Bauhaus klopt Démare in Ronde van Polen, Kooij en groot deel peloton opgehouden door crash Wielrennen
Wielrennen

Bauhaus klopt Démare in Ronde van Polen, Kooij en groot deel peloton opgehouden door crash

Bauhaus klopt Démare in Ronde van Polen, Kooij en groot deel peloton opgehouden door crash

Phil Bauhaus heeft de vijfde etappe in de Ronde van Polen gewonnen. De Duitser van Bahrain Victorious won de sprint van een heel klein groepje, nadat bijna het hele peloton in de slotkilometer tegen de grond ging of werd opgehouden. Arnaud Démare werd tweede.

Om 12.30 uur werd de start gegeven voor een heuveletappe van 178 kilometer. Al snel was er een kopgroep van acht gevlogen, met daarbij Sean Quinn (EF), Mads Würtz Schmidt (Israel), Michal Schlegel (Caja Rural), Yevgeniy Fedorov (Astana), Boy van Poppel (Intermarché), Jakub Murias, Mateusz Grabis (Poolse selectie) en Shane Archbold (BORA). Bahrain Victorious en INEOS controleerden het pak, waardoor we al snel een status quo hadden. Na honderd kilometer fietsen hadden de acht leiders 3.34 minuten voorsprong.

Würtz Schmidt en Quinn houden het lang vol

Richting de finale dook UAE Team Emirates dan eindelijk op. Logisch, aangezien zij met Ackermann de winnaar van een dag eerder in huis hadden. Toen de Duitser er - net als bijna alle andere sprinters - na de drie gecategoriseerde klimmetjes van de dag nog bij zat, wisten de rappe mannen dat het voor hen zou zijn. In de kopgroep sloeg het op het laatste klimmetje nog wel uit elkaar. Würtz Schmidt en Quinn sloegen een kloof van een halve minuut op de anderen, met het peloton daar weer een halve minuut achter.

Op die manier schoof het in elkaar richting de laatste 25 kilometer. Het peloton haalde de achtervolgende vroege vluchters binnen op 14 kilometer van het einde, maar Würtz Schmidt en Quinn zaten er nog wel voor. Ze werkten goed samen, gaven alles, maar het razende peloton vatte ze op drie kilometer van de finish in de kraag. In het peloton zat alles er nog bij, waardoor we ondanks een lastig dagje toch naar een sprint toe gingen werken.

Wie wint de massasprint in Rzeszów?

INEOS, Bahrain, Jumbo-Visma en UAE gingen schouder aan schouder de technische finale in. Met andermaal veel bochten maakte de organisatie zich niet geliefd, met Groupama-FDJ dat richting de slotkilometer plots de kop nam. Het ging hard, héél hard, totdat er plots werd gevallen, als eerste door Mike Teunissen. Slechts een klein groepje overleefde en kon door, met daarbij Jonathan Milan en Bauhaus voor Bahrain en Démare voor Groupama.

Milan deed een waanzinnige leadout voor Bauhaus, die er in de laatste bocht uitkwam en nog even leek in te storten. Démare zat er echter ook doorheen en kon er niet meer over komen. Het peloton kwam in plukjes later over de meet, met op het oog gelukkig niet al te veel gekwetsten.

Uitslag etappe 5 Ronde van Polen 2022

Results powered by FirstCycling.com


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws