Jumbo-Visma één, twee en drie in Ronde van Burgos na gigantische crash in slotfase Wielrennen
Wielrennen

Jumbo-Visma één, twee en drie in Ronde van Burgos na gigantische crash in slotfase

Jumbo-Visma één, twee en drie in Ronde van Burgos na gigantische crash in slotfase

Timo Roosen heeft de tweede etappe in de Ronde van Burgos gewonnen en zag zich op het podium vergezeld door twee ploeggenoten. Dit was echter wel een twijfelachtige eer, want een gigantische crash, veroorzaakt door ploeggenoot David Dekker, zorgde ervoor dat ze dit konden bewerkstelligen. Eduardo Affini en Chris Harper eindigden daardoor respectievelijk als tweede en derde in de daguitslag.

De enige echte kans voor sprinters in deze ronde van vijf dagen en dus was het wedstrijdverloop vrij voorspelbaar. Er reed al vroeg een kopgroep weg, niet toevallig dezelfde drie als uit de eerste etappe. Xabier Azparren (Euskaltel), Jesus Ezquerra (Burgos-BH) en Diego Pablo Sevilla (EOLO-Kometa) sloegen andermaal de handen ineen, met Bahrain Victorious dat het peloton controleerde voor klassementsleider Santiago Buitrago.

Azparren grijpt de macht in bergklassement

De drie vooraan loerden op de bergpunten, met de Alto de la Lora als eerste klim van de dag. Sevilla had op dag één zestien punten verzameld, Ezquerra had er reeds twaalf. Azparren kende een mechanisch defect en stond derde met tien punten. Op de eerste klim was het Azparren die de zes punten pakte, voor Sevilla en Ezquerra en dus was de strijd om de bergtrui helemaal open.

Om de spanning een beetje weg te halen, besloot Azparren op 107 kilometer van de finish aan te vallen. Hij reed de andere twee los en reed zo in z'n eentje de Puerto de Humada op. Terwijl Sevilla en Ezquerra werden ingerekend door het peloton, pakte Azparren de bergpunten op de tweede klim van de dag. Daarmee kwam hij op gelijke hoogte met bergkoning Sevilla. Hij moest dus punten pakken op de derde klim - de Alto de Amaya - om de bergtrui over te nemen. Azparren begon aan die klim met 3.30 minuten voorsprong op het peloton.

Peloton raapt Azparren op en richt zich op sprint

Toen de dappere leider erin geslaagd was om de top als eerste te ronden, zat zijn vluchtpoging er ook op. Burgos-BH en INEOS reden het gaatje dicht en Azparren kon uitrusten van zijn inspanningen. Met nog 43 kilometer te gaan hadden we een nieuwe wedstrijd, waarin het nu echt om de dagzege ging. Daarin was het alleen nog uitkijken naar de laatste acht kilometer, toen er nog een klein klimmetje in het parcours was weggelegd.

Het was Tao Geoghegan Hart die namens INEOS Grenadiers op de pedalen ging staan en het was verrassend genoeg Mikel Landa die achteraan moest lossen. Een groot gat sloeg de Britse Giro-winnaar niet, waarna Vincenzo Nibali het namens Astana Qazaqstan Team probeerde. Een listige aanval in de korte afdaling had echter niet het gewenste effect voor de Italiaan en zo konden we ons gaan opmaken voor de eerste massasprint.

Daarin waren het Trek-Segafredo en Jumbo-Visma die in de laatste kilometers het initiatief namen en hun sprinters perfect probeerden af te zetten. Het treintje van de Nederlandse ploeg kwam op 700 meter in sneltreinvaart perfect naar voren en op dat moment ontstond er een gigantische crash achter de ploeg. Dit werd veroorzaakt door ploeggenoot David Dekker, die er daarmee voor zorgde dat de eerste drie renners van Jumbo-Visma eenvoudig naar het podium konden sprinten. Daardoor kwamen Timo Roosen, Eduardo Affini en Chris Harper als eerste, tweede en derde over de meet.

Uitslag etappe 2 Ronde van Burgos 2022

Results powered by FirstCycling.com

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws