Is dit middel dan de zogenoemde 'mechanische doping'? 'Ketting kan hierdoor metaalachtig klinken' Wielrennen
Wielrennen

Is dit middel dan de zogenoemde 'mechanische doping'? 'Ketting kan hierdoor metaalachtig klinken'

Is dit middel dan de zogenoemde 'mechanische doping'? 'Ketting kan hierdoor metaalachtig klinken'

Rijden er renners met mechanische doping rond in het peloton? Renners horen 'vreemde geluiden', maar verder zijn er weinig aanwijzingen. In de Leiderstrui zocht een verklaring hiervoor en kwam uit bij Rob Fleu van Dynamic.

Verhalen over mechanische doping trekken al snel de fascinatie van vele wielervolgers, maar op dit moment zijn er weinig aanduidingen dat dit in het peloton gebruikt wordt. De UCI test de fietsen uitvoerig en daarnaast rijden de renners van de genoemde ploegen niet allemaal op hetzelfde materiaal. Bij UAE Team Emirates hebben ze bijvoorbeeld Campognolo, terwijl andere ploegen bijvoorbeeld Shimano hebben. Een andere aanwijzing dan 'een vreemd geluid' is er op dit moment dan ook niet.

Jumbo-Visma boekt winst met Dynamic Speed Wax

Dat riep de vraag op of er andere factoren in het spel zijn die deze geluiden mogelijk zouden maken. In die zoektocht kwamen we uit bij Rob Fleu van Dynamic Bike Care. Dit bedrijf werkt sinds 2015 samen met Jumbo-Visma, een van de ploegen die genoemd werd in het verhaal rond mechanische doping. In de Leiderstrui sprak hem in april uitgebreid over een van de nieuwste ontwikkelingen in het bedrijf: een middel dat renners harder laat fietsen, maar allerminst illegaal is...

Het betreft hier namelijk niet een motor in de fiets van de renners, maar een speciaal ontwikkelde Speed Potion Wax. Deze wax wordt op de kettingen aangebracht, waarna er tussen de 1 en 11 watt winst geboekt zou kunnen worden, aldus Fleu. Dat is afhankelijk van de hoeveelheid druk die er op de ketting zit en hoe nieuw deze is. Bij nieuwe exemplaren is het contactoppervlak tussen ketting en tandwiel namelijk kleiner, waardoor er meer kracht op komt te staan. Bij World Tour teams wordt er uiteraard met nieuw materiaal gereden waardoor dit veelvuldig van toepassing is.

'Vreemde geluiden' afkomstig van de ketting?

Waar vroeger olie het meest gebruikelijke middel voor je ketting was, zien we dat steeds meer waxen hun intrede maken in het peloton. Sommige ploegen waxen hun kettingen zelf, aldus materiaalredacteur Josh Croxton van Cyclingnews. Volgens hem kan dit ervoor zorgen dat kettingen nog moeten 'inbreken' wanneer men op de fiets gaat rijden. Dat heeft ermee te maken dat de wax nog aan het opdrogen is en daardoor hard wordt. Tijdens die kilometers maken kettingen volgens hem meer geluid dan normaal.

Aan In de Leiderstrui bevestigt Fleu dat andere geluiden kunnen optreden dan renners gewend zijn. 'Het geluid van de aandrijflijn is minder goed te horen als onze wax goed is aangebracht', zo meldt hij. 'Dat zou ervoor kunnen zorgen dat andere geluiden weer beter te horen zijn. Als de ketting met wax echter nat wordt, dan maakt deze eerder een metaalachtig geluid dan een ketting die met olie behandeld is.'

En andere ploegen?

Jumbo-Visma is formeel de enige ploeg die de producten van Dynamic Bike Care afneemt. Wel is het mogelijk dat andere ploegen ook overgestapt zijn op de Speed Potion Wax of soortgelijke producten. Deceuninck-Quick-Step, een ploeg die ook genoemd werd in het verhaal rond mechanische doping, heeft een sponsorship met een bedrijf dat ook een eigen wax verkoopt.

Door: Lex Kersten - l.kersten@indeleiderstrui.nl
Jannick van der Hooft - j.vanderhooft@indeleiderstrui.nl


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws