Jakobsen bekroont seizoen met Europese titel na echte machtssprint Wielrennen
Wielrennen

Jakobsen bekroont seizoen met Europese titel na echte machtssprint

Jakobsen bekroont seizoen met Europese titel na echte machtssprint

Fabio Jakobsen is de nieuwe Europese kampioen wielrennen. Na een wedstrijd met weinig animo kregen we in München de te verwachten massasprint. De Nederlander leek even te ver te zitten, maar kwam in de laatste meters toch nog over Tim Merlier, die derde werd. Arnaud Démare pakte de zilveren medaille.

Onder een stralende zon begonnen de renners al rond 10 uur aan hun Europees kampioenschap. Meteen na de start trokken Silvan Dillier en Lukas Pöstlberger in de aanval. Het peloton liet begaan, en zo kregen de twee al snel drie minuten voorsprong. In de achtergrond waren het Nederland, Duitsland en België die een mannetje op kop van het peloton zetten. Op de eerste beklimming van de dag, de Kesselberg, kwam er geen tempoversnelling.

Controle in het peloton, klimmetje zorgt even voor wat vuurwerk 

Ook Spanje en Frankrijk droegen hun steentje bij in de achtervolging. De voorsprong van de twee zakte snel tot onder de twee minuten. Het peloton besefte dat ze aan dat tempo de vluchters te snel zouden bijbenen, en het tempo ging er even helemaal uit. De voorsprong van de leiders groeide dan ook terug uit tot boven de drie minuten.

In de aanloop naar de Schloßberg, de tweede en meteen ook laatste klim van de dag, groeide de nervositeit in het peloton. Italië had een plannetje: Matteo Trentin plaatste een tempoversnelling op het klimmetje na inleidend werk van zijn landgenoten. Echt een gat slaan lukte echter niet. Verschillende renners probeerden daarna net na de klim weg te geraken, maar het peloton liet niemand wegrijden. De rust keerde al snel terug.

Valpartij Ackermann, voor de rest weinig animo

Op iets meer dan zestig kilometer van de aankomst kregen we de eerste passage aan de aankomst, vanaf dan was het op het plaatselijk parcours te doen. In de straten van München sloop er toch wat nervositeit in het peloton. Elk land wilde zijn sprinter netjes vooraan houden.

Dat was ook het beeld tot diep in de finale: treintjes van verschillende landen naast elkaar. Naast een valpartij van Pascal Ackermann, waardoor de Duitser werd uitgeschakeld, gebeurde er werkelijk niets. De prijs voor mooiste kampioenschap zal deze wedstrijd niet krijgen, maar daar treurden de sprinters niet om. Het werd het ideale scenario voor snelle mannen als Merlier en Jakobsen.

Op drie kilometer van de aankomst achtte Stefan Bissegger zijn moment gekomen. De Zwitser wilde het met een late uitval proberen, maar kreeg geen ruimte. Zo kregen we de te verwachten massasprint. Filippo Ganna effende het pad voor Alberto Dainese, maar het was Merlier die perfect gebracht werd door de Belgen. De renner van Alpecin-Deceuninck zette van ver aan, maar werd in extremis nog gepasseerd door Jakobsen. Ook Démare ging Merlier nog voorbij.

Uitslag wegrit mannen EK wielrennen 2022

Results powered by FirstCycling.com


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws