Interview | Girmay tempert de verwachtingen: 'Vooral ervaring opdoen in Giro' Wielrennen
Wielrennen

Interview | Girmay tempert de verwachtingen: 'Vooral ervaring opdoen in Giro'

Interview | Girmay tempert de verwachtingen: 'Vooral ervaring opdoen in Giro'

Biniam Girmay is - ook na zijn overwinning in Gent-Wevelgem - de rust zelve. De snelle man uit Eritrea was tijdens de persconferentie voorafgaand aan de Giro geen moment uit de tent te lokken door de aanwezige pers. 'We zullen zien', was een veelgehoorde uitspraak.

Tekenend was de vraag wie eventueel zijn grote concurrenten voor de paarse sprinterstrui zouden zijn.'Uuuhhmm', schonk de renner van Intermarché-Wanty-Gobert zichzelf wat bedenktijd. 'Mathieu van der Poel dan, als hij de Giro gaat uitrijden. En anders iemand anders', gaf hij de indruk niet te weten met wie hij zich in de komende weken moet gaan weten.

Het is misschien maar goed dat Girmay zo relaxed is, want anders was de aandacht na Gent-Wevelgem wel naar zijn hoofd gestegen. Girmay kon de gekte echter ontvluchten, daar hij naar zijn thuisland trok. 'Ik heb de tijd gehad om te trainen en te ontspannen, dat was wel fijn.'

Girmay: 'Paarse trui? Waarom niet'

En nu volgt dus de Giro, wat door de Afrikaan wordt gezien als een grote ontdekkingstocht. 'Het gaat mijn eerste ervaring worden met een lange etappekoers, tot dusver ben ik niet verder gekomen dan wedstrijden van vijf, misschien zes dagen.'

Interview | Girmay tempert de verwachtingen: 'Vooral ervaring opdoen in Giro'
Girmay bij zijn zege in Gent-Wevelgem

Veel tijd om erin te komen heeft Girmay aan de ene kant echter niet, daar de etappe van vrijdag meteen op zijn lijf geschreven is. Geen haast, lijkt Girmay te denken. Zeggen doet hij het echter nog net net hardop. 'Het zou een goede aankomst kunnen zijn, maar we zien wel wat er gaat gebeuren', is zijn diplomatiek correcte antwoord.

Verkennen heeft hij al wel gedaan. 'Het was niet zo steil, dus het zou de sprinters goed kunnen liggen.' Het zou in ieder geval de eerste stap kunnen zijn naar de paarse trui voor Girmay. 'Waarom niet? Het eerste doel is echter een etappe winnen, daarna zullen we wel zien. Een ritzege in een grote ronde is ieders doel, maar meerijden was voor mij ook al een droom. Ik mag dus al meedoen aan mijn droom', besluit Girmay vol trots.

Pozzovivo mikt op plek bij de beste tien

Ook Domenico Pozzovivo liet zich horen op het persmoment van intermarché-Wanty-Gobert. De 39-jarige klimmer uit Italië, die zich opmaakt voor zijn zestiende deelname voorziet een zware strijd tussen de toppers. 'Naar mijn mening is het een zware Giro, wat al begint in de eerste week. Dit is één van de moeilijkste eerste weken van de Giro die ik heb gezien.'

Pozzovivo kan niet direct een topfavoriet aanwijzen voor de Italiaanse ronde. 'Ik denk eerder aan een strijd tussen meerdere renners, wat mooi is voor de wedstrijd.' Zelf hoopt hij daar op zijn leeftijd ook nog onderdeel van te zijn. 'Het klassement is het doel. Na mijn val in 2019 is het altijd mijn doel geweest om nog eens bij de beste tien te eindigen in de Giro d'Italia', doelt Pozzovivo op een botsing met een auto waarbij hij vele botten brak en voortzetting van zijn loopbaan onzeker was.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws