Jonge Eritreeër Girmay zorgt voor sensatie en wint Gent-Wevelgem na geweldige aanval Wielrennen
Wielrennen

Jonge Eritreeër Girmay zorgt voor sensatie en wint Gent-Wevelgem na geweldige aanval

Jonge Eritreeër Girmay zorgt voor sensatie en wint Gent-Wevelgem na geweldige aanval

Biniam Girmay heeft Gent-Wevelgem op zijn naam geschreven. De renner van Intermarché-Wanty-Gobert versloeg zijn drie medevluchters na een imposante aanvalspoging in de finale van de koers, die pas ver na de heuvelzone op poten werd gezet. Vanuit vierde positie versloeg hij Christophe Laporte met een flinke voorsprong.

Pas na ruim een half uur koersen ontstond er een vroege vlucht. Zeven renners wisten zich los te maken van het peloton. Hun namen: Jelle Wallays (Cofidis), Alexander Konychev (BikeExchange), Nikias Arndt (DSM), Ludovic Robeet (Bingoal), Lindsay De Vylder (Sport Vlaanderen), Johan Jacobs (Movistar) en Lars Saugstad (Uno-X). Het zevental kreeg maximaal zes minuten voorsprong.

Na een rustige passage door de moeren en een harde valpartij van onder anderen Sep Vanmarcke (Israel – PremierTech) en Gianni Vermeersch (Alpecin-Fenix), trokken de renners richting de eerste passage van de gevreesde Kemmelberg. Enkele favorieten moesten daarvoor al een penibele situatie recht zetten.

Vroege aanval Van Avermaet zet Jumbo onder druk

De Kemmelberg zorgde vervolgens, zoals verwacht, voor een paar breukjes, maar niks groots. Vooraan moest Saugstad de rol lossen en in het peloton kwam iedereen weer bij elkaar. Greg Van Avermaet (AG2R Citroën Team) demarreerde pas na de Kemmel, waarna een interessante groep ontstond. Onder anderen Matej Mohoric (Bahrain), Biniam Girmay (Intermarché) en Kasper Asgreen (Quick-Step) sprongen mee met de Belg. Opvallende afwezige: Wout van Aert.

Door het hoge tempo van de favorieten, was de kopgroep er al snel aan voor de moeite. Met nog zestig kilometer te rijden kwam de groep Van Avermaet bij het zestal. Het peloton reed op een halve minuut achterstand. Voor Fabio Jakobsen (Quick-Step) ging het te hard. Bij zijn ploeg werd Asgreen de kopman.

Aanval Van Aert zorgt voor schifting op Kemmel

Op de laatste Kemmelberg plaatste Van Aert zijn aanval. Met rasse schreden zette hij aan, de rest had de grootste moeite om de Belg van Jumbo-Visma te volgen. Solo kwam hij boven, met vlak achter hem zijn ploeggenoot Christophe Laporte, de snelle Mads Pedersen (Trek), de waaghals Mohoric en de lepe Søren Kragh Andersen (DSM). Ook Asgreen zat mee, de Nederlander Dylan van Baarle (INEOS) sloot ook nog aan.

Het peloton was in meerdere stukken gebroken, verschillende groepjes renners probeerden zich te organiseren. Tim Merlier (Alpecin-Fenix) had de slag gemist, maar had wel zijn snelle ploegmaat Jasper Philipsen mee zitten in het eerste peloton, dat aansloot bij de koplopers. Van Aert deed zijn uiterste best om dit te voorkomen, maar zonder succes.

Vier renners vielen vervolgens aan in de finale. Met nog twintig kilometer te rijden ontstond er een kopgroep van Girmay, Laporte, Dries Van Gestel (TotalEnergies) en Jasper Stuyven (Trek). Victor Campenaerts probeerde de aansluiting te maken naar het kwartet, maar zonder succes. Ook Van Avermaet en Rasmus Tiller (Uno-X) slaagden niet in een poging om erbij te geraken. De vier jongens reden op een knappe manier een halve minuut voorsprong bij elkaar. In het peloton werd namelijk ook hard gereden.

Kwartet strijdt voor knappe voorsprong in volle finale

Met een ongelooflijke inspanning behield het kwartet lange tijd een voorsprong van ver boven de halve minuut. In het peloton namen de mannen van Groupama-FDJ hun verantwoordelijkheid. Sprinter Arnaud Démare sleurde mee op kop, maar de andere ploegen hadden duidelijk weinig goesting om mee te draaien. Met nog vijf kilometer te rijden, was de voorsprong voorin nog altijd 28 seconden. De Jumbo-mannen stopten af voor de snelle Laporte, die voorin zat. Een retespannende finale volgde

Pas in de laatste kilometer werd duidelijk dat de winnaar voorin zat. De energie ging er voorin langzaam maar zeker uit. Na een heroïsche poging waren de vier renners voorin plots vijanden in plaats van vrienden. Girmay nam een keer niet over, Stuyven werd boos. De spelletjes begonnen. Vlak voor de sprint reed, met het peloton rap opzettend, Laporte aan de leiding. Girmay zette als eerste aan. De Eritrëer kwam vanuit laatste positie, en verschalkte alle anderen. De jonge renner won!

Uitslag Gent-Wevelgem 2022

Lees Gent-Wevelgem 2022 terug in onze liveblog

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news