Straaljager De Gendt verpest plannen favorieten en wint Giro-rit, Van der Poel zevende Wielrennen
Wielrennen

Straaljager De Gendt verpest plannen favorieten en wint Giro-rit, Van der Poel zevende

Straaljager De Gendt verpest plannen favorieten en wint Giro-rit, Van der Poel zevende

Thomas De Gendt heeft in Napels de achtste rit van de Giro d'Italia weten te winnen. De renner van Lotto Soudal was de beste van een viertal dat de benen nam uit een kopgroep van twintig. Topfavorieten Mathieu van der Poel en Biniam Girmay werden op die manier in hun hemd gezet.

Je kon de klok erop gelijk zetten: 13.40 uur, de start van de achtste etappe van de Giro d'Italia, aanval van der Poel. En zo geschiedde: bij de eerste meters bergop plaatste de springveer van Alpecin-Fenix zijn eerste versnelling, waarop enkel Diego Ulissi een antwoord had. Alarmfase rood voor de rest van het peloton; uiteindelijk kreeg Van der Poel 21 renners met zich mee.

De samenwerking voorin was niet optimaal, waardoor VDP het maar in zijn uppie ging proberen. Let op, op dit moment moesten er nog 146 van de 153 kilometers verreden worden. In de grote groep stribbelde Magnus Cort namens EF Education-EasyPost nog even tegen, maar uiteindelijk kregen de 21 coureurs de ruimte en liet ook Van der Poel zich weer inlopen.

De volledige samenstelling van de koplopers was: Van der Poel (Alpecin-Fenix), Andrea Vendrame, Lilian Calmejane (AG2R), Harold Tejada, Fabio Felline (Astana), Wout Poels, Sütterlin (Bahrain Victorious), Davide Gabburo (Bardiani), Guillaume Martin (Cofidis), Mirco Maestri, Samuele Rivi (EOLO-Kometa), Edoardo Zardini, Ravanelli (Drone Hopper), Girmay (Intermarché-Wanty-Gobert), De Gendt, Sylvain Moniquet, Harm Vanhoucke (Lotto Soudal), Jorge Arcas (Movistar), Mauro Schmid (Quick Step-Alpha Vinyl), Mattias Skjelmose (Trek-Segafredo) en Ulissi (UAE).

Straaljager De Gendt verpest plannen favorieten en wint Giro-rit, Van der Poel zevende
Mathieu van der Poel was de grote animator

Martin zorgt voor zware dag in het peloton

Deze 21 coureurs kregen niet de volledige ruimte en dat kwam voornamelijk door één man: G.Martin van Cofidis. De klassementsrenner stond op slechts vier minuten van roze trui Juan Pedro López en boezemde op die manier zowel Trek-Segafredo als de klassementsploegen angst in. Er werd hard doorgereden in het peloton, dat niet meer dan twee minuten cadeau gaf.

Sütterlin liet zich vanuit de kopgroep zelfs nog uitzakken tot het peloton, waar gezapig werd doorgereden. Druk werd er niet echt gezet op de koplopers, waar Van der Poel alles nauwlettend in de gaten hield. De Nederlander wist dat zijn moeder en vriendin aan de finish zouden staan en wilden hen maar met één cadeau verblijden: de overwinning.

Op 46 kilometer van de meet plaatste Van der Poel zijn eerste demarrage. Concurrent Girmay zat wat verder achterin maar wist het gat nog toe te rijden, samen met Schmid en Poels. Even later konden nog wat renners de aansluiting vinden, maar het was niet van harte.

Straaljager De Gendt verpest plannen favorieten en wint Giro-rit, Van der Poel zevende
Guillaume Martin deed een gouden zaak voor het klassement

De Gendt kan voorsprong pakken na aanval Van der Poel

Door zijn demarrage werd het rode kruis op de rug van de Nederlander zowaar nog groter, niemand wenste meer mee te rijden met de topfavoriet. Hierdoor kon een groep van vijf, met onder meer De Gendt en Vanhoucke, wat ruimte nemen. Zij kregen me de klap een halve minuut, toch een fijne toegift.

Op de laatste van de vier beklimmingen van de Monte di Procida moesten de topfavorieten Van der Poel, Girmay en Ulissi de scheve situatie rechtzetten, maar vooraan trok De Gendt even hard door. Opvallend: Ulissi, toch een zekere factor in dit soort ritten, kon het tempo niet meer volgen in de achtervolgende groep. G.Martin wel, en die kwam ook akelig dicht bij de roze trui van López door het hoge tempo voorin.

De Gendt, Vanhoucke, Arcas en Gabburo werkten goed samen en zorgden er op die manier voor dat hun voorsprong groter werd, terwijl het daarachter wat stokte. De verwachte krachtsexplosie van Van der Poel bleef ook lang uit, daarbij werd de Nederlander constant geschaduwd door Girmay. Deze twee bleven over in de achtervolging, samen met Martin, Schmid en Poels.

Nagelbijtende finale in de straten van Napels

Voornamelijk door het brommerwerk van De Gendt bleef de voorsprong van het viertal voorin gehandhaafd. Het kwartet bleef ook goed samenwerken, terwijl daarachter nog wel eens een beurtje werd overgeslagen. De klim op tien kilometer van de meet zou hoe dan ook allesbeslissend zijn, al leek het met een voorsprong van veertig seconden al wel gelopen...

Op die heuvel bleven ze voorin goed samen, maar de gang zat er niet echt in. Geruststelling voor hen: ook bij de achtervolgers was het beste er inmiddels wel vanaf, na deze veeleisende 150 kilometers. Uiteindelijk kwamen zij met twintig seconden achterstand over de top, daar Van der Poel en Girmay ook niet veel meer over hadden.

Van der Poel en Girmay trachtten nog wel dichter te komen middels een helse afdaling, waardoor ze nog akelig op de hielen van de vier koplopers liepen bij het ingaan van de laatste twee kilometer. Vanhoucke offerde zijn kansen daar volledig op voor die van De Gendt, die de sprint van ver aanging en zo zijn concurrenten verraste.

Uitslag etappe 8 Giro d'Italia 2022

Lees etappe 8 Giro d'Italia 2022 terug in ons liveblog

Let op: laadt de liveblog even niet? Refresh dan uw browser of klik op F5!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws