Voorbeschouwing CIC Mont Ventoux 2023 | Door flinke regenval ingekorte race op minder lastige kant Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing CIC Mont Ventoux 2023 | Door flinke regenval ingekorte race op minder lastige kant

Voorbeschouwing CIC Mont Ventoux 2023 | Door flinke regenval ingekorte race op minder lastige kant

Het is sinds 2019 een traditie aan het worden en wij houden ervan! De beklimming van de Mont Ventoux, op een dinsdagmiddag... De Mont Ventoux Dénivelé Challenge (anno 2023 CIC Mont Ventoux genoemd) is een eendagskoers, met de kale berg als strijdtoneel. Wie tonen er al Tourvorm op de mythische col in het centrum van Frankrijk en wie volgt Ruben Guerreiro op? In de Leiderstrui beschouwt voor.

Praktische informatie CIC Mont Ventoux 2023

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaars CIC Mont Ventoux

2022 Ruben Guerreiro
2021 Miguel Ángel López
2020 Aleksandr Vlasov
2019 Jésus Herrada

Parcours, weer en tijden CIC Mont Ventoux 2023

Het is de laatste jaren altijd een beetje afhankelijk van het weer en laat dat nu net verschrikkelijk zijn met veel regen. De CIC Mont Ventoux gaat in de basis om twee keer het beklimmen van de Mont Ventoux, maar daar blijft er door de regenval nog één van over. In de aanloop worden er nog drie beklimmingen aangedaan, maar logischerwijs worden de benen steevast gespaard voor het monster, waar al zoveel renners zich in het verleden op hebben stukgebeten.

Met 154 kilometer was de koers al niet lang, maar de race wordt flink ingekort. We zouden de Mont Ventoux dinsdag vanaf twee kanten doen, eerst vanuit Sault en in de finale volgens de meer traditionele manier vanuit Bédoin. De finish wordt nu getrokken na de eerste keer Ventoux. Bij die beklimming is het overgrote deel van de klim niet heel steil en wordt het pas pittig als we boven de bomen uitkomen. De klim vanuit Bédoin is met z'n 21 kilometer aan 8,7 procent gemiddeld een nachtmerrie, maar wordt dus geschrapt.

Voorbeschouwing CIC Mont Ventoux 2023 | Door flinke regenval ingekorte race op minder lastige kant

Beklimmingen
14,0 km: Col de la Madeleine (1,7 kilometer aan 4,2 %)
38,0 km: Col de la Gabelle (10 kilometer aan 4,2%, maximaal 7,5%)
65,0 km: Rocher du Cyre (10 km aan 4,2%)
99,0 km: Mont Ventoux (24,3 km aan 5%, maximaal 11,0%))
126,0 km: Col de la Madeleine (1,7 kilometer aan 4,2 %)
154,0 km: Mont Ventoux (21 km aan 8,7%, maximaal 11,0%)

Weer
Staat er eindelijk een keer geen wind, zorgt de regenval voor problemen. De douche staat aan in Frankrijk, met in sommige uren bijna 10 millimeter regen. Om die reden wordt de race ingekort.

Tijden
Start: 11.00 uur
Finish: Waarschijnlijk rond 13.30 uur

Voorbeschouwing CIC Mont Ventoux 2023 | Door flinke regenval ingekorte race op minder lastige kant

Favorieten CIC Mont Ventoux 2023

Het is nog een beetje gissen naar wie er allemaal komen opdagen op dinsdag, maar er zijn al wel wat fraaie namen bevestigd. Zo komt Cofidis met oud-winnaar Jesús Herrada naar de Mont Ventoux en bij Groupama-FDJ richten we de blik op het piepjonge toptalent Lenny Martinez, die in de Dauphiné nog in dienst reed van David Gaudu, maar op dinsdag normaliter lekker mag fladderen.

Dat geldt ook voor Iván Ramiro Sosa, die namens Movistar bij de favorieten hoort. De Colombiaan weet al wat winnen is op de Mont Ventoux, want dat deed hij vorig jaar nog in de Tour de la Provence. Ook Einer Rubio is bij de Spaanse ploeg van de partij. De Colombiaan won in de Giro d'Italia nog een etappe en werd elfde in het algemeen klassement.

Bij Israel-Premier Tech zal Michael Woods normaliter de kopman zijn, maar zijn we ook heel erg benieuwd naar het vormpeil van Chris Froome. We zagen de Brit dit jaar nog amper op het hoogste niveau van de WorldTour aan het werk, maar buiten de spotlights heeft hij wel hard gewerkt om top te zijn in de Tour. Israel kan naast Woods en Froome ook nog rekenen op de altijd sterke Domenico Pozzovivo.

Tot slot kijken we naar EF Education-EasyPost, dat vorig jaar met Guerreiro won. Dit jaar moeten Simon Carr en Mark Padun de kastanjes uit het vuur halen.

TV CIC Mont Ventoux 2023

De tv-rechten van de CIC Mont Ventoux liggen net als in 2022 in handen van L'Equipe, dus dat betekent dat we vanuit Nederland en België veroordeeld zijn tot het volgen van een stream. Niet erg, want vorig jaar bleek dat prima in beeld te worden gebracht. In de Leiderstrui verzorgt na afloop uiteraard het verslag.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws