtdebroeks moet land- en ploeggenoot Van Aert missen in de Giro

Dat Van Aert er niet bij is, is ook voor Uijtdebroeks een hard gelag. Zijn oudere land- en ploeggenoot zou een ideale mentor zijn tijdens zijn eerste grote ronde bij Visma | Lease a Bike en zou normaliter ook heel wat aandacht afvangen. 'Wout is een geweldige kerel en het zou natuurlijk top zijn om hem erbij te hebben gehad', klinkt het vol lof. Van Aert zelf wilde ook niets liever dan starten, maar moest concluderen dat de Giro niet realistisch was.

'Na mijn val in Dwars door Vlaanderen herstellen de breuken goed, maar mijn gebroken ribben houden mijn bewegingsvrijheid nog tegen. Op dit moment kan ik nog niet volop trainen. Ik heb wel al mijn eerste pedaalslagen gemaakt op de fiets', liet hij donderdag weten. 'Maar dus onvoldoende om van een serieuze training te kunnen spreken. Daarom hebben we samen besloten om niet te starten in de Giro d'Italia. Het is een grote teleurstelling om ook mijn tweede grote doel van dit jaar niet te kunnen nastreven. Maar op dit moment is mijn gezondheid het belangrijkste en heeft mijn lichaam de tijd nodig om volledig te herstellen.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws