Jonge Fouché rijdt George Bennett en Fisher-Black aan bonken bij Nieuw-Zeelands kampioenschap Wielrennen
Wielrennen

James Fouché mag zich een jaar lang Nieuw-Zeelands kampioen op de weg noemen. De pas 23-jarige renner van het continentale Bolton Equities Black Spoke Pro Cycling verraste in de wegwedstrijd van zondag vriend en vijand door met een indrukwekkende solo te zegevieren. Grote namen zoals George Bennett en Finn Fisher-Black kwamen er niet aan te pas.

Bennett was voorafgaand aan de race de grote favoriet, maar de klimmer van UAE-Team Emirates werd uiteindelijk 22e, op dik drie minuten van de winnaar. Fisher-Black, sinds dit seizoen ploeggenoot van Bennett bij UAE, deed het met een 21e plaats op 2.58 minuten niet veel beter.

De wedstrijd was in principe geschikt voor klimmers, met vier de beklimming van de Maungakawa Road. Deze pukkel van 3,1 kilometer aan 7,7 procent gemiddeld bleek spek naar de bek voor Fouché. Het werd uiteindelijk één groot feest voor het nietige Bolton Equities Black Spoke Pro Cycling, met Tom Sexton doodleuk op plek twee in de einduitslag en Ryan Christensen op plek vier.

Ray zegeviert bij de vrouwen

Laurence Pithie van Groupama-FDJ completeerde het podium en won met zijn eindklassering bovendien de beloftentrui. Bij de vrouwen won Olivia Ray, nadat ze in een sprint van een groepje van zes uiteindelijk de snelste was voor Ally Wollaston. Georgia Williams van Team BikeExchange-Jayco werd derde.