Jesús Herrada klopt ploegmaat Lafay op lastige slotklim in Classic Grand Besançon Doubs Wielrennen
Wielrennen

Jesús Herrada klopt ploegmaat Lafay op lastige slotklim in Classic Grand Besançon Doubs

Jesús Herrada klopt ploegmaat Lafay op lastige slotklim in Classic Grand Besançon Doubs

Jesús Herrada heeft de Classic Grand Besançon Doubs gewonnen. De Spanjaard van Cofidis was op een lastige slotklim de sterkste van een sterke elitegroep aan het front. Ploegmaat Victor Lafay werd tweede, Alexis Vuillermoz derde.

De Franse 1.1-koers begon vrijdag om 12.15 uur en was goed voor 177,5 kilometer. Het zou de hele dag op en af gaan, maar de blik was toch vooral gericht op de klim naar finishplaats Montfaucon. Zover was het in het eerste uur natuurlijk nog lang niet, met meerdere renners die wel zin hadden in een dagje in de kopgroep. Stéphane Rossetto (St-Michel-Auber 93), Matthew Holmes (Lotto Soudal), Fabien Doubey (TotalEnergies), Maxime Bouet (Arkéa-Samsic), Adrien Lagrée (B&B Hotels- KTM) en Pau Migquel Delgado (Equipo Kern Pharma) vormden een sterk gezelschap van zes.

Sterke kopgroep maakt het peloton lastig

De maximale voorsprong van de zes steeg naar 4.50 minuten, op dat moment vond het peloton het welletjes. AG2R Citroën Team en Cofidis namen de verantwoordelijkheid wat betreft de achtervolging. Zij brachten het verschil - op honderd kilometer van de finish - terug tot 3.35 minuten. Er was op dat moment al één van de in totaal drie gecategoriseerde beklimmingen bedwongen. De wegen slingerden, waren soms typisch Frans en smal en waar mogelijk best pittig steil.

Richting de Côte de Epeugney - met de top op zeventig kilometer van de finish - deden AG2R en Cofidis er nog eens wat vanaf, maar onder de drie minuten liep de voorsprong nooit. De kopgroep was sterk en weerde zich kranig. Pas toen Cofidis er een serieuze klap op gaf in de laatste zestig kilometer liep de teller serieus terug. Aan de voet van de loeisteile Malate (met stukken van 20 procent) waren er nog twee minuten over voor de vroege vluchters. Het was ook op die klim dat de kopgroep wat uitdunde. Voor Lagrée was het te steil, Rossetto was wel in moeilijkheden, maar kon er nog net aan blijven hangen.

Ook in het peloton werd er volle bak gekoerst. De groep dunde heel rap uit op de steilste stroken, waarbij ook mannen zoals Tim Wellens (Lotto Soudal) het lastig hadden. De inspanningen van AG2R loonden, want de kopgroep van vijf was na de top tot onder de minuut binnen bereik. Wat volgde was een heuvelachtige overgangsfase, waarin het heel even een status quo was. Het was Doubey die zich op 25 kilometer van de meet niet langer kon bedwingen en aanviel vanuit de vlucht. De Fransman had het peloton in de nek hijgen, maar gooide er nog een mooie inspanning uit.

Franse ploegen domineren op slotklim

Toen op achttien kilometer van de finish alles terug bijeen was, kon de finale echt beginnen. Plots was het Groupama-FDJ dat de leiding nam in het peloton en het tempo opvoerde richting de laatste klim van de dag. Ook AG2R en Cofidis bleven vooraan te vinden. Het was in razende vaart richting de zware beklimming naar Montfaucon, met stukken boven de 11 procent. Op papier was de klim slechts 1,6 kilometer, maar de weg ging al veel eerder pittig omhoog.

Vanuit het peloton - dat nog slechts dertig á veertig man sterk was - ging Aurélien Paret-Peintre als eerste serieus op de pedalen staan. De Fransman van AG2R werd gecounterd door Wellens, die zijn goede benen duidelijk gevonden had. Toen de twee niet weg kwamen, was het aan Rémy Rochas van Cofidis om iets te proberen. Ben O'Connor (AG2R) en Alexis Vuillermoz (TotalEnergies) hadden de benen om te volgen en niet veel later maakten ook Victor Lafay (Cofidis) en Steff Cras (Lotto Soudal) de oversteek.

Terwijl Rochas de rol moest lossen richting de slotkilometer, gooide Jesús Herrada (ook al van Cofidis) er een knappe knal uit en bereikte hij het voorste groepje. Deze vijf gingen sprinten om de zege. Nadat ook Rudy Molard (Groupama) en Clément Champoussin (AG2R) zich nog bij de voorsten hadden gevoegd, was het Herrada die de beste punch in huis had. De Spanjaarde counterde een aanval van Vuillermoz en mocht de handen in de lucht steken. Ploeggenoot Lafay werd tweede, Vuillermoz derde.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws