Kan Van der Poel wereldtitel in Zürich verdedigen? Parcours vergelijkbaar met Luik-Bastenaken-Luik Wielrennen
Wielrennen

Kan Van der Poel wereldtitel in Zürich verdedigen? Parcours vergelijkbaar met Luik-Bastenaken-Luik

Kan Van der Poel wereldtitel in Zürich verdedigen? Parcours vergelijkbaar met Luik-Bastenaken-Luik

Het WK wielrennen van Glasgow is nog maar net achter de rug, maar het vooruitblikken naar de volgende editie is alweer begonnen. Zo is het waarschijnlijke parcours van de WK-wegrit in Zürich uitgelekt, mede door Twitteraccount La Flamme Rouge, op basis van het verkeersconcept voor het WK. Maakt Mathieu van der Poel kans om zijn wereldtitel te verdedigen?

Rondom de Zwitserse stad is het niet lastig om een zwaar parcours uit te tekenen. Zürich was in het verleden immers al gastheer van een lastige heuvelklassieker. Ook het komende WK is op het lijf geschreven van de heuvelspecialisten. Voor Van der Poel lijkt het op de limiet, maar zeker niet onmogelijk.

De start wordt gegeven in Winterthur, waarna een eerste lus van 88 kilometer volgt. Hierin moeten de renners de beklimmingen Buch am Irchel (4,8 km aan gemiddeld 4,2 procent), Kyburg (1,3 km aan gemiddeld 10,2 procent) en Suessblatz (1,7 km aan gemiddeld 8,5 procent) trotseren. Vervolgens bereiken de renners Zürich voor het plaatstelijk circuit, dat de renners in totaal zeven keer moeten afleggen.

Het rondje is 26,8 kilometer lang en heeft de Witikon-klim als scherprechter. Deze heuvel is 1,9 kilometer lang en kent een gemiddeld stijgingspercentage van 6,2 procent. Halfweg het klimmetje ligt de piek rond de tien procent. Na de Witikon volgt een snelle afdaling en een kort hupje naar de finish bij het Operahuis, nabij de Zürichsee.

WK-parcours vergelijkbaar met Luik-Bastenaken-Luik

De totale lengte van de koers zou 276 kilometer zijn, vergelijkbaar met de recente editie in Glasgow. Het aantal hoogtemeters komt uit op 4300, heel wat meer dan dit jaar en vergelijkbaar met Luik-Bastenaken-Luik.

Voor Van der Poel zal het dus zeker geen appeltje-eitje worden, maar het parcours lijkt wel binnen zijn capaciteiten als renner te liggen. Zo is hij immers één van de beste punchers in het peloton én heeft hij in koersen met een vergelijkbaar aantal hoogtemeters ook laten zien lang stand te kunnen houden. Zo eindigde hij in 2020 als zesde in Luik-Bastenaken-Luik en finishte hij als tiende in de nog zwaardere Ronde van Lombardije.

Dat het klimmetje op het plaatstelijke circuit niet langer dan twee kilometer is, mag een voordeel voor Van der Poel worden genoemd. Ook het gemiddelde percentage van 6,2 procent is niet iets wat voor een renner van zijn bouw per se een nadeel zou moeten opleveren ten opzichte van de klimmers.

Misschien is Van der Poel zijn ritzege in de Touretappe naar Mûr-de-Bretagne (2020) wel de beste graadmeter. Dat klimmetje komt overeen met de Witikon en destijds wist Van der Poel mannen als Tadej Pogacar en Primoz Roglic - die als kanshebbers mogen worden gezien voor Zürich - overtuigend te kloppen. De WK-wegrit staat voor 29 september 2024 op het programma.

Ook parcours tijdrit uitgelekt

Ook het parcours van de tijdrit lekte uit. De chrono is 46 kilometer lang en iets over de helft ligt een klimmetje van 2,4 kilometer aan 4,9 procent. Na een afdaling volgen nog een paar hupjes, waaronder één van tweehonderd meter aan acht procent. De laatste veertien kilometer is vlak. Al met al een parcours waar de huidge wereldkampioen tijdrijjden Remco Evenepoel wel raad mee zal weten.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws