Jumbo-Visma weigert met vinger naar niet helpende teams UAE en Quick-Step te wijzen: 'Dat is het spel' Wielrennen
Wielrennen

Jumbo-Visma weigert met vinger naar niet helpende teams UAE en Quick-Step te wijzen: 'Dat is het spel'

Jumbo-Visma weigert met vinger naar niet helpende teams UAE en Quick-Step te wijzen: 'Dat is het spel'

Elke wielervolger was het er voorafgaand aan de Ronde van Lombardije toch wel over eens dat er drie topfavorieten waren voor deze Ronde van Lombardije: Primoz Roglic, Remco Evenepoel en de uiteindelijke winnaar Tadej Pogacar. Toch was het gedurende de koers enkel die eerste formatie die de controle in handen nam.

Wie de TV tijdens de eerste wedstrijduren van de Ronde van Lombardije aanzette, zag voornamelijk één man op kop: Sam Oomen van Jumbo-Visma. De Nederlander moest in zijn eentje de voorsprong van een omvangrijke vluchtersgroep reguleren, waar hij - uiteindelijk met hulp van Mikkel Honoré van het EF Education-EasyPost van Richard Carapaz - knap in slaagde.

Ploegleider Marc Reef van Jumbo-Visma gaf na afloop tekst en uitleg aan In de Leiderstrui, waarbij hij toegaf dat er wel gesproken was. 'UAE-Team Emirates zei wel dat Sjoerd Bax was gevallen, wat eigenlijk de man was die had moeten rijden. Het is altijd een spel', legt de sportief directeur uit. Bij die val van Bax - die zijn dijbeen brak - lagen overigens ook Soudal Quick-Step renners Evenepoel en Mauri Vansevenant.

Dat Jumbo-Visma mede hierdoor mannen als Jan Tratnik en Wilco Kelderman eerder in moest zetten dan misschien gehoopt, verwees Reef naar de prullenbak. 'We hebben ook wel getemporiseerd en vooral Sam laten rijden, maar uiteindelijk was dat deels de keuze van de andere ploegen. Dat was het spel wat er gespeeld wordt en dat moet je dan accepteren.’

Jumbo-Visma-ploegleider Reef eerlijk: 'Pogacar was de sterkste'

Uiteindelijk moest Roglic in Bergamo genoegen nemen met de derde plek. 'Pogacar was de sterkste', windt Reef er geen doekjes om. 'Hij rijdt boven op de top weg, daar had hij nog het meeste over. Primoz was er toen net naartoe gesprongen, dus dan is het een eerlijk verhaal. Tuurlijk heb je daarna nog het spel daarachter, waarbij er meer naar elkaar gekeken wordt dan dat er de intentie is om terug naar Pogacar te rijden. Maar dat heb je altijd een beetje.’

Dat Pogacar zijn koers voor een deel op Roglic af leek te stemmen, was volgens Reef logisch. 'Maar eigenlijk wordt Primoz niet nerveus van Tadej. Ze focussen altijd op elkaar, dat zag je in Tre Valli Varesine ook heel erg. Toen ging de derde er met Van Wilder mee lopen, maar nu was Pogacar gewoon de sterkste. Dan moeten we tevreden zijn met een derde plek', besluit de sportief directeur.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws