Jos van Emden stuurde Merijn Zeeman verontrustende brief: 'Ik vond dat ik aan de bel moest trekken' Wielrennen
Wielrennen

Jos van Emden stuurde Merijn Zeeman verontrustende brief: 'Ik vond dat ik aan de bel moest trekken'

Jos van Emden stuurde Merijn Zeeman verontrustende brief: 'Ik vond dat ik aan de bel moest trekken'

Jumbo-Visma's Merijn Zeeman liet recent al weten dat hij na het formuleren van de doelstellingen van zijn ploeg voor 2023 een discussie had met ancien Jos van Emden, maar nu is de hardrijder uit Schiedam ook zelf op dat voorval teruggekomen. In de Rode Lantaarn-podcast legt de altijd welbespraakte Van Emden uit hoe het precies in mekaar stak.

'Ik kreeg mijn programma voor dit jaar, en daar was ik helemaal niet tevreden over', begon hij zijn relaas. 'Toen hoorde ik ook wat andere jongens gingen rijden en wat de doelstellingen waren van de ploeg, dus dacht ik opeens: dit is echt niet meer mijn ploeg, waar ik jaren in heb gereden. Ik vond dat ik aan de bel moest trekken', aldus de Nederlander na het horen van de doelstelling om zowel de Giro, Tour als Vuelta te winnen.

'Dus toen heb ik een brief geschreven', merkt Van Emden droogjes op. 'Daar kwamen zo meerdere dingen bij: jongens die geen grote ronde zouden rijden, omdat ze die alle drie wilde winnen. Op papier vond ik dat mooi staan, maar in de praktijk... het was zo'n groot doel, dat het haast onrealistisch werd.' En met gevolgen, als je het toentertijd aan Van Emden vroeg. 'Er werden zoveel offers gebracht, die niet herstelbaar meer waren. Bijvoorbeeld een Olav Kooij, die een grote ronde verdiende. Maar ook Gijs Leemreize, die drie keer meedeed om een etappezege in de Giro, ging geen grote ronde rijden. We hebben altijd renners opgeleid naar een hoger niveau, en dat viel helemaal weg', uitte hij destijds zijn zorgen. 'Van die jonge gasten ging niemand een grote ronde rijden.'

Van Emden en Zeeman kunnen nu lachen om brief 

Van Emden stelde nog dat het best een dingetje was om op verzenden te drukken. 'De eerste reactie was niet waar ik op hoopte, omdat ik het met de beste intenties schreef. Het was helemaal aan het begin van het seizoen en ik wilde nog een goed jaar draaien. Dat heb ik ook gezegd: Merijn, ik neem aan dat je alleen maar ja-knikkers wil. En toen was alle kou ook uit de lucht.' En dat werd eind 2023 natuurlijk alleen maar versterkt door de uiteindelijke prestaties van Jumbo-Visma, dat de Giro, Tour én Vuelta op memorabele wijze won. 'Ik heb hem nog een berichtje gestuurd, van: we hebben het er niet meer over', lacht Van Emden.

'En nu haalt hij mij ook aan in interviews', stelt de inmiddels gestopte coureur, die doelt op de uitspraken van Zeeman in een gesprek met de NOS. 'Op trainingskamp had ik een felle discussie met Jos van Emden, die zei dat je dit niet als doelstelling kon neerzetten. Dit was niet realistisch en volgens hem lag de lat te hoog. Toen het was gelukt, hebben we wel gelachen', zei Zeeman destijds. 'En dat is alleen maar mooi, want het laat zien wat er ook allemaal aan vooraf gaat', voegt Van Emden daar nu aan toe in een vermakelijke podcast van de Rode Lantaarn, waarin ook Bram Tankink aanschuift.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws