Komt gravelrit Tour de France in gevaar door vervroegde parlementsverkiezingen Frankrijk? Onduidelijkheid overheerst Wielrennen
Wielrennen

Komt gravelrit Tour de France in gevaar door vervroegde parlementsverkiezingen Frankrijk? Onduidelijkheid overheerst

Komt gravelrit Tour de France in gevaar door vervroegde parlementsverkiezingen Frankrijk? Onduidelijkheid overheerst

Politiek en koers zijn misschien twee totaal verschillende dingen, soms zijn ze nauwer aan elkaar verwant dan snel wordt gedacht. De afgelopen week werd er haast overal in Europa gestemd voor het Europees Parlement. De verkiezingsuitslag in Frankrijk zou er echter zomaar voor kunnen zorgen dat er ook wat gaat veranderen rondom de Tour de France...

Kort maar krachtig: in Frankrijk is de radicaal-rechtse partij Rassemblement National (RN) de grootste geworden (met 32 procent van de stemmen) en dat was voor president Emanuel Macron (die met zijn partij Renaissance bleef steken op 15 procent) reden genoeg om vervroegd nationale parlementsverkiezingen uit te schrijven.

Eerste stemronde op 30 juni, tweede op 7 juli

In zijn vervroegde toespraak aan het Franse volk zei Macron, die in zijn functie regelmatig te gast is bij La Grande Boucle, dat hij niet kan doen alsof er niks is gebeurd. Daarom kondigt hij nieuwe verkiezingen aan voor het Franse parlement. De eerste stemronde zal plaatsvinden op 30 juni. Op die dag wordt de tweede etappe in de Tour de France verreden, al is het peloton dan nog in Italië.

Er komt echter ook een tweede stemronde en die vindt plaats op 7 juli (een week later dus). Op die dag wordt in de Tour de gravelrit rondom Troyes verreden. Wat de precieze gevolgen van deze verkiezingen zijn voor de grootste wielerwedstrijd ter wereld is nog onduidelijk, maar in het verleden moesten grote koersen al eens wijken voor de verkiezingen. Een goed voorbeeld daarvan is de 2022-editie van Parijs-Roubaix, die op de kalender van plaats wisselde met de Amstel Gold Race, omdat de Franse klassieker niet op dezelfde dag als de presidentiële verkiezingen mocht worden georganiseerd.

Voor het Tour-peloton rest momenteel niets anders dan simpelweg afwachten wat er bij de Franse overheid wordt beslist. In het kader van politiebrigades en dergelijke veiligheids- en voorzorgsmaatregelen dient er dus het nodige overwogen te worden in La France. Ditmaal gaat het dus allemaal om parlementsverkiezingen en niet om presidentiële verkiezingen en is dus niet bekend wat dit gaat betekenen voor de Tour. Wordt vervolgd!

0 claps
0 visitors

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news