Favorieten paarse trui Giro d'Italia 2022: welke sprinters strijden om het puntenklassement? Wielrennen
Wielrennen

Favorieten paarse trui Giro d'Italia 2022: welke sprinters strijden om het puntenklassement?

Favorieten paarse trui Giro d'Italia 2022: welke sprinters strijden om het puntenklassement?

De maglia ciclamino is de sprinterstrui in de Giro d'Italia, maar de hamvraag vooraf is meer dan eens: welke sprinter gaat er uitrijden en wie vertrekt er eerder naar huis met het oog op de komende doelen? In de Leiderstrui houdt dat in de gaten in deze uitgebreide voorbeschouwing op de kanshebbers voor het puntenklassement.

Bekijk ook/binnenkort op In de Leiderstrui:
Voorbeschouwing op de Giro d'Italia
Favorieten roze trui
Favorieten blauwe trui
Favorieten witte trui
Pooltips Giro d'Italia
Nederlanders in de Giro d'Italia

Puntentelling paarse trui Giro d'Italia

Voordat we naar de favorieten voor de puntentrui gaan, kijken we eerst hoe de punten verzameld kunnen worden in de Giro d'Italia. Dat kan op twee manieren: door voorin te finishen aan het eind van een etappe, maar ook door bij specifieke 'tussensprints' als eerste over de lijn te komen. Deze liggen in alle etappes, met uitzondering van de tijdritten gepland, en zijn dus een interessante toevoeging aan het wedstrijdverloop.

Hoeveel punten er vervolgens verdiend kunnen worden, hangt af van het type etappe. In de vlakke etappes zijn de meeste punten te verdienen, waardoor de sprinters voor deze trui in het voordeel zijn. Echter, waar zij afhaken in heuvel- en bergritten, kunnen anderen een belangrijke inhaalslag maken. In onderstaand overzicht kun je terugvinden hoeveel punten je per etappe kunt pakken.

Vlakke ritten (etappe 1,3,5,6,11,13 en 18)
Finish: 50, 40, 34, 28, 25, 22, 20, 18, 16, 14, 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 en 1 punt
Tussensprint: 20, 16, 12, 9, 7, 6, 4, 3, 2 en 1 punt

Heuvelritten (etappe 7,8,10,12,14 en 19)
Finish: 25, 22, 20, 18, 16, 14, 12, 10, 8, 6, 5, 4, 3, 2 en 1 punt
Tussensprint: 10, 6, 3, 2 en 1 punt

Bergritten (etappe 4,9,15,16,17 en 20)
Finish: 15, 12, 9, 7, 6, 5, 4, 3, 2 en 1 punt
Tussensprint: 8, 4 en 1 punt

Tijdritten (etappe 1 en 21)
Finish: 15, 12, 9, 7, 6, 5, 4, 3, 2 en 1 punt

Laatste winnaars puntenklassement Giro d'Italia

2021 Peter Sagan
2020 Arnaud Démare
2019 Pascal Ackermann
2018 Elia Viviani
2017 Fernando Gaviria
2016 Giacomo Nizzolo
2015 Giacomo Nizzolo
2014 Nacer Bouhanni
2013 Mark Cavendish
2012 Joaquim Rodríguez

Favorieten puntenklassement Giro d'Italia 2022

Voor de totstandkoming van deze lijst zijn (ex)-redacteuren van In de Leiderstrui gevraagd naar hun top tien op de vraag: "Wie maakt de meeste kans om het puntenklassement in de Giro d'Italia te winnen?" Iedere top tien werd punten toegewezen, volgens het volgende rijtje: 12 punten voor de nummer één, 10 voor de nummer twee, en zo verder met 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 en 1 punt. Bij iedere renner is het totaal aantal gekregen punten omgezet in een percentage van het maximaal te behalen aantal punten. Deze staat aangegeven bij de betreffende renners. Zo krijg je een beter beeld hoe de kansenverhoudingen volgens In de Leiderstrui liggen!

10. Magnus Cort - EF Education-EasyPost (10,6%)

Favorieten paarse trui Giro d'Italia 2022: welke sprinters strijden om het puntenklassement?

Op plek tien in deze lijst vinden we Magnus Cort (EF Education-EasyPost) terug. De Deen, afgelopen jaar drievoudig ritwinnaar in de Vuelta, zou de Giro eigenlijk helemaal niet rijden. Een hand- en sleutelbeenbreuk in de Tirreno-Adriatico zette een kruis over zijn voorjaar, waarna Cort zijn pijlen alsnog op de Ronde van Italië richtte. Als goede tijdrijder, sprinter en iemand die een heuvel over kan, is Cort zonder meer kanshebber voor de paarse trui. Fit is hij echter nog niet helemaal.

Op Instagram gaf Cort een update over zijn toestand. 'De botten zijn nog niet honderd procent, maar ik kan snel weer beginnen met koersen. De afgelopen weken heb ik goed getraind met Mikkel Bjerg in Andorra, die ook herstellende is van een blessure. Ik verwacht niet dat ik vanaf dag één zal vliegen, maar hoop dat ik gedurende de rittenkoers kan verbeteren. Ik wil de Giro al enkele jaren doen, maar het paste nooit in de kalender. Ik droom van een ritzege zodat ik de trilogie (ritzege in Tour, Giro en Vuelta, red.) kan voltooien.'

9. João Almeida - UAE-Team Emirates (15,2%)

Favorieten paarse trui Giro d'Italia 2022: welke sprinters strijden om het puntenklassement?

De negende plaats in deze lijst gaat naar João Almeida, de enige klassementsrenner die opgenomen is in de top tien van grootste kanshebbers op de paarse trui. Almeida is een renner die eigenlijk altijd bij de eersten finisht, zelfs in vlakke ritten eindigt hij vaak vlak na de spurters. In de Giro van 2020 finishte Almeida zelfs 18 (!) keer in de top twintig, wat een derde plek in het puntenklassement opleverde.

Dat de Portugees zo'n klusje nog een keer klaart, lijkt niet heel aannemelijk. UAE-Team Emirates heeft met Fernando Gaviria namelijk een sprinter mee die serieus kans maakt op ritoverwinningen, al zal Almeida - of mogelijk zelfs Alessandro Covi of Diego Ulissi - de man zijn zodra het bergop loopt.

8. Phil Bauhaus - Bahrain Victorious (23,5%)

Favorieten paarse trui Giro d'Italia 2022: welke sprinters strijden om het puntenklassement?

Phil Bauhaus (Bahrain Victorious) is de volgende in de rij. De Duitser staat op de nominatie om zijn eerste grote ronde in drie jaar af te werken. Bauhaus is één van de mannen die de vorm heeft gevonden namens Bahrain Victorious, wat dit jaar al tot een ritzege in de afsluitende etappe van Tirreno-Adriatico leidde.

Bauhaus, die bij Team Sunweb al te boek stond als een groot talent, heeft sinds 2021 een echte stap gezet. Hij zet goede prestatie na goede prestatie neer in kleinere rondes, nu is het tijd om weer te oogsten in de grotere wedstrijden op 27-jarige leeftijd. Om dat te bewerkstelligen krijgt Bauhaus zijn nieuwe lead-out Jasha Sütterlin en hardrijder Jan Tratnik aan zijn zijde.

7. Caleb Ewan - Lotto Soudal (27,3%)

Favorieten paarse trui Giro d'Italia 2022: welke sprinters strijden om het puntenklassement?

Op papier is Caleb Ewan natuurlijk gewoon één van de snellere mannen aan de start van de Giro d'Italia, maar de kans dat de Australiër in Verona met de paarse trui staat lijkt nihil. Ewan is namelijk één van de sprinters die doorgaans in de Giro start, maar de slotweek nooit haalt. In vier deelnames behaalde hij vijf ritzeges, maar reed hij nog nooit uit.

Namens het geplaagde Lotto Soudal moet Ewan namelijk maar voor één ding zorgen: zo veel mogelijk ritzeges. In juli staat hij ook nog op de rol voor de Tour de France, dus het moet raar lopen als pocket rocket de loodzware slotweek doorkomt of überhaupt al bereikt.

6. Fernando Gaviria - UAE-Team Emirates (37,9%)

Favorieten paarse trui Giro d'Italia 2022: welke sprinters strijden om het puntenklassement?

Bij UAE-Team Emirates is Fernando Gaviria de vooruitgeschoven pion als het gaat om de massasprints. De Colombiaan begon voortvarend aan zijn seizoen met ritzeges in de Ronde van Oman en ereplaatsen in de Saudi Tour, maar viel vervolgens hard in de Omloop Het Nieuwsblad. Hij brak daar zijn sleutelbeen en stond meteen twee maanden aan de kant.

Zijn deelname aan deze Giro kwam in gevaar, maar Gaviria geraakte op tijd fit en reed in de Ronde van Romandië alweer naar behoren rond. Als vijfvoudig ritwinnaar in de Ronde van Italië krijgt hij Ivo Oliveira en de ervaren Maximiliano Richeze met zich mee als knechten. Mogelijk moet Gaviria er in de eerste dagen nog even inkomen na zijn blessure, maar schrijf hem maar op voor de tweede week.

5. Mark Cavendish - Quick Step-Alpha Vinyl (59,8%)

Favorieten paarse trui Giro d'Italia 2022: welke sprinters strijden om het puntenklassement?

Afgelopen jaar nog groene trui-winnaar van de Tour de France, nu slechts op plek vijf in onze lijst voor de paarse trui in de Giro: wat had Mark Cavendish nog meer kunnen doen? Mogelijk is het de angst dat de Brit de bergen niet overkomt, want voor de rest heeft hij met drie zeges (etappe in Oman, etappe in UAE en Milaan-Turijn) gewoon een prima voorjaar achter de rug.

In Brugge-De Panne en Tirreno-Adriatico kwam Cavendish, die Michael Mørkøv met zich meekrijgt, wel wat tekort ten opzichte van de andere sprinters. Zijn track record in de Giro liegt er echter niet om: vijftien ritzeges in vijf deelnames, waarvan de laatste keer in 2013. Dat is een gemiddelde van drie ritzeges per deelname, imposant. Maar is de Mark Cavendish van 2022 nog de Mark Cavendish van de jaren rond 2010?

4. Mathieu van der Poel - Alpecin-Fenix (61,4%)

Favorieten paarse trui Giro d'Italia 2022: welke sprinters strijden om het puntenklassement?

Op nummer vier vinden we Giro-debutant Mathieu van der Poel. Dit heeft mogelijk veel te maken met de absentie van Tim Merlier van Alpecin-Fenix. De Belgische sprinter had zijn zinnen gezet op deze Giro en in het speciaal de puntentrui, maar moet door een in Parijs-Roubaix opgelopen elleboogblessure schitteren in afwezigheid.

Zodoende zou het zomaar eens kunnen gebeuren dat Van der Poel zich in de spurts gaat mengen, al is het geen geheim dat hij daar niet zo van houdt. Van der Poel heeft het voordeel dat hij dé kandidaat is in de lastigere sprints en overgangsritten, wat hem alsnog tot kanshebber kan maken. Tot slot: wat voor Ewan geldt, is ook het geval bij Van der Poel. Hij gaat nog de Tour de France rijden en het is dus geen zekerheid dat hij Verona gaat halen.

3. Biniam Girmay - Intermarché-Wanty-Gobert (61,4%)

Favorieten paarse trui Giro d'Italia 2022: welke sprinters strijden om het puntenklassement?

Ook op plek drie in deze lijst puntentrui-kandidaten een debutant. Biniam Girmay heeft zijn plekje echter al dubbel en dik verdiend, gezien zijn prestaties in dit voorjaar. De Eritreeër gaat volgens zijn ploeg voornamelijk om te leren naar deze Giro d'Italia, maar de focus is ook al gericht op een etappezege.

Als veelzijdige renner (Girmay kan ook een heuvel over) maak je dan ook automatisch kans op een goede plek in het puntenklassement, dus komt Girmay ook hoog te staan in het lijstje kanshebbers voor de maglia ciclamino. Niemand weet namelijk tot waar de capaciteiten van de snelle Afrikaan reiken.

2. Giacomo Nizzolo - Israel-Premier Tech (65,9%)

Favorieten paarse trui Giro d'Italia 2022: welke sprinters strijden om het puntenklassement?

De tweede podiumplek in het lijstje kanshebbers voor de puntentrui gaat naar Giacomo Nizzolo van Israel-Premier Tech. Dat kan geen verrassing zijn, daar Nizzolo in het verleden al twee keer winnaar was van het puntenklassement in de Ronde van Italië. In zowel 2015 als 2016 bleek Nizzolo de meest constante spurter in de grote ronde.

Anno 2022 is de rappe Italiaan hét speerpunt van Israel-Premier Tech. Nizzolo krijgt een volledige ploeg met hardrijders tot zijn beschikking en liet dit seizoen al enkele mooie dingen zien. Hij werd vijfde in Kuurne-Brussel-Kuurne, om vervolgens - met een gebroken hand - achttiende te worden in Milaan-Sanremo. Na een revalidatieperiode kwam hij terug met een achttiende plaats in de Brabantse Pijl. In de zware Tour of the Alps fietste hij zich klaar voor de Giro, zijn absolute hoofddoel van dit wielerjaar.

1. Arnaud Démare - Groupama-FDJ (78,8%)

Favorieten paarse trui Giro d'Italia 2022: welke sprinters strijden om het puntenklassement?

Wat voor Nizzolo geldt, is ook het geval bij Arnaud Démare: een volledige ploeg - op één renner na - tot zijn beschikking. Groupama-FDJ is volledig gefocust op zijn Franse sprinter en de laatste keer dat dat het geval was, verliep dit uitstekend. In 2020 won Démare vier ritten en het puntenklassement van de Giro.

De concurrentie is deze editie misschien wat groter, Démare moet nog steeds in staat geacht worden om één of meerdere ritten op zijn palmares te zetten. Hij heeft zich uitstekend voorbereid op Sicilië, nabij de Etna. Dat is nodig ook, want Démare won dit seizoen nog niet ondanks goede prestaties in Milaan-Sanremo en Gent-Wevelgem. En als er iets is wat een sprinter haat, is het droogstaan qua zeges.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Odds paarse trui Giro d'Italia 2022

Arnaud Démare - Bet365: 3,25 / Jacks: 2,75
Mark Cavendish - Bet365: 5,50 / Jacks: 5,00
Mathieu van der Poel - Bet365: 5,50 / Jacks: 7,50
Giacomo Nizzolo - Bet265: 6,00 / Jacks: 8,00
Fernando Gaviria - Bet365: 6,50 / Jacks: 5,50

Bij Bet365 ontvang je een welkomstbonus van 100 euro, bij Jacks een welkomstbonus van 50 euro!

Let op: Gokken kan verslavend zijn, speel bewust 18+, hands24x7.nl.

Zoek je meer interessante wedtips? Bezoek dan Sportbookies.nl.


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws