Jakobsen sprint na perfecte voorbereiding naar overtuigende winst in Eurométropole Tour Wielrennen
Wielrennen

Jakobsen sprint na perfecte voorbereiding naar overtuigende winst in Eurométropole Tour

Jakobsen sprint na perfecte voorbereiding naar overtuigende winst in Eurométropole Tour

Fabio Jakobsen heeft de Eurométropole Tour 2021 toegevoegd aan zijn palmares. De Nederlander leek gedurende de race uit het veld te worden geslagen, maar maakte het samen met zijn ploeg op magnifieke wijze goed.

Thomas Bonnet (Team TotalEnergies), Robin Carpenter (Rally Cycling), Sergei Chernetski (Gazprom - RusVelo), Kobe Goossens (Lotto Soudal), Julian Mertens (Sport Vlaanderen) en Kiel Reijnen (Trek-Segafredo) trokken er als eerste zes renners op uit in de koers. Zij kregen nog wel heel even gezelschap van Andrea Pasqualon van Wanty, maar die moest door materiaalpech afhaken vooraan. De zes leiders kregen een voorsprong van maximaal drie minuten.

Deceuninck-Quick-Step achtervolgt, renners wagen oversteek

Deceuninck-Quick Step was een belangrijke partij in de achtervolging, met snelle man Jakobsen in de gelederen. The Wolfpack zorgde ervoor dat de voorsprong al snel werd geconsolideerd rond twee minuten en zij kregen later steun van EF Education-NIPPO en UAE Team Emirates. INEOS Grenadiers roerde zich ook, door op honderd kilometer van de meet Luke Rowe vooruit te sturen. De Brit bereikte de kopgroep nooit en werd uiteindelijk teruggehaald.

Op dat moment hadden we het lokale circuit wel bereikt, in totaal lagen er vijf rondes klaar. De kopgroep had een minuut en dat was speelbaar. Reden genoeg voor Julius van den Berg (EF) en bij Reinardt Janse van Rensburg (Qhubeka) om de oversteek proberen te maken. Ook zij slaagden niet in die missie, ook omdat er in het peloton sprake was van hollen en stilstaan. We gingen de laatste zestig kilometer in met slechts een verschil van een half minuutje tussen de kopgroep van zes en het peloton.

Pedersen dropt een bom, groep van dertig gaat op avontuur

Toen de kopgroep bijna in het zicht van de koplopers reed, was het Mads Pedersen van Trek die als eerste grote naam eens iets probeerde. Het trok de boel zodanig in gang dat de vluchters definitief werden ingerekend en we nog dik vijftig kilometer konden genieten van een nieuwe koers. Op de Belgische kronkelwegen scheurde het peloton meermaals in stukken, totdat er een elite-groep ontstond die weg was. Jakobsen miste de slag, maar onder meer Pedersen, Rowe, Michal Kwiatkowski, Jordi Meeus, Danny van Poppel en Nacer Bouhanni zaten erbij in een groep van dertig. In het peloton moesten Uno-X Pro Cycling en Rally Cycling achtervolgen, zij waren niet mee.

Het verschil tussen de voorste groep en het achtervolgende peloton liep al snel naar een minuut, dus de renners in de tweede groep leken verslagen. Alex Kirsch en Dmitri Claeys namen vooraan de benen, maar in de volgende fase waarin de renners werden blootgesteld aan de wind nam Kwiatkowski het heft in handen. Hierdoor werden de twee weer ingerekend en het peloton op verdere achterstand gezet. Voor even dan, want even later roerde Deceuninck-Quick-Step zich plots in de achtervolging.

Ploeg-Lefevere gaat voor Jakobsen

De blauwe mannen vertrouwden dus niet op hun mannen in de kopgroep, Dries Devenyns en Stan Van Tricht. De opkomst van Deceuninck-Quick-Step zorgde ook voor nervositeit bij de voorsten, waar plots slag om slinger gedemarreerd werd. EF deed er eveneens alles aan om hun man Michael Valgren, brons op het WK, vooraan te krijgen. Het lukte de Deen ei zo na, de laatste meters overbruggen was er net teveel aan.

Waar Valgren er bergop niet in slaagde om het gat te dichten, deden de Deceuninck-mannen er in de laatste tien vlakke kilometers alles aan om dat alsnog voor elkaar te krijgen. Mede door het stoorwerk van de Belgen lukte dat, op vier kilometer van de meet.

Otto Vergaerde van Alpecin-Fenix probeerde de spurtvoorbereiding te verstoren, maar hij werd overrompeld door Kwiatkowski en Florian Vermeersch. Jannik Steimle bracht alles weer bij elkaar, waarna zijn kopman Jakobsen het kinderlijk eenvoudig afmaakte in de sprint.

Uitslag Eurométropole Tour 2021

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws