Kijkcijfers: Wel Wout van Aert-effect in België, maar geen Mathieu van der Poel-effect in Nederland Wielrennen
Wielrennen

Kijkcijfers: Wel Wout van Aert-effect in België, maar geen Mathieu van der Poel-effect in Nederland

Kijkcijfers: Wel Wout van Aert-effect in België, maar geen Mathieu van der Poel-effect in Nederland

'Nooit keken er meer Vlaamse koersfans naar de voorjaarsklassiekers dan in 2023', zo begint Knack een verhaal over kijkcijfers gedurende de klassiekers. De Belgen liepen wel warm voor de waanzinnige klassieker-campagne van 2023. In Nederland bleven de kijkcijfers wat achter.

Professor sporteconomie Daam Van Reeth vertelt dat er in België vele records werden gebroken tijdens het voorjaar. Hij haalde de cijfers op van tien klassiekers, te beginnen met Omloop Het Nieuwsblad en eindigend in Luik-Bastenaken-Luik. ‘Het gemiddelde aantal kijkers op Sporza was nooit hoger dan dit jaar: 818.770. Dat is iets meer dan het vorige record van 2015: 813.565, met onder meer de fameuze slechtweereditie van Gent-Wevelgem', zo klinkt het.

Publieke omroep in Nederland daalt, Eurosport stijgt licht

Volgens Van Reeth had het slechte weer in de afgelopen weken wel een belangrijke rol in het feit dat er meer mensen dan ooit naar de klassiekers keken. Het verschil met 2022 was alleen al achttien procent. Toch zegt dat niet alles, want in Nederland daalde het aantal kijkers dat naar de live-uitzendingen keek. De publieke omroep verloor 31.000 kijkers ten opzichte van de afgelopen tien jaar, terwijl de toename bij Eurosport slechts 8.000 kijkers bedroeg. 'Geen Mathieu van der Poeleffect dus bij onze noorderburen', concludeert Van Reeth.

Dat België fier aan kop gaat in deze klassementen, is volgens de onderzoeker ook te danken aan het feit dat de meeste klassiekers live te volgen zijn via de openbare omroep. In veel landen zijn mensen louter aangewezen op Eurosport of worden koersen zelfs helemaal niet uitgezonden. Het is onduidelijk of in het onderzoek rekening is gehouden met de vele Nederlanders die in Nederland ook via de Belg kunnen kijken naar de koers.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws