Krachtige Van Aert knalt naar nieuwe Tourritzege, Matthews en Pogacar geklopt Wielrennen
Wielrennen

Krachtige Van Aert knalt naar nieuwe Tourritzege, Matthews en Pogacar geklopt

Krachtige Van Aert knalt naar nieuwe Tourritzege, Matthews en Pogacar geklopt

Wout van Aert heeft op krachtige wijze een nieuwe etappezege geboekt in de Tour de France. In de achtste etappe was de Belg de sterkste in een oplopende sprint. Hij versloeg Michael Matthews en Tadej Pogacar.

De achtste etappe naar Lausanne was er één die op papier geschikt leek voor de vluchters, maar van een langdurige stormvloed aan demarrages was in de openingsfase van de rit geen sprake. Dat had niet zozeer te maken met de welwillendheid van de renners in koers, maar wel met een grote valpartij in de aanvangsfase van de etappe. Onder meer Pogacar was betrokken bij de crash, maar hij kon gelukkig alweer snel verder. Kevin Vermaerke was uiteindelijk het grootste slachtoffer: hij kon de wedstrijd niet voortzetten.

Cattaneo, Wright en Frison vormen kopgroep

Vlak voordat de valpartij in het peloton plaatsvond, waren drie renners ontsnapt uit het peloton. Het ging om Mattia Cattaneo (Quick Step-Alpha Vinyl), Fred Wright (Bahrain Victorious) en Frederik Frison (Lotto Soudal). De drie renners konden redelijk ongestoord hun voorsprong uitbouwen, omdat in het peloton het blok erop gegooid werd om te wachten op de gevallen renners. Het drietal pakte een paar minuten voorsprong, maar veel ruimte werd hen ook niet gegund.

In het peloton waren drie ploegen namelijk niet van zin om de koplopers te ver weg te laten ruimen. UAE Team Emirates, Jumbo-Visma en Team BikeExchange-Jayco deden om de beurt wat moeite om de controle in de koers te houden. Hierdoor hadden we lang te maken met een status quo. De koplopers verdeelden wat puntjes en premies, terwijl het peloton richting de finale langzaam maar zeker versnelde.

Peloton kent geen genade met koplopers

In de kopgroep was Frison de minst sterke van de drie. De Belg moest zijn twee medevluchters laten gaan, waarna die op hun beurt nog wat kilometers extra in de aanval gingen. Met de overgebleven krachten bleven zij nog enige tijd voor het peloton uitrijden. In het peloton zagen we vooral Jumbo-Visma veel werk op kop doen voor groenetruidrager Van Aert.

Uiteindelijk wisten Cattaneo en Wright hun inlijving door het peloton nog uit te stellen tot de laatste tien kilometer van de wedstrijd. In de jacht op de prijs voor de strijdlust perste de man van Bahrain Victorious er nog een solo uit, maar als individu was hij helemaal nooit opgewassen tegen het opstomende peloton. Daar brachten de verschillende teams hun punchers in stelling voor de finale.

Van der Poel op kop, Van Aert wint

De Nederlandse fans konden nog een klein sprongetje van vreugde maken op het moment dat Mathieu van der Poel in de finale op kop van het peloton kwam. Niet voor zijn kansen, maar wel om zijn ploeggenoot Jasper Philipsen vooraan te houden. Dat gaf aan dat de renner van Alpecin-Deceuninck daadwerkelijk tekenen van verbetering vertoont.

Nadat Van der Poel op kop had afgezwaaid, nam Lennard Kämna het voortouw in het peloton over. Onder zijn aanvoering kwamen ook de sterkere klimmers naar voren in het peloton. Achter hem schuilden onder meer Rafal Majka, de gele trui Pogacar en Jonas Vingegaard. Ook Van Aert nam zijn positie in met het zicht op de naderende eindsprint.

Het was echter UAE Team Emirates dat in de laatste kilometer het voortouw nam. De ploeg had ook nog Brandon McNulty naar het front gehaald, waarna Pogacar gelanceerd werd naar de finish. De Sloveen kon er in de sprint echter niet volledig uitkomen. Matthews zette sterk aan, maar was geen partij voor de sterkere Van Aert. Die snelde in zijn groene trui naar de zege.

Uitslag etappe 8 Tour de France 2022

Results powered by FirstCycling.com

Lees etappe 8 van de Tour de France 2022 terug

Laadt de liveblog niet? Druk dan op F5 of ververs je mobiele pagina.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws