Jumbo-Visma imponeert in ploegentijdrit, Gesink is eerste leider Wielrennen
Wielrennen

Jumbo-Visma imponeert in ploegentijdrit, Gesink is eerste leider

Jumbo-Visma imponeert in ploegentijdrit, Gesink is eerste leider

Jumbo-Visma heeft de ploegentijdrit, en tevens eerste etappe, in deze Vuelta gewonnen. De Nederlandse sneltrein was aan het tussenpunt na elf kilometer al veertien seconden sneller dan Quick Step-Alpha Vinyl. Aan de aankomst in Utrecht was de voorsprong op de tweede, INEOS Grenadiers, nog dertien seconden. Nederlander Robert Gesink kwam als eerste van de ploeg over de meet en mag de rode leiderstrui aantrekken.

De 77e editie van de Vuelta a España werd in Utrecht afgetrapt met een ploegentijdrit. De renners kregen een behoorlijk technisch parcours van 23,3 kilometer voorgeschoteld, en met de voorspelde kans op regen was het afwachten of het wel een eerlijke strijd zou worden. De ploegentijdrit op een natte omloop rijden zou onvermijdelijk tijdsverlies betekenen.

Om 18.30 uur begon met Burgos-BH de eerste ploeg aan hun opdracht. De Spaanse ploeg deed 26.38 minuut over het parcours, een tijd die ongetwijfeld verbeterd zou worden. De eerste ploeg die een richttijd neerzette was Groupama-FDJ. De Franse ploeg klokte af op 25.18 minuut, wat neerkomt op een gemiddelde snelheid van 55,2 kilometer per uur.

Team BikeExchange-Jayco zet snelste tijd neer, BORA en UAE bijten tanden stuk

Om 19.02 uur was het met Team BikeExchange-Jayco de beurt aan één van de topfavorieten voor de dagzege. De Australische formatie was aan het tussenpunt na elf kilometer vijf seconden sneller dan Groupama-FDJ. Simon Yates en zijn ploegmaats kregen op bepaalde plekken op het parcours wel af te rekenen met een nat wegdek, waardoor er toch enige voorzichtigheid ingebouwd moest worden. Aan de meet was Team BikeExchange-Jayco alsnog zeven seconden sneller dan Groupama-FDJ.

Ook het Bahrain Victorious van Mikel Landa werkte een goeie ploegentijdrit af. Ze moesten aan de aankomst maar elf seconden toegeven op Team BikeExchange-Jayco. Bij EF Education-EasyPost daarentegen was er geen reden om tevreden te zijn. De ploeg van kopmannen Hugh Carthy, Rigoberto Urán en Esteban Chaves klokte af op bijna vijftig seconden van de op dat moment snelste tijd. Zelfs Equipo Kern Pharma, een Spaanse continentale ploeg, deed 22 seconden beter.

De wegen waren ondertussen zo goed als volledig droog, en Team DSM, dat met Thymen Arensman voor een goed klassement gaat, reed met een eindtijd van 25.33 minuut een behoorlijke ploegentijdrit. Ondertussen was BORA-hansgrohe aan het tussenpunt twee seconden onder de tijd van Team BikeExchange-Jayco gedoken. Ook UAE Team Emirates benaderde de tijd van de Australische ploeg. BORA-hansgrohe kon de goede lijn echter niet doortrekken en strandde op tien seconden van de beste tijd. UAE Team Emirates was in het laatste deel nog gaan versnellen, maar kwamen twee seconden te kort.

INEOS en Quick-Step duiken onder tussentijd BikeExchange, Jumbo-Visma imponeert 

Ook INEOS Grenadiers en Quick Step-Alpha Vinyl bleken razendsnel onderweg. De Britse formatie dook vijf seconden onder de tussentijd van BORA-hansgrohe, Remco Evenepoel en zijn ploegmaats waren nog eens drie seconden sneller. Jumbo-Visma, dat als laatste gastart was, deed er echter nog een schepje bovenop. De ploeg van Primoz Roglic liet al snel merken dat de andere ploegen zich geen illusies moesten maken voor de dagzege: na elf kilometer waren zij maar liefst veertien seconden sneller dan Quick Step-Alpha Vinyl.

Aan de aankomst waren de rollen tussen INEOS Grenadiers en de Belgische ploeg omgedraaid. De Britse sterrenformatie was minder dan een seconde sneller dan Quick Step-Alpha Vinyl. Voor de dagwinst maakte die seconde niets meer uit, want ook aan de aankomst zette Jumbo-Visma de snelste tijd neer. Ze waren dertien seconden sneller dan INEOS Grenadiers, Quick Step-Alpha Vinyl werd derde. Bij de Nederlandse ploeg kwam Gesink als eerste over de aankomst, en zo mocht de Nederlander de eerste rode leiderstrui van deze Vuelta aantrekken.

Uitslag etappe 1 Vuelta a España 2022

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws