Favorieten etappe 3 Tour de la Provence 2022 | Ronde wordt beslist op 'broertje van Mont Ventoux' Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 3 Tour de la Provence 2022 | Ronde wordt beslist op 'broertje van Mont Ventoux'

Favorieten etappe 3 Tour de la Provence 2022 | Ronde wordt beslist op 'broertje van Mont Ventoux'

Na drie enerverende dagen wordt de Tour de la Provence zondag beslist op de Montagne de Lure, ook wel het kleinere broertje van de Mont Ventoux genoemd. In de Leiderstrui brengt u de benodigde info.

Parcours etappe 3 Tour de la Provence 2022

Favorieten etappe 3 Tour de la Provence 2022 | Ronde wordt beslist op 'broertje van Mont Ventoux'

Het mag dan meteen vanuit het vertrek in Manosque - de finishplaats van zaterdag - bergop gaan, deze etappe draait toch echt voornamelijk om de laatste vijftien kilometer. Dan doet het peloton namelijk de Montagne de Lure aan, een klim die in het verleden al twee keer voorkwam in Parijs-Nice. Winnaars? Alberto Contador (2009) en Richie Porte (2013).

De etappe begint dus omhoog, wat kansen biedt aan klimmers die al tijd verloren in het waaiergeweld. Voor de ploegen die voor de eindzege betekent het dat ze de juiste groep kunnen laten gaan in deze etappe, die onderweg ook nog tweemaal de Col de Buire (6 kilometer, 3,7 procent) aandoet.

Toch begint de rit pas écht na 151 kilometer, als de flanken van de slotklim opdoemen. De Montagne de Lure is in totaal 13,4 kilometer lang aan een gemiddeld stijgingspercentage van 6,7 procent. De klim staat bekend om haar regelmaat, het zou net zo goed een exponentiële lijn in een grafiek kunnen zijn. Het tweede deel is wel iets steiler dan deel één, met stukken die oplopen tot de tien á elf procent.

Favorieten etappe 3 Tour de la Provence 2022 | Ronde wordt beslist op 'broertje van Mont Ventoux'

Weer etappe 3 Tour de la Provence 2022 

Het lijkt erop dat er in deze tijd van het jaar geen sneeuw gaat liggen op de Montagne de Lure. Hoewel het koud is, zo'n drie graden, wordt er in tegenstelling tot maandag en dinsdag geen neerslag verwacht op de berg. Wel waait het flink in de rug, wat betekent dat het een snelle klim kan gaan worden.

Favorieten etappe 3 Tour de la Provence 2022

Zonder Richard Carapaz zullen de ogen niet direct op Ecuador gericht zijn als het gaat om de dagzege in deze slotrit van de Tour de la Provence, maar meer op Colombia. Iván Ramiro Sosa (Movistar) en Nairo Quintana (Arkéa Samsic) zijn beiden ex-winnaars van deze ronde en zullen tuk zijn op de dagzege op deze klim Quintana maakt in tegenstelling tot zijn landgenoot nog wel kans op de eindzege.

Bij Groupama-FDJ rijdt een heel interessante pion rond voor deze etappe. Het is niet David Gaudu, niet Thibaut Pinot, maar Michael Storer uit Australië. Storer liet zich vangen in de wind op vrijdag en krijgt op die manier een vrijgeleide van de mannen die voor het klassement gaan.

Favorieten etappe 3 Tour de la Provence 2022 | Ronde wordt beslist op 'broertje van Mont Ventoux'
Nairo Quintana, de topfavoriet zondag?

De andere Franse ploegen mikken toch op eigen volk. AG2R Citroën (Aurélien Paret-Peintre en Geoffrey Bouchard), TotalEnergies (Pierre Latour) en Cofidis (Victor Lafay) doen het met mannen van eigen bodem, maar de belangrijkste Fransman aan de start is toch Julian Alaphilippe. LouLou rijdt tot nu toe scherp en kan dat zondag bekronen met eindwinst. Mocht de wereldkampioen het niet kunnen bolwerken, dan heeft Quick Step-Alpha Vinyl ook Ilan Van Wilder en Louis Vervaeke nog goed staan.

Ook zijn er Scandinaviërs met klimvermogen naar Provence afgereisd. Mathias Skjelmose Jensen bijvoorbeeld, het talent van Trek-Segafredo dat ook nog goed staat in het klassement. Carl Frederik Hagen wordt door Israel-Premier Tech dan weer uitgespeeld als klimmer.

Favorieten lezers etappe 3 Tour de la Provence 2022

De Tour de la Provence is net zoals de drie voorgaande dagen te volgen op de Eurosport Player, die er vanaf 13.30 uur tot aan de finish in 16.00 uur bij zal zijn online.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws