Lennert Van Eetvelt vliegt tegen de wind in naar ritwinst op Jebel Hafeet en pakt waarempel ook de eindwinst Wielrennen
Wielrennen

Lennert Van Eetvelt vliegt tegen de wind in naar ritwinst op Jebel Hafeet en pakt waarempel ook de eindwinst

Lennert Van Eetvelt vliegt tegen de wind in naar ritwinst op Jebel Hafeet en pakt waarempel ook de eindwinst

Lennert Van Eetvelt heeft de zevende en laatste etappe in de UAE Tour gewonnen. De zevendaagse rittenkoers eindigde net als vorig jaar met de welbekende aankomst bovenop op Jebel Hafeet, maar in tegenstelling tot andere jaren konden er weinig verschillen worden gemaakt. De wind vermaakte in de openingsfase met waaiers, maar blies tegen op de klim. Van Eetvelt knalde er echter dwars doorheen en won door een late uitval de rit. Omdat leider Jay Vine - net als de hele ploeg van UAE-Team Emirates - erdoor zakte en nummer twee Ben O'Connor pokerde, pakte Van Eetvelt ook de eindzege.

De UAE Tour ontvouwde zich tot de zevende dag eigenlijk volgens vast recept. UAE Team Emirates raakte weliswaar Adam Yates kwijt door een crash, maar Vine veroverde rap de leiderstrui en ook Brandon McNulty stond nog op een podiumplaats. Het UAE-feestje moest traditioneel worden afgesloten op Jebel Hafeet, maar niets bleek minder waar.

Een vlucht van vier kleurde de vlakke aanloop richting de slotklim, met Emanuel Buchmann van BORA-hansgrohe als opvallende klant. UAE Team Emirates controleerde op maximaal zes minuten, maar al snel werd dit rap minder door de wind. Die stond gunstig voor waaiers en dus reed het peloton nerveus rond. Twee keer brak het peloton in stukken, maar beide keren hield het geen stand.

De renners hadden desondanks al wat verzuring in de benen, toen Jebel Hafeet opdoemde. De vroege vlucht had nog een minuut en de verwachting was dat UAE net als andere jaren zou doortrekken vanaf de voet. Dat gebeurde niet. Het was verrassend genoeg Decathlon AG2R La Mondiale dat zich op kop nestelde voor O'Connor, die de eindwinst rook.

Van Eetvelt rijdt vol door, O'Connor niet

McNulty moest verrassend genoeg al snel lossen en niet veel later ging ook Vine onder het geweld van de Franse formatie overboord. O'Connor was nu ineens virtueel leider, hij moest er alleen voor zorgen dat de mannen die dicht stonden in het klassement niet wegreden. Ilan Van Wilder, Pello Bilbao en Max Poole waren de belangrijkste namen, maar ook Van Eetvelt was door een slimme vlucht op dag vijf (waar hij zes seconden pakte) de top tien in gekomen.

Bilbao was de eerste die aanviel en ook Poole zagen we proberen, maar in de wind was het Van Eetvelt die echt een gat wist te slaan. De anderen keken naar elkaar en dat bleek de doodsteek voor O'Connor. Van Eetvelt denderde door, hoorde door z'n oortje dat eindwinst er ook plots in zat en kwam met 22 seconden voorsprong boven. De tien bonificatieseconden erbij bleken genoeg om hem dubbel te laten juichen.

O'Connor werd derde in de rit en eindigde op twee seconden van Van Eetvelt in het klassement. Bilbao klom op de slotdag van plek vijf naar plek drie. Van Wilder en Attila Valter completeren de top vijf.

Uitslag etappe 7 UAE Tour 2024

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws