Late aanval Vingegaard levert dit keer geen tijdwinst op, Zimmermann beste van drie vluchters in Dauphiné Wielrennen
Wielrennen

Late aanval Vingegaard levert dit keer geen tijdwinst op, Zimmermann beste van drie vluchters in Dauphiné

Late aanval Vingegaard levert dit keer geen tijdwinst op, Zimmermann beste van drie vluchters in Dauphiné

Georg Zimmermann heeft de zesde etappe in het Critérium du Dauphiné gewonnen. Na een redelijk eenvoudige aanloop zat het venijn van de rit in de staart. Op dik 1.200 meter hoogte in Crest-Voland mochten drie vroege vluchters het uiteindelijk uitmaken voor de dagzege. Van die drie was Zimmermann de sterkte, nadat hij eerst wegreed en vervolgens de teruggekeerde Mathieu Burgaudeau erop legde in een sprintje.

De zesde etappe was er één die door de aanvallers met rood omcirkeld was, met de eerste dik 120 kilometer over glooiende wegen. In de eerste dertig kilometer zagen we meerdere pogingen van renners om weg te komen, maar dat liet het peloton nog niet toe. Het verschroeiende tempo zorgde er wel voor dat Natnaël Tesfatsion (Trek) en Donavan Grondin (Arkéa) in de remmen knepen met fysieke klachten.

Jorgenson en Bagioli mee in kopgroep van veertien

Na 38 kilometer kwam er dan toch een flinke groep los van het pak. Dat waren er eerst vijftien, maar vier mannen slaagden erin om nog over te steken. Over de Côte de Clermont-en-Genevois (van tweede categorie) zagen we onder meer Greg Van Avermaet (AG2R), Fred Wright (Bahrain ), Omar Fraile (INEOS), Andrea Bagioli (Quick-Step), Matteo Jorgenson (Movistar) en Matteo Trentin (UAE) vooraan, maar door toedoen van Jumbo-Visma werd deze groep van negentien teruggehaald.

Heel lang om naar adem te happen was er niet, want meteen maakte een achttal zich los. Nadat zes achtervolgers de oversteek hadden gemaakt, kregen we met Nans Peters (AG2R), Jonathan Castroviejo (INEOS), Bagioli, Dries Devenyns (Quick-Step), Andrey Amador (EF), Georg Zimmermann (Intermarché), Jorgenson (Movistar), Trentin (UAE Team Emirates), Axel Zinglé (Cofidis), Lawson Craddock (Jayco), Mathieu Burgaudeau, Matteo Vercher, Alexis Vuillermoz (TotalEnergies) en Simon Guglielmi (Arkéa) een definitieve kopgroep.

Jumbo-Visma vond het dit keer wel best en gaf de veertien leiders rap drie minuten cadeau. Het was verrassend genoeg ook Uno-X dat zich aan kop van het peloton meldde, met later ook Team DSM en Trek-Segafredo die de handen uit de mouwen staken. De voorsprong van de kopgroep daalde zo zienderogen, met nog twee minuten op de teller, op veertig kilometer van de streep.

Peloton stagneert, drietal mag het gaan uitmaken

Het was vanaf hier wachten, wachten op de tweede gecategoriseerde klim van de dag: de Col des Aravis. Deze klim van 7,8 kilometer aan 5,7 procent gemiddeld moest de boel eens goed gaan opschudden, met de voet van de col op 25 kilometer van het einde. Terwijl vanuit het peloton met Victor Campenaerts (Lotto-Dstny) een mannetje de oversteek probeerde te maken, dunde de kopgroep van veertien al rap uit. Vuillermoz en Jorgenson gingen onder meer overboord en het waren uiteindelijk Castroviejo, Zimmermann en Burgaudeau die overbleven vooraan. Trentin, Peters, Guglielmi en Bagioli gaven op de top een half minuutje toe.

Het verschil van dertig seconden bleef intact in de afdaling die volgde, door een beetje regen eentje om bij op te letten. En het peloton? Dat stagneerde eigenlijk in de finale. Trek bleef nogwel rijden, maar met een achterstand van anderhalve minuut bij het ingaan van de laatste tien kilometer, werd het een lastige opgave. Met de Côte de Notre-Dame-de-Bellecombe (3,2 kilometer aan 6,1 procent) en de slotklim naar de finish in Crest-Voland (2,3 kilometer aan 6,6 procent) moest er nog wel stevig geklommen worden in de slotfase.

Op de eerste van de twee slotklimmetjes reden Castroviejo, Zimmermann en Burgaudeau alleen maar verder weg bij de vier achtervolgers, terwijl het peloton onder leiding van Kenny Elissonde nog eens één keer alles uit de kast haalde. Toen hij echter overboord moest, was het UAE Team Emirates dat nog wel even gas wilde geven. Het was een gevecht in de achtergrond, de drie vooraan gingen dit echt niet meer weggeven.

Zimmermann gaat ervan tussen

Zimmermann, Castroviejo en Burgaudeau vlogen in de afzink naar het laatste klimmetje, die moest bepalen wie er hier de rit ging winnen. Trentin denderde in de achtergrond nog wel naar beneden en kwam tot op twintig seconden van de leiders, maar de Italiaan werd gebroken toen Zimmermann de eerste aanval inzette. De Duitser kreeg eerst een gaatje, stoomde nog eens door en brak daarmee z'n medevluchters.

Of toch niet? In de slotkilometer reed Burgaudeau plots overtuigend weg bij Castroviejo en dichtte hij tóch nog het gat naar Zimmermann. Heel even leek de Fransman erop en erover te gaan, maar toen liepen toch echt zijn benen vol. Van een sprint was al geen sprake meer: Zimmermann knalde naar de zege, Burgaudeau ging snel zitten en stelde zich tevreden met plek twee.

In het peloton was het Vingegaard die op het slotklimmetje nog iets probeerde, maar in tegenstelling tot een dag eerder leverde het hem dit keer geen tijdwinst op. De Deen rolde binnen in een kleine groep klassementsrenners, aangevoerd door Giulio Ciccone van Trek. Vingegaard blijft overtuigend leider in het klassement.

Uitslag etappe 6 Critérium du Dauphiné 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws