Interview | De Plus ziet droom ex-ploeg Jumbo-Visma uitkomen: 'Dat is hun levenswerk geweest' Wielrennen
Wielrennen

Interview | De Plus ziet droom ex-ploeg Jumbo-Visma uitkomen: 'Dat is hun levenswerk geweest'

Interview | De Plus ziet droom ex-ploeg Jumbo-Visma uitkomen: 'Dat is hun levenswerk geweest'

Laurens De Plus heeft er inmiddels twee jaar bij INEOS Grenadiers opzitten, waarin hij zijn potentieel nog niet volledig heeft kunnen benutten. Ondertussen zag de Belg zijn ex-ploeg Jumbo-Visma schitteren in de Ronde van Frankrijk, net zoals hij dat zelf deed in 2019 en ook weer hoopt te doen vanaf 2023. 'Het is goed om die extra koershardheid weer te hebben na twee kwakkeljaren', vertelt hij in gesprek met In de Leiderstrui.

Het was bij het afscheidscriterium van Philippe Gilbert dat we De Plus spraken. 'Ik heb een mooie vriendschap met Philippe overgehouden aan de twee jaar dat we ploegmaat zijn geweest in 2017 en 2018. Dat iedereen hier is, toont wel wat voor een charmante kerel hij is. Sommigen maken een grote verplaatsing, dus het zegt toch veel. Hij was echt wel een patron en die kun je niet zomaar vervangen', stelde hij over zijn landgenoot, die op 40-jarige leeftijd afscheid nam van het profpeloton.

De Plus zelf is er inmiddels ook al weer 27 en dat zijn normaliter toch de jaren waarop er geoogst moet worden. Na drie lastige jaren is dat ook wat hij betaamt. '2022 was een goed jaar, ik zou het zelf omschrijven als solide', concludeert de coureur van INEOS Grenadiers. 'Het was belangrijk om een volledig seizoen te doen van begin tot einde', blikt hij terug. In 2020 (slechts één wedstrijd uitgereden) en 2021 (laatste koers in april) lukte dat telkens niet, dus begrijpelijk dat De Plus hier voldoening uithaalt.

Lees verder onder de foto.

Interview | De Plus ziet droom ex-ploeg Jumbo-Visma uitkomen: 'Dat is hun levenswerk geweest'

'2023 wordt een belangrijk jaar'

Laurens De Plus hoopt twee kwakkeljaren voorgoed achter zich te laten

'Ik heb van Bessèges tot Lombardije gekoerst en daardoor kan ik er volgend jaar hopelijk weer een laag opleggen. Die extra koershardheid heb ik nu weer in de benen. Dat was ook wel nodig na twee kwakkeljaren', vervolgt hij, ondanks dat het niet allemaal koek en ei was in 2022. De Plus miste namelijk de Vuelta door een aanrijding op training. 'Dat gooide roet in het eten en dat was wel echt jammer. 2023 wordt een belangrijk jaar en daar kijk ik erg naar uit.'

Niet alleen voor De Plus zelf, maar voor heel INEOS Grenadiers. De ploeg heeft een flinke metamorfose ondergaan met het vertrek van onder andere Adam Yates en Richard Carapaz en de komst van bijvoorbeeld Thymen Arensman. 'We hebben veel jongeren die meer kansen gaan krijgen. In dat opzicht is het wel een interessant jaar voor iedereen binnen de ploeg, omdat er wat meer ademruimte is', aldus De Plus, die naar eigen zeggen 'fan' is van Arensman. '. 'Thymen heeft een ontzettend grote motor in hem liggen en dat gaat zonder meer leuk zijn om voor te werken.'

De Plus over Jumbo-Visma: 'Ik weet wat voor tijd ze erin steken'

Ondertussen ziet De Plus dat de droom van zijn oude ploeg Jumbo-Visma, waarvoor hijzelf zeer veel indruk maakte in de Tour van 2019, in 2022 dan eindelijk werkelijkheid is geworden: het winnen van de Tour de France. 'Het is fantastisch voor hen, ik ben echt blij voor ze. Ik weet wat voor tijd ze erin steken en ken de persoonlijke coach van Jonas Vingegaard, Tim Heemskerk, zeer goed. Voor hem vind ik het echt mooi.'

'Maar dat geldt dat voor iemand als Merijn (Zeeman, red.). Dat is hun levenswerk geweest: een overwinning in de Tour behalen', legt de ex-renner van Jumbo-Visma uit. 'Ik ben daar totaal niet argwanend of zo over. Ik gun het hen van harte', besluit De Plus, die als meesterknecht aan de basis stond van de derde plek van Steven Kruijswijk in de Tour van 2019.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws