Israel-Premier Tech koerst met rouwbanden na gruwelmoorden Hamas op 'Black Saturday', ploeg extra beveiligd Wielrennen
Wielrennen

Israel-Premier Tech koerst met rouwbanden na gruwelmoorden Hamas op 'Black Saturday', ploeg extra beveiligd

Israel-Premier Tech koerst met rouwbanden na gruwelmoorden Hamas op 'Black Saturday', ploeg extra beveiligd

De gruwelijke aanval van terreurgroep Hamas op Israël trof ook de Israëlische wielergemeenschap, zo deelt WorldTour-ploeg Israel-Premier Tech in een artikel. Vele fietsers verloren hun leven, anderen overleefden, maar doorstonden wel een ware nachtmerrie. De wielerploeg koerst zondag met rouwbanden en wordt de hele tijd beveiligd.

Op de ochtend van 7 oktober sloeg het noodlot toe, vlak over de grens met Gaza. Hamas verraste Israël met een vernietigende aanval, waarbij talloze gruwelijkheden werden begaan. De aanval eiste ook onder de wielergemeenschap slachtoffers. Zo werd een triatleet samen met zijn familie vermoord. Een groep mountainbikers viel in een hinderlaag en verloren daarbij ook hun leven. Aan de andere kant waren er ook fietsers die aan de dood wisten te ontsnappen, bijvoorbeeld door zich urenlang onder de struiken te verstoppen.

Voormalig renner van Israel-Premier Tech Guy Niv - die als eerste Israeliër deelnam aan de Ronde van Frankrijk - verloor meerdere vrienden. 'Het is zo'n trauma voor ons allemaal dat ik denk dat we nooit meer hetzelfde zullen zijn. Niet als land en niet als individu.' Naast het bijwonen van meerdere begrafenissen, bezocht Niv ook twee gewonde fietsers in het Wolfson ziekenhuis. Wanneer ze weer hersteld zijn, zal de Niv samen met hen een ritje op de fiets maken. 'Zij zijn de helden. Dat heb ik ze verteld en ik meende elk woord.'

Lees verder onder de tweet

Rafi Shitrit, die werkzaam is als brandweercommandant, is een fervent racefietser en mountainbiker. Hij vormde met zo'n vijftien à twintig vrienden een wielerclub. Zaterdagochtend zouden ze hun laatste training doen voor de EPIC ISRAEL mountainbikewedstrijd. 'Ik denk dat je het nu The Last Ride kunt noemen.' Shitrit verloor meerdere vrienden bij de aanval, één van hen was Tomer Shpirer. 'Tomer was zo enthousiast en opgewonden over de komende race', herinnert Shitrit zich. 'Tomer was een van de renners die vroeg aankwamen en terwijl ze zich voorbereidden op de rit, begon de eerste golf raketten te ontploffen.'

'Sommigen konden zich in veiligheid brengen, maar Tomer liep in een hinderlaag en werd neergeschoten door de Hamas-terroristen die het gebied in een slachtveld veranderden', aldus Shitrit. Een andere renner van de club verloor het leven bij een hinderlaag. Het bleef helaas niet bij twee slachtoffers. 'Pas vandaag kregen we te horen dat er nog twee doden zijn bevestigd. En ik ben bang dat dit nog niet het einde is van de lijst met fietsers, inclusief racefietsers die ik niet eens ken.'

Israel-Premier Tech draagt rouwbanden op laatste koersdag

Er waren ook fietsers die aan het geweld wisten te ontsnappen, maar niet voordat ze uren in doodsangst uitstonden. Zo zocht Aya Meydan samen met enkele anderen aanvankelijk een schuilkelder op, maar voelden ze zich daar niet veilig. Zonder hun fietschoenen verstopten ze zich urenlang onder een struik. Het bleek later hun leven te hebben gered, daar iedereen in de schuilkelder was vermoord. Wel verloor Meydan familie en haar fietsmaatje, naar wie ze op weg was, bij het geweld.

Ook de twee 15-jarige fietsers Zohar Shahar en Itay Cohen wisten te overleven, al raakten ze wel ernstig gewond. Na het inslaan van de raketten stapten ze haastig in de auto van Zohar's vader, die achter de twee reed. Ze werden echter snel gehinderd door een groep gewapende mannen. Zohar maande zijn vader gelijk om te draaien, wetende dat het terroristen waren. Hoewel ze alle drie geraakt werden door een kogelregen, hebben ze de aanslag overleefd. 'We zullen alles doen om hen te steunen en vele anderen die onze steun nodig hebben', aldus oprichter van Israel-Premier Tech Ron Baron tijdens een bezoek aan Itay's ziekenhuisbed.

Lees verder onder de tweet

Bij Israel-Premier Tech kunnen ze verder weinig doen, buiten support, het delen van verhalen én het dragen van rouwbanden in alle koersen. De ploeg komt zondag nog uit in China, Japan en Italië en zal daar extra te herkennen zijn aan zwarte banden om de bovenarm. 'Een symbool van solidariteit met de slachtoffers van Black Saturday. 'Racen met de rouwbanden is een constante herinnering aan wat er is gebeurd in Israël en een belangrijk eerbetoon aan alle onschuldige mensen die erbij betrokken zijn geraakt', aldus renner Riley Sheihan.

Ook Chris Froome laat van zich horen. De Britse wielerlegende zegt: 'Het is een klein, maar belangrijk gebaar, die toont dat we solidair zijn met alle slachtoffers en hun families en vrienden. Het is ook een belangrijk signaal richting onze Israëlische ploeggenoten, die door een zware tijd gaan en nu zo ver van hun families koersen.' De ploegbussen van Israel-Premier Tech worden extra beveiligd, daar de wielerploeg als potentieel target wordt gezien voor aanslagen.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws