Pedrero soleert op weergaloze wijze naar ritwinst in Tour de l'Ain, G. Martin pakt de eindzege Wielrennen
Wielrennen

Pedrero soleert op weergaloze wijze naar ritwinst in Tour de l'Ain, G. Martin pakt de eindzege

Pedrero soleert op weergaloze wijze naar ritwinst in Tour de l'Ain, G. Martin pakt de eindzege

Antonio Pedrero heeft op werkelijk geweldige wijze de derde en laatste etappe in de Tour de l'Ain gewonnen. De 30-jarige Spanjaard van Movistar zat de hele dag mee in de vroege vlucht, liet op 55 kilometer van de meet z'n laatste medevluchter staan en soleerde ondanks een jagend peloton overtuigend naar de dagzege. Guillaume Martin moest er hard voor fietsen, maar behield zijn leiderstrui en werd zo eindwinnaar.

Op dag één gingen we sprinten en op dag twee mochten de klassementsrenners het uitmaken in een lastige bergetappe. Op dag drie lag nog een bergrit van 131 kilometer klaar, van Plateau d'Hauteville naar Lélex, met aankomst bergop. Met Guillaume Martin in de leiderstrui was het een flinke strijd om de kopgroep van de dag. Logischerwijs wilde het halve peloton mee zitten, maar het waren er uiteindelijk maar vier die weg kwamen. Julian Alaphilippe was in zijn regenboogtrui de grote meneer namens Quick Step, samen met Sylvain Moniquet (Lotto Soudal), Andrea Piccolo (EF) en Pedrero (Movistar). Ze pakten een kleine twee minuten.

Koers barst los op eerste keer Col de Menthières

De kopgroep van vier bedwong gezamenlijk de eerste twee gecategoriseerde beklimmingen van de dag. wat nog restte, was twee keer de beklimming van de Col de Menthières. Op deze col van eerste categorie - 9,2 kilometer aan 6,3 procent - waren het Alaphilippe en Pedrero die Piccolo en Moniquet overboord kieperden. Ook in het peloton was er activiteit. Harm Vanhoucke (Lotto Soudal), Nicolas Prodhomme (AG2R) en Cristian Rodriguez (TotalEnergies) raapten Piccolo op en gaven op 57 kilometer van de finish dik twee minuten toe. Het peloton onder leiding van Cofidis reed in die fase op dik drie minuten.

Dat Alaphilippe ondanks al zijn goede bedoelingen nog niet de beste benen had, bleek wel toen Pedrero hem op 55 kilometer van het einde liet staan. De Spanjaard van Movistar had zichzelf nu wel opgescheept met een solo van nog dik vijftig kilometer, al was zijn voorsprong nog flink. Gelukkig voor hem werd het ook bij de achtervolgers al snel een man-tegen-man-gevecht. Rodriguez had goede benen en loste zijn drie medevluchters. Vanhoucke bleef nog het meest in de buurt. Verschillen op de top van de Col de Menthières: Pedrero voorop, de lijdende Alaphilippe op een kleine minuut, Rodriguez op anderhalve minuut en het peloton met de gele trui op nog steeds dik drie minuten.

Pedrero zet iedereen op achterstand, Trek geeft gas

Dat Pedrero aan een schitterende onderneming bezig was, bleek wel uit het gat naar het peloton, dat geen seconde kleiner werd. Sterker nog: Pedrero liep in de afdaling en in het tussenstuk naar de laatste gecategoriseerde klim verder uit. Daarmee was hij zelfs even virtueel leider in het klassement. Hij begon aan de tweede keer Col de Menthières met een kleine vier minuten voorsprong op het peloton, waar Trek-Segafredo het werk van Cofidis had overgenomen. Rodriguez slaagde er ondertussen in om Alaphilippe bij te halen, al lagen de twee eerste achtervolgers al bijna twee minuten achter op Pedrero.

Door toedoen van Trek kwam het peloton op dertig kilometer van de finish dan toch wat dichterbij de eenzame leider. De manschappen van Skjelmose hengelden samen met Cofidis één voor één de vluchters binnen, inclusief Alaphilippe. Pedrero kwam echter overtuigend solo boven op de laatste keer Col de Menthières. Achter de Spanjaard kwam George Bennett van UAE als tweede boven, na een aanval op de klim. Cofidis leidde het groepje met de gele trui van Martin er vlak achter, op nog steeds een dikke twee minuten achterstand.

Spannende strijd om eindwinst op slotklimmetje

Na de afdaling moest er nog dik tien kilometer gekoerst worden naar de streep en die liepen allemaal lopend omhoog. Martin nam bij de favorieten de verantwoordelijkheid en hield het tempo hoog. Bennett werd ingelopen, maar Pedrero bleef vooraan flirten met een dubbelslag. Hij had 2.06 minuten achterstand op Martin in het klassement, dus hij had inclusief bonificatieseconden minstens 2.02 minuten nodig. Met nog acht kilometer voor de wielen was het verschil 2.11, dus wist Martin wat hem te doen stond. Hij kreeg hulp van AG2R Citroën Team, dat vol reed voor een goed klassement van Jaakko Hänninen.

Ondanks dat AG2R en Martin een strak tempo hielden, waren het Harry Sweeny (Lotto Soudal) en andermaal Bennett die er vandoor gingen. Ze waren allebei niet meteen gevaarlijk voor leider Martin en slaagden er bovendien ook niet in om Pedrero nog in te halen. Die leek nooit moe te worden en soleerde in de slotkilometers op de grote plaat naar een schitterende ritzege. Achter één van de mooiste solo's van 2022 was het Sweeny die voor Bennett tweede werd. Martin finishte in het groepje erachter op 1.40 minuten en verdedigde zo zijn leidende positie.

Uitslag etappe 3 Tour de l'Ain 2022

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws