Koersdirecteur Leo van Vliet luidt Amstel Gold Race-noodklok: 'Dan komt de zondag ook in gevaar' Wielrennen
Wielrennen

Koersdirecteur Leo van Vliet luidt Amstel Gold Race-noodklok: 'Dan komt de zondag ook in gevaar'

Koersdirecteur Leo van Vliet luidt Amstel Gold Race-noodklok: 'Dan komt de zondag ook in gevaar'

Hangen er donkere wolken boven de Amstel Gold Race? Zo ver is het nog niet, maar koersdirecteur Leo van Vliet heeft wel zijn zorgen uitgesproken bij de gemeente Vaals. Daar willen ze namelijk de toertocht van de bekendste klassieker van Nederland en andere recreatieve fietsevenementen weren, wat ook gevolgen kan hebben voor de elite-wedstrijden.

Dagblad De Limburger kwam dinsdag met het nieuws dat Vaals als eerste gemeente toertochten zou willen weren binden de grenzen, wat gevolgen heeft voor evenementen als Amstel Gold Race, Limburgs Mooiste en de Mergelheuvelland 2Daagse.

Organisator Leo van Vliet van de Amstel Gold Race, die de leiding van die koers vanaf 2025 overdraagt aan Flanders Classics, waarschuwde deze week tijdens een gemeentelijke commissievergadering in Vaals voor de gevolgen van die beslissing. 'U kunt ze niet los van elkaar zien. Zonder toerversie komen de wedstrijden op zondag ook in gevaar, dus geen twintig miljoen euro economische impact voor de regio en geen inkomsten voor al die vrijwilligers en verenigingen.'

Van Vliet waarschuwt voor gevolgen van toertochtverbod

Binnen de gemeente Vaals zijn deze regelingen ter sprake gekomen omdat er spanningen zouden zijn tussen landbouwers en wielertoeristen, terwijl ook de rust aangetast wordt. Van Vliet heeft erkend dat er steeds meer drukte is in de regio, maar dat dat niet alleen het gevolg is van wielrenners. Ook wandelingen, scootertochten, oldtimertochten, trailruns en andere activiteiten dragen daar aan bij.

Hij en de andere organisatoren van de toertochten zijn bang dat het verbod in Vaals ook ter sprake kan komen bij andere gemeentes, waardoor het alleen maar moeilijker wordt om dergelijke evenementen te organiseren. Van Vliet waarschuwt voor dat pad. 'Met een verkeerde keuze wordt een evenement met internationale uitstraling voor Limburg op het spel gezet en dus een 60-jarige historie', aldus de organisator van de grootste wielerkoers van Nederland in De Limburger. Wordt ongetwijfeld vervolgd...

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws