Jonas Vingegaard ontkent geruchten rondom burn-out: 'De media hebben er iets groots van gemaakt' Wielrennen
Wielrennen

Jonas Vingegaard ontkent geruchten rondom burn-out: 'De media hebben er iets groots van gemaakt'

Jonas Vingegaard ontkent geruchten rondom burn-out: 'De media hebben er iets groots van gemaakt'

Volgens een aantal wielervolgers ging het na zijn prachtige eindwinst in de Tour de France op mentaal vlak niet zo goed met Jonas Vingegaard. Deze geruchten werden extra aangewakkerd door een uitspraak die de gele trui in augustus op de Deense televisie deed. Voorafgaand aan de Ronde van Lombardije nuanceert Vingegaard zijn uitspraken. 'Het was niet zo erg als dat het klonk', stelt hij tegen onder meer L'Équipe.

Na de ceremonie in Parijs stonden er talloze feestelijkheden te wachten in zijn thuisland. Zo werd hij rondgevlogen met een privéjet en werd zijn touroverwinning in Kopenhagen gevierd middels een balkonscène in het bijzijn van een gigantische mensenmassa. Ook in Vingegaards woonplaats Glyngore hadden 25.000 trouwe fans zich verzameld om de terugkeer van hun wielerheld te vieren. Verder was het echter opvallend stil rondom de Jumbo-renner. Hij reed ook maar slechts één Na-Tourcriterium (in Etten-Leur).

Geen burn-out, maar tijd gespendeerd met dierbaren

In augustus liet Vingegaard op de Deense tv wel iets van zich horen. 'Wanneer je de Tour wint, ervaar je een soort mentale explosie', klonk het toen. Begin oktober, voorafgaand aan de Ronde van Lombardije, komt Vingegaard terug op deze quote. 'Dat was overdreven. De media hebben er iets groots van gemaakt. Ik had gewoon wat rust nodig, maar het was niet alsof mijn hoofd volledig was ontploft', stelt hij.

De tv-uitspraak en de discretie van de Deense klimmer zorgden voor een flinke stroom aan geruchten met betrekking tot de mentale gesteldheid van Vingegaard. 'Sommige mensen dachten dat ik een burn-out had, maar dat is niet zo. Ik bleef gewoon thuis om even bij te komen van de Tour', benadrukt de gele trui. 'Ik rustte uit met mijn familie en dierbaren. Ik genoot van het leven. Barbecue-avonden met vrienden, dat soort dingen. Fietsen is belangrijk voor me, maar er is ook een leven buiten het fietsen. Voor een keer kon ik er van dat leven genieten en dat was gaaf.'

'Als ik naar het buitenland of een grote stad ga, herkennen de mensen me'

Vingegaard antwoordt bevestigend op de vraag of zijn eindoverwinning in de Ronde van Frankrijk zijn leven heeft veranderd. 'Het is wel anders nu. Als ik naar het buitenland of een grote stad ga, herkennen de mensen me. In het dorpje waar ik woon, Glyngore, maakt het de mensen echter niet uit. Er wonen slechts 1500 mensen en iedereen kent elkaar. Het is duidelijk dat wanneer ik in Kopenhagen zou wonen, het helemaal anders zou zijn.'

Er is naar eigen zeggen geen reden voor mensen om zich zorgen te maken over de tourwinnaar. 'Ik begrijp dat mensen vragen hebben gesteld nadat ze al die verontrustende dingen over mij lazen in de pers. Maar het gaat goed met mij. Eerlijk gezegd was het best fijn om zo'n lange pauze te hebben na de Tour', stelt hij zijn fans gerust.

Het is voor Vingegaard soms moeilijk om te beseffen dat hij zo sterk was in de belangrijkste grote ronde van het jaar. 'In juli was ik in ieder geval beter dan nu. Ik had nog nooit zo'n hoog niveau bereikt. Maar als ik terug denk aan de Tour, valt me het meeste op hoe hecht het team was en hoe de jongens zich voor mij hebben opgeofferd', looft hij zijn ploeggenoten in de Tour.

Vingegaard geeft eigen verklaring omtrent afwezigheid op WK

Vingegaards afwezigheid op het WK in Wollongong is ook een punt van discussie geweest binnen de wielerwereld. Er leek zich een belangenstrijd te ontvouwen tussen enerzijds Jumbo-Visma en anderzijds de Deense wielerbond (en wielerfans). Wanneer Vingegaard gevraagd wordt naar de reden van zijn afwezigheid, zegt hij: 'Om dezelfde reden als dat ik geen Parijs-Roubaix rijd. De wedstrijd past niet bij mij. Dan zou het zonde zijn om naar Australië af te reizen.'

'Ik voel me oprecht goed', sluit de Deense wielersensatie af. 'Ik heb goed getraind in Denemarken en daarna in Spanje. De vorm in Kroatië was redelijk goed. Toch weet ik niet helemaal waar ik sta en of ik zal kunnen gaan schitteren in Lombardije', relativeert Vingegaard, die in het eindklassement van de CRO Race op bonificatieseconden werd geklopt door Mohoric. In Lombardije kruist Vingegaard wederom de degens met Tadej Pogacar en behoren zij allebei tot de topfavorieten.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws