Deense wielerbond gefrustreerd: 'Snappen niet waarom Vingegaard niet deelneemt aan het WK' Wielrennen
Wielrennen

Deense wielerbond gefrustreerd: 'Snappen niet waarom Vingegaard niet deelneemt aan het WK'

Deense wielerbond gefrustreerd: 'Snappen niet waarom Vingegaard niet deelneemt aan het WK'

Zoek op een van de WK-onderdelen eind september niet naar tourwinnaar Jonas Vingegaard. De exacte reden voor zijn afwezigheid is niet geheel duidelijk, ook niet voor de Deense wielerbond. Daar vindt men het jammer dat de nationale wielersensatie niet zal afreizen naar Wollongong.

Het is niet de eerste keer dat Vingegaard verstek laat gaan bij een WK, zo meldt B.T. Sinds zijn 'U23-jaren' maakt Vingegaard geen deel uit van de nationale wielerploeg. Volgens de Deense wielerbond is er geen ruzie, maar is de bond wel duidelijk gefrustreerd dat zij het op internationale kampioenschappen telkens zonder Vingegaard moeten stellen.

Vingegaard reed bij de profs nog niet op een internationaal kampioenschap

De nationale wielerbond, de Danmarks Cykle Union, verkeert vooral in het ongewisse. 'Het is ons onduidelijk waarom Vingegaard niet voor de nationale ploeg zal rijden. Bij de U23 had hij een goede tijd, dus we snappen niet waarom hij nu niet meer deelneemt', aldus Morten Bennekou, elite-manager bij de Deense wielerbond.

Keer op keer wanneer de Deense wielerbond Vingegaard een plek in de nationale equipe aanbood, kreeg zij nul op het rekest: op de Olympische Spelen, op het EK en nu dus ook op het WK. 'Wij accepteren het als Jonas niet voor het nationale team wil, mag of kan rijden. Dan moeten we blij zijn dat we andere paarden hebben om op te wedden. Ons succes valt of staat niet met Jonas. Maar we zouden hem er wel graag bij hebben.'

Zijn ploegorders de reden achter Vingegaards afwezigheid?

Het is bondscoach Anders Lund die het contact met Vingegaard onderhoudt. Achter de schermen is het wel een getouwtrek tussen de wielerbond, Vingegaard en zijn ploeg Jumbo-Visma. Het is uiteindelijk de ploeg waar een renner onder contract staat beslist over het programma van de renner. Zo werd eerder deze week bekend dat Alejandro Valverde graag namens Spanje naar het WK zou gaan, maar zijn ploeg Movistar hem dit ontzegt.

B.T. meldt dat Jumbo-Visma zelfs stelde het WK van 2022 nooit op Vingegaards agenda te zullen zetten. Bennekou legt de communicatie tussen bondscoach Lund en Jumbo-Visma uit. 'Lund is voortdurend in gesprek met de ploeg. Maar we hebben geen drukmiddel. We kunnen niets forceren.'

Bennekou snapt dat Jumbo-Visma andere prioriteiten heeft dan de Deense wielerbond, vooral omdat het parcours in Wollongong op het eerste gezicht niet bij uitstek geschikt lijkt voor de gele trui van 2022. Bennekou haalt echter de Olympische Spelen aan. 'Daar was het wel een enorm geschikt parcours voor Vingegaard. Maar bij Jumbo-Visma geloofde men dat hij drie te zware Tourweken achter de rug had. Hij zou dan op lege batterijen vertrekken, dachten ze.'

Bennekou behoudt hoop met het oog op de toekomst

De hoop dat Vingegaard ooit (tegen de wil van Jumbo-Visma in) voor de nationale ploeg zal kiezen, is aanwezig bij Bennekou. 'Met zijn touroverwinning op zak bevindt Vingegaard zich tussen de zwaargewichten. Nu kan hij zelf iets zeggen en een keuze maken. Net zoals Mads Pedersen ook aan zijn ploeg Trek heeft verteld dat hij het WK niet zal gaan rijden.'

Jumbo-Visma bevestigde tevens dat Vingegaard op 8 oktober de Ronde van Lombardije zal betwisten en dat dit zijn grote doel in het najaar zal worden. De kans dat daar nog iets aan zal veranderen, kan als miniem gezien worden.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws