Lenny Martinez (19 jaar!) pakt eerste profzege in door slecht weer stevig ingekorte CIC Mont Ventoux Wielrennen
Wielrennen

Lenny Martinez (19 jaar!) pakt eerste profzege in door slecht weer stevig ingekorte CIC Mont Ventoux

Lenny Martinez (19 jaar!) pakt eerste profzege in door slecht weer stevig ingekorte CIC Mont Ventoux

Lenny Martinez heeft de CIC Mont Ventoux gewonnen. In een door zware regenval stevig ingekorte eendagskoers werd de mythische Mont Ventoux helaas niet twee, maar één keer aangedaan. De pas 19-jarige klimmer van Groupama-FDJ was op de top het rapste in een spurt.

Om 11.00 uur vertrokken de renners nog onder het zonnetje voor een race, die nog slechts een kleine 99 kilometer lang was. Veel tijd om te treuzelen was er dan ook niet, dus reed er vroeg een vlucht weg. Valentin Retailleau (AG2R), Asier Etxeberria (Euskaltel), Pablo Castrillo (Kern Pharma), Jose Maria Garcia (Electro Hiper Europa) en Léo Danès (CIC U Nantes Atlantique) kregen een dikke twee minuten cadeau.

Castrillo lang voorop, Movistar achtervolgt

In het peloton liet een reactie niet lang op zich wachten. Israel-Premier Tech nam het gewicht van de koers op zich en leidde het pak over de Col de la Madeleine, Col de la Gabelle en Rocher du Cire. Het tempo lag daarmee nog niet superhoog, al moest in de kopgroep wel één man overboord. Garcia kon de andere vier niet volgen richting de voet van de Mont Ventoux.

De Kale Berg werd vanuit Sault aangedaan, op papier de minder zware kant. In de lopende eerste helft van de klim waren het TotalEnergies en Movistar die het tempo de lucht in slingerden. Het moest zodoende ook in de kopgroep rapper en dus bleven alleen Castrillo nog over. Hij verdedigde op negentien kilometer onder de top een voorsprong van nog een minuut. Die voorsprong hield de Spanjaard verdomd lang in stand, ondanks dat Movistar toch flink doortrapte.

Groupama-FDJ maakt brokken, elite-groepje blijft over

Het was uiteindelijk Groupama-FDJ, dat op twaalf kilometer van het einde het heft in handen nam en echt wat creëerde, alvorens we boven de bomen uitkwamen en het echt zware stuk naar de kale top kon beginnen. Toen Castrillo eenmaal was ingerekend, was het Woods die zich als eerste niet meer kon bedwingen. Hij kreeg met Lenny Martinez (Groupama), Cristian Rodriguez (Arkéa), Simon Carr (EF) en Einer Rubio (Movistar) de verwachte namen met zich mee. Chris Froome moest passen.

Na een nieuwe versnelling van Woods moest Rubio overboord en hadden we nog vier koplopers over. Er werd echter zo getreuzeld dat een tweede groepje niet ver zat, met naast Rubio daarbij ook Iván Ramiro Sosa van Movistar. Hij probeerde de oversteek te maken, maar moest ook meteen weer passen toen Woods nóg eens aanging. Carr kreeg het nu ook moeilijk, maar de Brit kon samen met Sosa wel weer aansluiten richting de laatste twee kilometer. Wie pokerde er? En wie had er nog een versnelling in de benen?

Wie wint er op de Mont Ventoux?

Woods had duidelijk goede benen en deed stevige beurten, de andere vier hadden of de energie niet of gaven toch net niet alles. Van achteruit kwamen er zodoende nog wat renners aansluiten, met de tong weliswaar op het wiel. De slotkilometer, met de fameuze steile laatste bocht naar de top, moest de beslissing brengen.

Middenin een wolk werd er nog eens versneld en buiten de gebruikelijke vijf was het nu ook Domenico Pozzovivo die er namens Israel bij kon blijven. De heren hadden duidelijk wel vertrouwen in hun eindsprint, maar alleen Martinez had recht van spreken. In de binnenbocht leek Woods een gaatje te slaan, maar Martinez had de langste adem en kon dolblij z'n armen in de lucht steken.

Uitslag CIC Mont Ventoux 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws