Jonge Zingle spurt iedereen uit het wiel in kletsnatte eerste etappe Arctic Race of Norway Wielrennen
Wielrennen

Jonge Zingle spurt iedereen uit het wiel in kletsnatte eerste etappe Arctic Race of Norway

Jonge Zingle spurt iedereen uit het wiel in kletsnatte eerste etappe Arctic Race of Norway

Axel Zingle heeft de eerste etappe in de Arctic Race of Norway gewonnen. De 23-jarige Fransman van Cofidis was in een aankomst heuvelop veruit de sterkste uit een doorweekt peloton. Zingle pakt logischerwijs ook de leiderstrui.

Op de eerste dag van de vierdaagse rittenkoers was het echt Noors weer. Geen stralend zonnetje, maar druppels op de lens en dus regenjacks en armstukken in het peloton. Vijf heren fietsten zich warm en kwamen in de kopgroep terecht. Stephen Bassett (Human Powered Health), Luis Ángel Maté (Euskaltel), Aaron Van Poucke (Sport Vlaanderen - Baloise), Eirik Lunder (Team Coop), en Sam Culverwell (Trinity Racing) hadden na vijftien kilometer al dik vijf minuten voorsprong bij elkaar.

Geen spektakel op de beklimmingen

Intermarché-Wanty-Gobert zette in het peloton Taco van der Hoorn op kop in dienst van Quinten Hermans en controleerde zo de wedstrijd. Op de top van de eerste klim van de dag - de Korgfjellet - was de kloof nog 3.35 minuten. Richting de tweede klim van de dag - de Elsfjord - bleef er sprake van een status quo. Met nog één klim voor de wielen werd er dus spektakel verwacht op adnermaal de Korgfjellet, die dit keer van de andere kant beklommen werd.

Het spektakel kwam helaas niet. In de regen bleef de kopgroep van vijf bij elkaar. Pas in de afzink was het Krists Neilands van Israel-Premier Tech die vanuit het peloton het kloofje naar de leiders wel dacht te kunnen dichten. De 27-jarige Let kreeg Jens Reynders van Sport Vlaanderen-Baloise mee en de twee hadden na de afdaling driekwart minuut achterstand op de kopgroep. Het peloton kwam op dik twee minuten beneden. Van der Hoorn nestelde zich daar na de klim weer op kop.

Van der Hoorn en Uno-X rijden alles terug

Het was nu nog dik zeventig kilometer naar de streep, waarin weinig hindernissen meer te ontdekken waren. Reden genoeg voor de sprintersploegen om het heft stevig in handen te nemen. Op 47 kilometer van de finish waren eerst Neilands en Reynders eraan voor de moeite en ook de vroege vlucht hield het niet lang meer vol. Intermarché reed met behulp van Uno-X Pro Cycling alles terug, waardoor we met nog 26 kilometer te gaan alles weer bijeen hadden. In de laatste 22 kilometer lag een lokaal rondje klaar, die twee keer afgelegd moest worden.

Op dit circuit was het Team DSM dat in de stromende regen de regie nam. Met de regenjacks in de stromende regen was het lastig om te zien wie er allemaal bij zaten, maar de meeste renners zaten toch nog wel mee. Het ging desondanks constant op en af in de slotfase, waardoor Tobias Halland Johannessen (die kort ervoor nog een bocht had gemist) de kans zag om nog aan te vallen. De 22-jarige Noor werd ingerekend, de sprintersploegen hergroepeerden en het werd sprinten.

Wie wint de sprint?

Na een natte, koude en slopende dag was het de vraag: wie had nog de benen? Bovendien was de aankomst tricky, waardoor timing belangrijk was. Van een echte sprinttrein was nergens meer sprake, totdat Intermarché-Wanty-Gobert bij het ingaan van de slotkilometer plots naar voren trok. Het was te vroeg, want de laatste honderden meters liepen nog vervelend omhoog na zo'n zware dag. Zingle kwam er in de laatste honderd meter pas uit en hij reed iedereen uit het wiel.

Uitslag etappe 1 Arctic Race of Norway 2022

Results powered by FirstCycling.com


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws