Kopecky beloont berewerk Van den Broek-Blaak en klopt Van Vleuten in Ronde van Vlaanderen Wielrennen
Wielrennen

Kopecky beloont berewerk Van den Broek-Blaak en klopt Van Vleuten in Ronde van Vlaanderen

Kopecky beloont berewerk Van den Broek-Blaak en klopt Van Vleuten in Ronde van Vlaanderen

De vrouweneditie van de Ronde van Vlaanderen is gewonnen door Lotte Kopecky. Haar ploeggenote Chantal van den Broek-Blaak rolde de rode loper voor haar uit, waarna ze alleen nog maar Annemiek van Vleuten hoefde te kloppen in de sprint. Dat lukte!

De organisatie van de Ronde van Vlaanderen had de Koppenberg dit jaar toegevoegd aan de vrouwenwedstrijd en laat die beklimming voor de aanwezige veldrijdsters nou net bekend terrein zijn. Een grote verrassing mocht het dan ook niet zijn dat Clara Honsinger (EF) een van de rensters was die als eerste in de aanval ging. De winnares van de Koppenbergcross afgelopen seizoen kreeg gezelschap van Sofie van Rooijen (Parkhotel), Olivia Baril (Valcar), Maria Martins (Le Col Wahoo) en Kristyna Burlova (Lotto Soudal). Die laatste wist er echter niet lang bij te blijven, waarna we met vier koploopsters verder gingen.

Echt stil viel het vervolgens niet. Een hele rits aan vrouwen probeerde de oversteek naar de koploopsters te maken, maar dat was makkelijker gezegd dan gedaan. De vrouwen wisten uiteindelijk de kop van de koers nooit te bereiken. Daar bleken overigens Honsinger en Baril over de sterkste benen te beschikken. Zij lieten op een van de beklimmingen hun medevluchtsters achter en gingen als duo verder.

Van Vleuten toont zich op de Koppenberg, Kopecky bij de pinken

Later wisten Camilla Alessio, Marit Raaijmakers en Maike van der Duin nog de oversteek richting de koplopers te maken, maar dit was allemaal voorspel voor wat daarna nog te gebeuren stond. Op de Koppenberg verscheen Van Vleuten aan het front. Zij zorgde ervoor dat de andere favorieten flink aan de bak moesten. Kopecky ging goed met haar mee.

Een nieuwe kopgroep vormde zich, waarin onder meer Arlenis Sierra, Katarzyna Niewiadoma, Christine Majerus, Anna Henderson en Brodie Chapman vertegenwoordigd waren. Niet de minste dames dus, zo realiseerden ook de dames in het peloton zich. Het was Marlen Reusser die in de achtervolging schoot en zich niet veel later bij de dames vooraan wist te voegen. Versterking voor Majerus, dus!

Chapman en Reusser springen weg op de Oude Kwaremont

Op de Oude Kwaremont waren we getuige van een nieuwe demarrage. Chapman beschikte over sterke benen en ging er samen met Reusser vandoor. In de achtervolgende groep regende het eveneens aanvallen. Van Vleuten sprong weg en kreeg heel wat sterke dames met zich mee, zoals Kopecky en Van den Broek-Blaak. Het ging hard in die groep, wat resulteerde in een hergroepering aan het front bij de passage van de Paterberg.

De Paterberg zorgde wel voor een grote schifting. Reusser, Kopecky, Van Vleuten, Van den Broek-Blaak, Niewiadoma en Chapman wisten zich zonder kleerscheuren over de kasseienberg te hijsen en vormden de kop van de koers. Enkele ogenblikken later nam Van den Broek-Blaak het hazenpad. Wie kon er volgen? Enkel Van Vleuten en Kopecky. Een perfecte situatie voor Team SD Worx ontvouwde zich.

Van den Broek-Blaak verricht berewerk voor Kopecky

Van den Broek-Blaak kreeg een hoog tempo te pakken, waardoor Kopecky alleen maar hoefde te volgen. Het zag er dus rooskleurig uit voor de roze-gele formatie, die wel Van Vleuten nog moest zien te kraken. Dat was echter zeker geen gegeven, zo zagen we onlangs ook al in de Omloop Het Nieuwsblad. Toen nam Van Vleuten Demi Vollering mee naar de meet, maar ging de dame van Movistar Team er uiteindelijk alsnog zelf met de bloemen vandoor.

Met zijn drieën gingen ze aan de laatste kilometer beginnen. Het was Van Vleuten die als eerste aanzette, maar was ze sterk genoeg? Nee, zo luidde het antwoord. Kopecky jumpte machtig over Van Vleuten heen en mocht zich de winnares van de Ronde van Vlaanderen noemen! Een prachtige dag voor Team SD Worx dus, dat met twee rensters op het podium staat.

Uitslag Ronde van Vlaanderen 2022 (vrouwen)

Lees Ronde van Vlaanderen 2022 terug in ons liveblog

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws