Pogacar en Thomas stranden in het zicht van de streep na bizarre rit, Merlier klopt Milan in millimetersprint Wielrennen
Wielrennen

Pogacar en Thomas stranden in het zicht van de streep na bizarre rit, Merlier klopt Milan in millimetersprint

Pogacar en Thomas stranden in het zicht van de streep na bizarre rit, Merlier klopt Milan in millimetersprint

Tim Merlier heeft maandag de derde rit in de Giro d'Italia naar zijn hand gezet. De spurter van Soudal Quick-Step was na een rit van 166,3 kilometer tussen Novara en Fossano de snelste in een massasprint. Roze trui Tadej Pogacar (UAE Emirates) ging in de slotfase nog ten aanval samen met Geraint Thomas, maar strandde in het zicht van de streep.

Starten deden de renners in Novara, een stadje tussen Milaan en Turijn en de plek, waar Tim Merlier drie jaar geleden zijn allereerste zege in een grote ronde boekte. Vanuit die startplek gingen de coureurs zuidwaarts, maar de renners hadden vooraf weinig te vrezen, wat in de kaart van de sprinters speelde.

Wat helemaal in de kaart van de rappe mannen speelde, was het gebrek aan een ontsnapping. Vaak is het een gevecht om op kop te komen, maar maandag had werkelijk niemand zin in een ontdekkingstocht. Enkel Lilian Calmejane (Intermarché-Wanty) en Davide Ballerini (Astana Qazaqstan) gingen even voor het slapende peloton uitrijden, maar dat was eerder om de bergpunten op de eerste en enige beklimming van de dag richting Lu (3,8 km aan 3,8%) weg te kapen. Na het klimmetje liet het duo zich dan ook snel weer inlopen.

Lees verder onder de tweet.

Omvangrijke groep veroorzaakt chaos, Uijtdebroeks laat zich verrassen

Na de tussensprint, die Jonathan Milan overigens won, ontstond er een heel bizarre situatie. Door het slabakkende peloton was een omvangrijke groep met alle snelle mannen gewoon weggereden van de rest. Alpecin-Deceuninck had bijna zijn volledige sprinttrein mee en besliste om volle bak door te rijden.

Bahrain Victorious (Phil Bauhaus), Polti Kometa (Giovanni Lonardi) en Movistar (Fernando Gaviria) hadden zich laten verrassen en moesten vol aan de bak om terug te komen, waardoor er dan weer scheurtjes ontstonden in het peloton. Enkele klassementsmannen als witte trui Cian Uijtdebroeks (Visma | Lease a Bike), Lorenzo Fortunato (Astana Qazaqstan) en Esteban Chaves (EF Education-EasyPost) hadden zich laten verrassen, waardoor hun ploegmaats op hun beurt moesten achtervolgen.

Lees verder onder de video.

Op dik veertig kilometer van de streep was de hergroepering echter een feit. Even gedaan met stressen, waarna het opnieuw in een redelijk tempo richting de finale ging. Die werd op iets meer dan twintig kilometer aangevangen met de tussensprint in Cherasco, waar enkele bonificatieseconden voor het grijpen lagen. Connor Swift snoepte daar roze trui Pogacar een seconde af, maar de Sloveen mocht wel weer twee tellen aan zijn voorsprong op zijn concurrenten toevoegen. Ook Thomas nam een seconde terug op Daniel Felipe Martinez (BORA-hansgrohe).

Pogacar en Thomas proberen sprinters nog te verschalken, Merlier klopt Milan

Het Italiaanse dorpje lag op een weg, die al 1,2 kilometer aan 6,1 procent omhoog liep, en nadien moesten er in twee trapjes nog honderd hoogtemeters in twaalf kilometer overbrugd worden. Het tempo werd opnieuw serieus de hoogte ingejaagd door BORA-hansgrohe (Martinez), INEOS-Grenadiers (Geraint Thomas), Soudal Quick-Step (Tim Merlier) en Groupama-FDJ (Laurence Pithie), waardoor de koers wat nerveuzer en opnieuw chaotisch verliep.

Na een afdaling van vier kilometer ging het opnieuw bergop aan 5,3 procent over een lengte van 1,6 kilometer. Thymen Arensman gaf in vergelijking met de voorbije dagen een veel betere indruk, maar het was Pogacar die opnieuw alle aandacht naar zich toe zoog. De roze trui ging mee met een demarrage van Mikkel Honnoré (EF Education-EassyPost) en zag ook Thomas terugkeren. De Deen moest snel passen en Pogacar en Thomas gingen samen door. In de laatste rechte lijn werd het duo wel opgeslokt door het peloton, waar Jonathan Milan lange tijd op weg leek naar winst. De Lidl-Trek-spurter moest van iets te ver aangaan, waardoor hij op de streep toch nog geklopt werd door Merlier. Wauw!

Uitslag etappe 3 Giro d'Italia 2024

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws