Landa gaat, strijdt en hoopt, maar Pogacar kent geen genade en vliegt opnieuw naar riante ritzege in Catalonië Wielrennen
Wielrennen

Landa gaat, strijdt en hoopt, maar Pogacar kent geen genade en vliegt opnieuw naar riante ritzege in Catalonië

Landa gaat, strijdt en hoopt, maar Pogacar kent geen genade en vliegt opnieuw naar riante ritzege in Catalonië

Tadej Pogacar heeft de loodzware vierde rit in de Ronde van Catalonië gewonnen. Op de flanken van de Port Ainé was de superster van UAE Team Emirates solo de beste. Pogacar behield én verstevigde de leiderstrui en kwam geen moment echt in gevaar. De Sloveen breidde zijn voorsprong op Mikel Landa flink uit. De Spanjaard werd opnieuw knap tweede, Antonio Tiberi werd derde.

Na de aankomst op Vallter 2000 stond er woensdag meteen weer een aankomst boven gepland in Spanje. Na twee andere zware cols was de streep gelegd op de bijna twintig kilometer lange Port Ainé. Spek naar de bek van Pogacar, die dinsdag de anderen al op geruime achterstand had gereden. Het was de vraag of de Sloveen opnieuw wilde winnen, of dat hij de koers liever controleerde en een vluchter liet winnen.

Vluchtgroep met Lopez, Leknessund en gevaarlijke Tejada

De eerste vluchter die het probeerde, was good old Bauke Mollema. Zijn vluchterspoging was echter een kort leven toebedeeld. Het duurde vervolgens heel lang voor er andere renners een serieus gat hadden. Onder anderen Hugh Carthy, Jack Haig en Andreas Leknessund probeerden het. Deze poging slaagde. Ze kregen een rits fraaie namen mee: Ivan Sosa, Juanpe Lopez, Stephen Williams, Harold Tejada, Mauri Vansevenant, Andreas Kron, Ethan Hayter, Nicholas Prodhomme en Christopher Juul-Jensen.

De voorsprong werd niet heel groot, mede vanwege het feit dat Lopez, Vansevant, Tejada, Leknessund en Prodhomme binnen de vier minuten stonden van klassementsleider Pogacar. In de afdaling van de eerste klim lag de voorsprong rond de minuut. Langzaam brokkelde deze echter af, tot er met nog 65 kilometer te gaan een definitieve streep door de kopgroep kon. Een harde hand van UAE Team Emirates dus, dat geen enkele gevaarlijke renner liet gaan. Halfweg de tweede grote col reed het peloton nu gegroepeerd omhoog.

Visma | Lease a Bike neemt heft in handen, maar UAE lijkt nieuwe etappewinst na te streven

Ondertussen was het in het peloton de beurt aan Visma | Lease a Bike om het heft in handen te nemen. De geelzwarte brigade had met Sepp Kuss de nummer negen uit het algemeen klassement in huis en toonde aspiraties de koers wat harder te maken. Veel haalde het echter niet uit, want het peloton bleef groot. Boven op de tweede col waren nog een man of vijftig over. In de afdaling bleef alles samen. De renners hadden geen klagen over het weer vandaag. De zon scheen waterig, ook op de slotklim.

Onderaan de Port Ainé nam UAE het stuur weer over van Visma. Hiermee leek Pogacar een signaal af te geven. Op de achttien kilometer lange klim kreeg de Sloveen wat hulp van Soudal Quick-Step in dienst van Milkel Landa. Jan Hirt en Mauri Vansevenant sleurden samen op kop. Dit kostte Marc Soler als knecht van UAE de kop. Door het opgevoerde tempo ging de deur aan de achterkant dan toch verder open. Met nog veertien kilometer te gaan waren er zo'n 25 klimmers over.

Had Landa dan snode plannen vandaag? Pogacar leek het wel best te vinden en zich op te maken voor ofwel een late, grote versnelling, of een sprintje bergop. In de groep hielden Kuss en Cian Uijtdebroeks zich koest en konden ook Wout Poels en Nairo Quintana mee. Hirt beukte nog steeds op kop, er waren nog een man of vijftien over. Op nog acht kilometer van de meet ging het hard, maar een slagveld als dinsdag leek niet aan de horizon te liggen. Tot er dan toch een versnelling kwam.

Landa gaat, maar Pogacar overtoept en vliegt naar ritzege twee

Met nog zeven kilometer te gaan ging Landa ervandoor. Hij zette aan en alleen Pogacar kon volgen. Het leek een flinke stoot van de Bask, tot Pogacar uit zijn wiel schoot. Direct had de Sloveen een flink gat, hoewel Landa knap tegenstribbelend in de buurt bleef. De kopman van Soudal Quick-Step werd op zijn beurt ingehaald door Kuss. Daarachter vielen mannen als Harold Tejada en Quintana verder weg. Pogacar was opnieuw gevlogen en liet dus niks over voor de concurrentie. Een sterk signaal van de leider in de koers.

Van achter was Chris Harper onderweg naar Kuss en Landa. Die twee hadden een achterstand van dertig seconden op Pogacar. De Australiër van Jayco-AlUla kon knap aanhaken bij het duo, dat inmiddels ook door de besneeuwde flanken van de laatste vier kilometer reden. Pogacar snelde vrolijk voort. Schijnbaar onvermoeid kachelde de groen-witte trui omhoog. Poels hield achter de vier voorste renners in een groepje met onder andere Egan Bernal knap stand.

Landa streed voor wat hij waard was en reed Harper en Kuss nog uit het wiel. Ondertussen probeerde Enric Mas nog weg te rijden uit het groepje erachter, waar ook Aleksandr Vlasov opnieuw een sterke indruk maakte. Het waren echter schermutselingen in de schaduw van een Sloveense orkaan. Op de brede slothectometers van de Port Ainé kwam Pogacar opnieuw solo aan. Met gebalde vuisten vierde hij zijn derde zege van dit seizoen. Landa werd weer knap tweede, Tiberi sprintte namens Bahrain Victorious naar plek drie.

Uitslag etappe 4 Ronde van Catalonië

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws