Julien Simon verrast sprinters met late uitval en schrijft GP du Morbihan op zijn naam Wielrennen
Wielrennen

Julien Simon verrast sprinters met late uitval en schrijft GP du Morbihan op zijn naam

Julien Simon verrast sprinters met late uitval en schrijft GP du Morbihan op zijn naam

De GP du Morbihan is gewonnen door Julien Simon (Team TotalEnergies). De Franse eendagskoers leek uit te gaan monden in een massasprint, maar de 36-jarige renner ging er in de laatste kilometer vandoor met een klinkende zege tot gevolg. Alexander Kristoff werd tweede, Jake Stewart eindigde op plek drie.

In de GP du Morbihan, finishend op de bekende heuvel in Plumelec waar de eerste Touretappe van 2008 aankwam, stonden verschillende semi-toppers aan de start die hun seizoen hervatten na een veeleisend voorjaar.

Zes renners vormden de vlucht van de dag: Peo Goikoetxea (Euskaltel-Euskadi), Álex Jaime (Caja Rural), Paul Hennequin (Nice Métropole), Samuel Reloux (Roubaix), de Nederlander Jesse de Rooij (Bike Aid) en Carson Miles (Premier Tech U23) waren de namen. In het peloton controleerden Uno-X, TotalEnergies en Intermarché-Wanty-Gobert de voorsprong.

Lotto Soudal actief koersend

Op zestig kilometer van de aankomst werd de voorfinale ingeluid met enkele demarrages. Florian Vermeersch (Lotto Soudal), Ivo Oliveira (UAE Team Emirates) en Alan Riou (Arkéa Samsic) waren bij de actievelingen, waardoor er - mede door een val in het peloton - uiteindelijk twee mannen de ruimte kregen: Oliveira en Harry Sweeny, van Lotto Soudal. Zij kregen meer dan één minuut voorgift.

De mannen van Intermarché-Wanty-Gobert deden er alles aan om het verschil zo klein mogelijk te houden daar zij met Kristoff op de zege mikten. Met name neoprof Hugo Page deed een flinke duit in het zakje door het tempo hoog te houden. Bij ingang van de voorlaatste ronde waren er nog slechts dertig tellen over, waardoor het voor de koplopers een moeilijk verhaal zou gaan worden. Waar Sweeny nog wel wat benzine in de tank had, was het beste er bij Oliveira er wel af. De Portugees verkeerde in moeilijkheden en moest enkele kopbeurten overslaan.

Delettre en Sweeny geven gas, maar houden zij stand?

Met nog negen kilometer te fietsen liet Oliveira zich opslokken door het jagende peloton. Sweeny hield echter stand en kreeg gezelschap van Alexandre Delettre. Een goed samenwerkende tandem, maar het verschil beperkte zich tot slechts een tiental seconden. Met zijn tweeën reden ze de laatste twee kilometer in, maar waren zij sterk genoeg om stand te houden? Het peloton zette namelijk alles op alles om het duo terug te halen.

Sweeny en Delettre persten er nog wat laatste krachten uit, maar het mocht helaas niet baten: in de slotkilometer werden zij een vogel voor de kat. Een sprint leek onvermijdelijk, maar niets bleek minder waar. Het was Simon die er met een razend hoog tempo vandoor ging en zijn concurrenten pas achter de finishlijn terugzag. Kristoff mocht als nummer twee mee het podium op, Stewart werd derde. Een mooie dag voor de veteranen in de wielrennerij met de zege van de 36-jarige Simon én de overwinning van Thomas De Gendt (35 jaar) in de Giro d'Italia!

Uitslag GP du Morbihan 2022 

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws