Jan Bakelants houdt eindwinnaar Stannard net af in slotrit Tour de Wallonie Wielrennen
Wielrennen

Jan Bakelants houdt eindwinnaar Stannard net af in slotrit Tour de Wallonie

Jan Bakelants houdt eindwinnaar Stannard net af in slotrit Tour de Wallonie

Jan Bakelants heeft de slotetappe van de Ronde van Wallonië gewonnen. De coureur van Intermarché-Wanty-Gobert viel in de slotkilometer aan toen de laatste koplopers werden ingelopen. De Belg hield vervolgens eindwinnaar Robert Stannard net af aan de finish. Het was voor Bakelants zijn eerste overwinning in zes jaar.

Na vier enerverende dagen vol hoogtemeters kreeg het peloton in de Tour de Wallonie op de slotdag nog een etappe met flink wat kasseistroken voor de kiezen in Henegouwen. Interessant, zo vonden ook zestien vluchters. Zestien? Ja, zestien. En Lotto Soudal moest er hard achteraan rijden om hun kopman Arnaud De Lie nog een kans te geven op een sprint aan de aankomst.

Gezien de sterke samenstelling van de mannen vooraan zou dat sowieso een heel karwei worden. Davide Ballerini (Quick Step) was er als winnaar van zaterdag opnieuw bij, evenals Edward Theuns (Trek), Paul Lapeira (AG2R), Patrick Gamper (BORA), Benjamin Turner (INEOS), Casper Pedersen (DSM), Joel Suter, Matteo Trentin (UAE), Miguel Heidemann (B&B), Dmitri Peyskens, Luc Wirtgen (Bingoal), Aaron Van Poucke (SportVlaanderen), Alessandro Verre (Arkéa), Chris Lawless, Dries Van Gestel (TotalEnergies) en Andreas Goeman (Tartoletto).

In het peloton was er op de tweede kasseistrook, meer dan honderd kilometer van de meet, een zware valpartij te betreuren: Biniam Girmay ging hard tegen de grond en bleef met pijn op de stenen liggen. Zonder Girmay ging de koers in volle vaart verder. In de finale bleef er vanuit de kopgroep een select gezelschap over: Trentin, Van Gestel, Ballerini, Turner, Theuns. Vanuit het peloton hadden Ben Healy en Sepp Vanmarcke de sprong naar voren gemaakt. Zodoende bestond de kopgroep uit zeven man.

De sterke kopgroep kreeg nooit een grote voorsprong van het peloton, waar na Girmay ook Arnaud De Lie tegen de grond ging. In tegenstelling tot de Eritreër kon de Belg wel zijn weg vervolgen. Door de kasseistroken was het peloton steeds op een lint. Oier Lazkano (Movistar) - winnaar van de tweede etappe - probeerde de oversteek naar voren te maken. De Spanjaard kwam heel dichtbij, maar geraakte er toch niet bij en werd ingelopen door het peloton.

Spannende strijd tot en met de finish

De koplopers waren inmiddels bezig met de laatste tien kilometer en begonnen elkaar te bestoken. Trentin en Vanmarcke lieten zich zien met sterke aanvallen en kwamen samen aan de leiding te fietsen. Waar Van Gestel en Turner niet meekonden en terugvielen naar het peloton, wisten Ballerini en Theuns wel weer bij het kopduo aan te sluiten. Met minder dan drie kilometer te gaan, hadden ze nog altijd een voorsprong op het peloton. Deze was met een handvol seconden echter zeer gering.

Op een hellende strook plaatste Vanmarcke een nieuwe aanval. Enkel Ballerini kon volgen, Theuns en Trentin werden ingelopen. Bij het ingaan van de slotkilometer was het ook gedaan voor Vanmarcke en Ballerini. Vervolgens probeerde Bakelants met een aanval een sprint te voorkomen. De Belg pakte een mooi gat. Achter hem trok Alpecin-Deceuninck de sprint aan voor Stannard, die aan de finish net te laat kwam om Bakelants van de zege te houden. Voor Bakelants was het zijn eerste overwinning in zes jaar tijd. De eindzege ging naar Stannard. Voor de Australiër was het zijn eerste eindzege bij de profs.

Uitslag etappe 5 Tour de Wallonie 2022

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws