Interview | Van Emden ziet vriend Dumoulin stoppen: 'Giro heeft geen grote rol gespeeld' Wielrennen
Wielrennen

Interview | Van Emden ziet vriend Dumoulin stoppen: 'Giro heeft geen grote rol gespeeld'

Interview | Van Emden ziet vriend Dumoulin stoppen: 'Giro heeft geen grote rol gespeeld'

28 mei 2017: die dag zal voor altijd dé dag van Jos van Emden en Tom Dumoulin zijn. Beide mannen behaalden in Verona de grootste overwinning van hun loopbaan: Van Emden de tijdrit en Dumoulin de eindzege van de Giro d'Italia van dat jaar.

De twee groeiden uit tot goede vrienden, wat tot op de dag van vandaag zo is. Goede ploeggenoten ook, want sinds de transfer van Dumoulin naar Jumbo-Visma in 2020 koersen de twee ook samen bij de geelzwarte supermarktformatie.

Ook in de meest recente Giro d'Italia trokken de twee, die in Zuid-Limburg geregeld op zoek gaan naar grenspalen, weer samen op. Van Emden zag Dumoulin dus van dichtbij worstelen, maar dat is niet iets wat pas in de Giro ontstond, zo vertelt de ervaren knecht tegen voor de start van de RSM-Wealer Ronde in Maastricht In de Leiderstrui. 'De Giro heeft daar geen grote rol in gespeeld, ook daarvoor was het voor Tom al lastig.'

Van Emden had de definitieve mededeling van Dumoulin nog niet direct verwacht. 'Of ik het aan zag komen? Dat is een groot woord, maar je zag wel dat Tom het moeilijk had. Laat ik het zo zeggen: ik zag het niet aankomen, maar het verraste me ook niet.'

Interview | Van Emden ziet vriend Dumoulin stoppen: 'Giro heeft geen grote rol gespeeld'
Tom Dumoulin kondigde vrijdag zijn afscheid aan

Van Emden: 'Ik was al op de hoogte'

De 37-jarige coureur van Jumbo-Visma hoopt vooral dat Dumoulin de komende tijd plezier kan maken. 'Of ik hier met gemengde gevoelens sta? Nee, nee, want ik was al op de hoogte. Ik hoop dat hij ervan kan gaan genieten. Dat is echter iets voor Tom zelf en daar heb ik weinig mee van doen', spreekt zijn ervaring.

Van Emden zelf kwam nog niet helemaal okselfris naar Maastricht na alweer zijn elfde Giro, maar de mensenmassa deed hem goed. 'Ik ben wel een beetje moe, maar heb er desondanks zin in. Het is toch een thuiscriterium. Ik vind het heel goed dat ze het zo na de Giro doen, dat is toch een betere datum', doelt Van Emden op het feit dat deze wedstrijd eerst een na-Tourcriterium was. 'En we hebben beter weer: ze hebben hier altijd, of toch vaak, slecht weer gehad', lacht hij nog snel voordat hij naar het startpodium werd geroepen.

Joëlle Smeets | j.smeets@indeleiderstrui.nl


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws