Kogel door de kerk: 'Vinokoerov sluit lucratieve deal, Astana wordt qua budget één der groteren uit peloton' Wielrennen
Wielrennen

Kogel door de kerk: 'Vinokoerov sluit lucratieve deal, Astana wordt qua budget één der groteren uit peloton'

Kogel door de kerk: 'Vinokoerov sluit lucratieve deal, Astana wordt qua budget één der groteren uit peloton'

Astana Qazaqstan Team is bezig aan een niet al te best seizoen en op de achtergrond spelen er ook wat dingetjes bij de Kazachse formatie, maar volgens L'Equipe staat er een reddingsboot klaar. Een Chinese investeerder zou bereid zijn om de licentie van de ploeg van Alexander Vinokourov over te kopen. Nu is daar ook echt nieuws over: XDS-Carbon-Tech zou instappen als nieuwe sponsor.

De WorldTour-licentie van Astana Qazaqstan Team loopt eind 2025 af en momenteel stevent de ploeg door het gebrek aan punten af op degradatie. L'Equipe wist in juni echter te melden dat een Chinese zakenman de licentie en het project van Vinokourov over zou willen nemen, voor een periode van vijf jaar. Daarbij zou het gaan om een verdubbeling van het huidige budget.

Vinokourov en de zijnen moesten de laatste jaren al meermaals dealen met budgettaire problemen, al dan niet ingegeven door de hogere instanties in Kazachstan. Enkele malen moesten renners en staf wachten op hun salaris, terwijl de successen ook niet meer matchten met de mogelijkheden die de ploeg heeft in het huidige wielrennen.

Astana geldt als bijna twee decennia lang als succesvolle ploeg

Astana is al sinds 2006 actief in het wielerpeloton en won onder meer acht grote rondes, waaronder tweemaal de Tour de France: in 2009 met Alberto Contador en in 2014 met Vincenzo Nibali. Momenteel is Mark Cavendish de grote ster van de ploeg, daar de Brit in juli voor zijn 35e ritzege in de Tour de France en daarmee het record aller tijden gaat.

De Chinezen zouden met een flinke zak geld azen op het plekje van Astana Qazaqstan Team in het wielercircuit. Als de Kazachse instanties zouden instemmen met een verkoop, willen zij het budget laten opkrikken tot de beteren in het peloton. Daarbij zou de ploeg ook flink door elkaar geschud worden, daar 18 van de 29 contracten bij Astana aflopen. Cees Bol en Ide Schelling liggen nog tot en met 2025 vast.

Meer duidelijkheid over deal Astana: Chinees bedrijf stapt voor vele jaren in

Inmiddels is er meer nieuws, vanuit Cyclingnews. Die website meldt nu dat Astana en Vinokourov een deal hebben gesloten met de Chinese carbonfabrikant XDS-Carbon-Tech. Het budget zou verdubbelen en het bedrijf zou voor een periode van tussen de vijf en de tien jaar instappen. Kaden Groves zou de eerste aanwinst van de ploeg van Cavendish moeten worden. De ploeg zou ook op andere fietsen gaan rijden: X-Lab-rossen in plaats van de Willier-fietsen waarop de ploeg nu rijdt. Met deze investering hoopt Astana de degradatie uit de WorldTour af te wenden, een scenario waar de ploeg nu voor moet vrezen na 2025.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws