Klimaatdemonstranten leggen het WK wielrennen ruim vijftig minuten stil Wielrennen
Wielrennen

Klimaatdemonstranten leggen het WK wielrennen ruim vijftig minuten stil

Het WK wielrennen in Glasgow werd tijdelijk stilgelegd vanwege een protestactie. Vier klimaatactivisten hadden zichzelf vastgelijmd aan het Schotse asfalt, waardoor het peloton niet kon passeren. Na ruim vijftig minuten ging de koers weer verder. Wat er met de demonstranten is gebeurd, is nog niet duidelijk.

Het voorval vond plaats om 12.22 uur, met nog 190 kilometer te rijden. Een kopgroep van negen renners had een voorsprong van ruim zeven minuten op het peloton, met daarbij alle favorieten. Om 13.15 uur kregen zij weer een vrijgeleide van de UCI om verder te rijden. De protestactie heeft bij elkaar opgeteld ruim vijftig minuten geduurd. Het ging om klimaatactivisten van de actiegroep This Is Rigged (No new oil and gas).

De reden dat de koers zo lang was stilgelegd, was omdat de demonstratie op een zeer smalle weg heeft plaatsgevonden. Hierdoor konden de volgauto's absoluut niet om de demonstranten heen. UCI-president David Lappartient ging hoogstpersoonlijk aan de renners vertellen wat er aan de hand was. Hier en daar werden er ook wat woorden van hem opgepikt.

Na een kleine veertig minuten was de weg vrij en werd er een goedje op het asfalt gegooid. Dit om ervoor te zorgen dat iedereen veilig de plek kon passeren. Om 13.15 uur gingen de renners inderdaad weer koersen. Ze hebben in totaal een klein uur stilgestaan, aangezien de kopgroep om 12.22 uur werd stilgelegd. Volgens de politie zijn er vijf mensen opgepakt. Het protest zorgde vervolgens voor veel nervositeit in het peloton. Mathieu van der Poel hervatte de wedstrijd helemaal achteraan het peloton, en werd zelfs even gelost. Hij moest samen met een paar ploeggenoten alle zeilen bijzetten om weer terug te keren in het eerste peloton. Uiteindelijk werd de scheve situatie weer recht gezet, waarna een compact peloton afstevende op de lokale rondes in Glasgow.