Jakobsen komt heuvel nét niet over en toont zich ware teamplayer: 'De afspraak was dat het dan voor Tobias was' Wielrennen
Wielrennen

Jakobsen komt heuvel nét niet over en toont zich ware teamplayer: 'De afspraak was dat het dan voor Tobias was'

Jakobsen komt heuvel nét niet over en toont zich ware teamplayer: 'De afspraak was dat het dan voor Tobias was'

De finale van de etappe van maandag was helaas nét te zwaar voor Fabio Jakobsen. De kopman van dsm-firmenich PostNL wist al dat de aankomst in Fossano op papier lastig was, in de praktijk kwam de Nederlander dus net te kort om potten te breken en mee te sprinten. De zege ging naar Tim Merlier. Na afloop deed Jakobsen zijn verhaal bij de bus van de ploeg, die Tobias Lund Andresen wel mee zag sprinten om de ereplaatsen.

'Ik wist dat het zwaar was, en 500 meter voor de finish brak ik. Ik moest daar de wielen laten gaan, mijn benen explodeerden. De afspraak was dan om het voor Tobi (Lund Andresen, red) te proberen en jammer genoeg kan hij hier net niet meedoen om de zege. Ik sprint natuurlijk liever zelf, maar het is fijn dat we kunnen schakelen. Eigenlijk moeten wij een sprinter hebben die net tussen ons inzit', doelt Jakobsen op zijn eigen pure kracht in vlakke finales en de kwaliteiten van zijn teamgenoot in finales die net lastiger zijn.

'We wisten dat het kantje boord zou zijn, we deden ons best en nu op naar morgen. Het is dan iets korter, een beetje van hetzelfde wel, we gaan het gewoon weer proberen.' Uiteindelijk zat Jakobsen niet bij de groep sprinters die weg geraakte na de tussensprint. 'Uiteindelijk weet je dat dat kan gebeuren na zo'n sprint. We hadden een paar man mee, het was voor mij te lastig en ik focuste op de finale. Voor hetzelfde geld halen ze het', aldus een licht teleurgestelde Jakobsen.

Lund Andresen zat in kopgroep en kreeg andermaal een eigen kans in de sprint: 'Ik voelde me goed vandaag'

Lund Andresen deed zijn verhaal op de ploegsite. In het begin was het vrij gemakkelijk in het peloton, toen er geen ontsnapping was. We moesten voor de tussensprint gewoon voorop blijven omdat we dachten dat daar misschien een groep naartoe zou gaan, en dat gebeurde ook. Het was goed dat Kevin en ik er waren.' Uiteindelijk redde de groep het niet en kwam er toch een traditionele sprint, al werd dat nog even spannend door de aanwezigheid van Geraint Thomas en Tadej Pogacar vooraan.

'Toen we eenmaal terug waren, kwamen we samen rond Fabio om ons voor te bereiden op de sprint. Uiteindelijk had Fabio niet helemaal de benen op de klim, dus besloten we om voor mij te gaan in de finish. De vijfde plaats is een mooi resultaat in mijn eerste grote ronde, maar ik had het gevoel dat het vandaag nog meer had kunnen zijn. Ik denk dat we hebben laten zien dat we goed samen rijden en dat we een van de teams zijn die bij elkaar blijven in de finale, dus ik denk dat we de komende dagen nog meer goede resultaten kunnen behalen', vervolgt een tevreden Deen.

Winston beschrijft nauwkeurig hoe Jakobsen de beurt aan Lund Andresen gaf en is trots op vijfde plaats van Deense pupil

Matt Winsten, coach van dienst bij de Nederlandse équipe, zag dat zijn renners inderdaad goed bij de pinken waren. 'Uiteindelijk waren er 23 jongens op avontuur en hadden we Tobi (Lund Andresen, red.) en Kevin (Vermaerke, red.) erbij, dus we hadden een aanvallende optie en een sprintoptie om te spelen, dus dat was goed. In de sprint zag Winston vervolgens dat Jakobsen net niet het gewenste kon leveren. De coach beaamt hoe open de communicatie ging.

'In de finale zat Fabio er goed bij en hij heeft het goed gedaan. Hij zat echter ook op de limiet en viel stil op het klimmetje. Hij gaf een heel duidelijk commando op de radio van 'Tobi: ga ervoor!', en toen deed Tobi het heel goed.' Lund Andrese begon vervolgens vroeg zijn sprint en mede daardoor werd hij op het einde nog ingehaald door Jonathan Milan en Tim Merlier. Desondanks is Winston trots. 'Om de vijfde plaats te behalen in zijn allereerste sprint in een grote ronde is een heel respectabel resultaat en iets waar we op kunnen voortbouwen.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws