INEOS heerst met één-tweetje in klimproloog Ronde van Noorwegen, Valter derde Wielrennen
Wielrennen

INEOS heerst met één-tweetje in klimproloog Ronde van Noorwegen, Valter derde

Ben Tulett heeft de klimproloog van de Ronde van Noorwegen gewonnen. De renner van INEOS Grenadiers was een seconde sneller dan zijn ploegmaat Magnus Sheffield. Atilla Valter noteerde op gepaste afstand van de twee de derde tijd.

De Ronde van Noorwegen trapte af in Bergen, bekend als gastheer van het WK wielrennen in 2017. De renners met klassementsambities mochten gelijk aan de bak met een proloog van 7,4 kilometer. Het was een bijzondere proloog, daar de aankomst lag op de de steile Mount Fløyen (3,5 km aan 8,8 procent). Op dat klimmetje won Tom Dumoulin in 2017 het WK tijdrijden.

Een eerste richttijd werd gezet door Alexander Kamp van Tudor Pro Cycling. Hij klokte een tijd van vijftien minuten rond. Nederlanders Mike Teunissen en Gijs Leemreize kwamen bij lange na niet aan die tijd. Ze waren ongeveer een halve minuut langzamer dan Kamp.

Tulett en Sheffield zijn een maatje te groot

De eerste die onder de tijd dook van Kamp was de Noor Adne Holter (Uno-X). Zijn tijd werd vervolgens echter verpulverd door Magnus Sheffield. De Amerikaan van INEOS Grenadiers haalde onderweg Jordi Meeus in en was maar liefst 26 seconden sneller dan Holter.

Sheffield kon ondanks zijn knappe tijd niet lang van de hotseat genieten, want de volgende INEOS-renner kwam er al aan. Ben Tulett maakte het spannend en was aan de finish een seconde sneller dan Sheffield. Luke Plapp kon niet mee in het geweld van zijn ploegmaten en eindigde in de middenmoot. Niet vreemd daar hij kortgeleden de Ronde van Hongarije nog verliet met een hersenschudding.

Namens Jumbo-Visma kon Johannes Staune-Mittet niet imponeren. De jonge Noor die recent met de Tourploeg van Jumbo-Visma op hoogstestage was, klokte een tijd die 55 seconden trager was dan die van Tulett. Thibau Nys zette namens Trek-Segafredo wel een knappe tijd neer. De zoon van Sven Nys finishte in de top tien.

Ook thuisfavoriet Tobias Halland Johannessen kwam niet in de buurt van de tijden van de INEOS-mannen. De kopman van Uno-X was een halve minuut langzamer. Marco Brenner klokte namens DSM een vergelijkbare tijd.

De enige die de tijd van Tulett mogelijk nog kon kloppen was Atilla Valter van Jumbo-Visma. De tijd was ook voor de Hongaar te hoog gegrepen. Wel pakte Valter een mooie derde plek op twintig seconden van de winnaar.